Kokoomus lisää kannatustaan ja jatkaa Suomen suosituimpana puolueena – Keskusta ja vihreät menettävät kannatustaan Marinin vasemmistohallituksessa

Blogi, keskiviikkona 20.10.2021

Kuun puolenvälin gallup tulee tavan mukaan HS:ltä. Tuorein gallup jatkaa tuttua tietä: Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt niin Kokoomus olisi selvästi Suomen suurin puolue 21,2% kannatuksellaan. Kuukauden takaisesta Kokoomus on kasvattanut kannatustaan edelleen ja samalla myös vankistanut ykköspaikkaansa. SDP:n kannatus on jumahtanut reiluun 18%. Nyt lokakuun luku on 18,5% ja se on reilu 0,5%-yksikköä enemmän kuin kolmantena olevan perussuomalaisten. Perussuomalaisten kannatus on kuluvan vuoden aikana sulanut 17,8%.

Kärkikolmikko on kuitenkin selvässä karussa muilta. Keskustan kannatus jatkaa alamäkeä ja nyt kuukaudessa kepun kannatuksesta lähtee jälleen vajaa puoliprosenttiyksikköä. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon asema tuleekin päivä päivältä kyseenalaisemmaksi, kun entisen suuren puolueen kannatus kirjataan enää vaatimattomin 12,5 prosentilla. Näin umpisurkeita kannatuslukuja ei keskustassa ole totuttu näkemään, eikä Katri Kulmunin kiireellä syrjäyttänyt Annika Saarikko ole saanut puolueensa johdossa mitään aikaan eikä myöskään kannatusnousua. Eilen jälleen tätä gallupia odotellessa muutama keskustalainen pohtikin jo sitä, että vaihtuuko Saarikko vielä Antti Kaikkoseen tai Antti Kurviseen ensi kesänä vai jättääkö Saarikko Marinin hallituksen pelastaakseen itsensä ja puolueensa? Mielenkiintoista pohdintaa ja varsinkin, kun se tulee puolueen sisäpiiristä. Tai mahdollista on sekin, että heti aluevaalien jälkeen Saarikko marssittaa kepun ulos vasemmistohallituksesta ja sitten katsoo mitä kannatukselle tapahtuu oppositiossa. Se olisi Saarikon pelastusrengas, minkä vaikutusta olisi sitten aikaa katsoa hetki?

Kuvakaappaus Verkkouutiset 20.10.2021

Keskustan hallituskumppani Vihreät kärsivät myös vasemmiston pönkäpuolueena olosta. Kun Vihreät tyrmäävät kaikki keskustan kannattajille tärkeät hankkeet hallituksessa, niin keskusta tekee saman Vihreiden esityksille. Keskustalle on myrkkyä, kun polttoaineen hinta on pian yli kahden euron rajan, maatalouden asema koko ajan tukalampi, ruuanhinta nousee ja metsätaloudella ja turvetuotannolla menee koko ajan huonommin. Ja vastaavasti Vihreät eivät saa julistettua ilmastohätätilaansa, kun keskusta sanoo hallituksessa, että ei käy. Ja samalla lailla keskusta on käyttänyt veto-oikeuttaa moneen muuhunkin vihreille tärkeisiin kysymyksiin. Tästä esimerkkinä mm. ennennäkemättömän laajat mielenosoitukset ilmastotoimia vaatien. Vihreiden ollessa hallituksessa ilmastotoimia vaativien ääni on siis päivä päivältä vain kasvanut ja tyytymättömyys vihreisiin kasvanut. Kannatus tämän myötä keskustan tapaan vihreillä sulaa, mutta periaatteessa siis päinvastaisesta syystä.

Eikä mene vasemmistoliitollakaan hyvin Marinin hallituksessa, vaikka nykyhallitus toteuttaakin erittäin vahvasti vasemmistolaista politiikkaa. Ongelmaksi vasemmistolle näyttää muodostuneen Marinin vahva henkilöbrändi ja nimenomaan vahva vasemmistolaisuus. Vasemmistolainen politiikka ja -talouspolitiikka ei menekään nyt vasemmistoliiton piikkiin, vaan pääministeri kerää siitä hedelmät.

Elämme siis mielenkiintoisia aikoja. Ja pitää muistaa, että näissä luvuissa ei vielä näy viime viikon pääministeri Sanna Marinin some-seikkailu ja bilettäminen Kesärannassa. Mikä sen episodin vaikutus tulee olemaan puolueiden kannatukseen ja myös pääministerin kiiltokuvamaiseen kuvaan jää nähtäväksi?

Kokoomus 21,2% (+0,4)
SDP 18,5% (+0,1)
Perussuomalaiset 17,8% (+0,4)

Keskusta 12,5% (-0,4)
Vihreät 10,1% (-0,4)
Vasemmistoliitto 7,7% (-0,1)
RKP 4,4% (0,0)
KD 3,6% (0,0)
Liike Nyt 2,2% (0,0)
Muut 1,9% (0,0)

….

Tänään eduskunnassa Marinin hallitus joutuu vastaamaan välikysymykseen maahanmuuttopolitiikasta. Hallituksen luottamuksesta äänestetään tulevana perjantaina.

Niin ja avasin tälle päivälle 20.10.2021 myös toisen sivun tänne blogiini. Siinä hieman käyn läpi lupaamallani tavalla tätä Suomen Metsästäjämuseon tukalaa tilannetta.

….

Kello 20.20 ja päivä paketissa. Vettä satoi aamulla ja vettä sataa illalla. Toivottavasti pian sieltä sitten jo sitä talveakin tänne etelämpäänkin antaisi. Eduskunnassa tänään erikoinen välikysymyskeskustelu. Ensin hallituksen perheenyhdistämissuunnitelmista alkoi peruuttelemaan keskusta ja vähän ajan päästä jo demarit ja monet muutkin. Tuntui, että vihreät jäivät ihan yksin, mutta toki vielä on sekin täysin mahdollista, että vihreät tämän voittavat eli silloin pääministeri Marin olisi jonkinlaisen sopimuksen heidän kanssa tehnyt ja näin saanut pidettyä kannatusalhossa olevat vihreät mukana hallituksessaan? Samanlaisia keikauksia on nähty tässä jo monia ja tullaan näkemään vielä enemmän.

Mutta selvää näyttäisi olevan se, että keskusta tulee edelleen antamaan luottamusäänestyksessä tukensa Marinille. Sitä moni ihmettelee ja ihan syystäkin viimeviikkoisten tempausten jälkeen. Ja näytti tänäänkin nokittelu keskustan ja demareiden välillä jatkuvan niin eläkkeistä kuin velkaantumisestakin. Mutta lopulta ratkaisu näyttää olevan se, että velkaa otetaan taas vähän lisää ja jokainen on tyytyväinen. Paitsi suomalaiset veronmaksajat ja lapset ja lapsenlapsemme.

Kommentit