Kokoomus: Kannustinloukusta eroon työllisyystakuulla

Uutiset, lauantaina 04.08.2007

Kokoomus ehdottaa tietynlaista työllisyystakuuta ratkaisuksi kannustinloukkuun joutuneille. Kannustinloukussa olevan ihmisen ei kannata taloudellisesti ottaa vastaan työtä vaan saa käyttöön tekemättä työtä enemmän rahaa ja taloudellisia etuja. Kokoomus ehdottaa, että työnhakijan ei tarvitsisi työpaikan saatuaan heti luopua sosiaalietuuksista. Nykymallilla työttömän tulot usein putoavat, kun hän ottaa vastaan työpaikan.

-Tämä on minusta juuri sitä politiikkaa mitä on pitkään odotettu. Työllisyyspolitiikka on ollut liian kauan temppuja ja kursseja. Ei sellaista mikä olisi aidosti auttanut työttömiä pääsemään kiinni työelämään, kommentoi kansanedustaja Timo Heinonen puolueensa tekemää esitystä.

-Puolueemme linja on ollut aina, että työnteon pitää aina olla kannattavaa ja tämä esitetty uudistus tähtää siihen. Toivotaan, että tämä parannus saadaan aikaan mahdollisimman pian. Se auttaa erityisesti juuri niukimmilla eläviä, kertasi Heinonen kokoomuksen tavoitteita.

Kokoomuksen läheisjärjestön Kansallisen sivistysliiton julkaisema raportti ehdottaa erityistä työllisyystakuuta ratkaisuksi kannustinloukkuihin. Kansallisen sivistysliiton perustuloraporttiin kirjoittaneen kansanedustaja Harri Jaskarin (kok) mukaan työllistyvälle työttömälle pitäisi aina jäädä käteen vähintään 60 prosenttia työstä saadusta palkasta.

Kommentit