Kokoomus ensimmäistä kertaa SDP:n edelle – Kuntavaaleista tulee supermielenkiintoiset

Blogi, keskiviikkona 10.03.2021

Kuntavaalien ehdokaslistat jätettiin eilen 9.3.2021. Oikeusministeriö jo mainosti innokkaasti, että listoja voisi vielä myöhemmin täydentää. Hetken päästä ministeriö kuitenkin korjasi ja muistutti, että tällaisesta ei ole tehty päätöksiä. Listat siis tuli ja kannatti jättää 9.3.2021 täysimääräisinä. Tuleeko vaalien siirto ja esimerkiksi myös ehdokaslistojen täydennysmahdollisuus niin sen päättää aikanaan normaalissa järjestyksessä eduskunta. Myös perustuslakivaliokunta varmasti tulee tilannetta arvioimaan ja päätöksentekoa ja sen perusteita.

Outi Laasala on sairaanhoitaja ja psykoterapeutti Lopen kirkolta ja mukana karvaisen vaalikaverinsa vauhdittamana meidän listalla 🙂

Kuntavaalit on valtakunnallisesti ne vaalit mitkä voitetaan jokaisessa kunnassa erikseen, mutta listojen jättöpäivänä jo valtakunnallisesti ainakin ensimmäinen erä.

Ehdokasmäärtä tämän hetken tiedon mukaan on jotakuinkin näin (suluissa vuoden 2017 ehdokasmäärät):

Keskusta n. 6300 (n. 7500)
Kokoomus yli 5600 (5700)
Perussuomalaiset n. 5400 (alle 4000)
SDP n. 5200 (yli 6000)

Merkille pantavaa on se, että keskustan ehdokasmäärä on romahtanut yli 1200 ehdokkaalla. Vielä vuosituhannen alussa keskustalla oli yli 11 000 ehdokasta. Ja yhdeksänkymmentäluvun alussa jotain peräti 17000 ehdokasta.

Ja toisena se, että Kokoomuksella on ensimmäistä kertaa historiassa enemmän ehdokkaita kuin SDP:llä. Viime vaaleissa 2017 SDP:llä oli 400 ehdokasta Kokoomusta enemmän ja nyt 600 meitä vähemmän.

Ja kun laitan tämän faktan vielä tiskiin niin ehdokasmäärien merkitys konkretisoituu. 2017 kuntavaaleissa ehdokkaat keräsivät ääniä per ehdokas näin:

Kokoomus 93
SDP 81
Keskusta 60
PS 59

Ja jos tämän hetkisen ehdokasmäärän kääntää vuoden 2017 äänimäärä/ehdokas -määrällä niin tulos olisi näin:

Kokoomus 520 800 ääntä
SDP 421 200 ääntä
Keskusta 378 000 ääntä
PS 318 600 ääntä

No, tämä oli vähän tällaista voisiko sanoa alakoululaisen matematiikkaa. Sellainenhan on nyt ollut näissä arvioissa voimissaan muutenkin. Mutta ei vaan, tässä on selvä perä ja yhteys ja siksi näissä vaaleissa jos missä ehdokasasettelu on erityisen tärkeää.

Kuntavaaleissa tullaan siis näkemään mielenkiintoisia asetelmia. Viestit kertovat, että perussuomalaiset ovat entisestään sisuuntuneempia ja ehdokashankinta sai viime viikonloppuna jälleen aivan uudenlaisia kierteitä. En pitäisi mahdottomana, että mahdollisen ehdokaslistojen täydennyksen jälkeen perussuomalaisilla olisi puolueista eniten ehdokkaita. Eli 2017 PS:llä alle 4000 ehdokasta, nyt kasassa noin 5400 ja veikkaan, että toukokuussa yli 6500. Se tietäisi ennakoitua vahvempaa jytkyä.

Merkillepantavaa on myös SDP:n takkuaminen. Pääministeripuolueen ehdokashankinta on ollut ennätyksellisen vaikeaa ja ehdokasmäärä ainakin tässä vaiheessa näyttää murentumisen merkkejä. Pudotus yli 6000 ehdokkaasta noin 5200 ehdokkaaseen on gallup-kärjelle sysisurkea tulos.

Ja meillä näyttää kuntavaalijuna kulkevan hyvin. Tosiasillinen ehdokasmäärämme on nyt jo viime vaalien tasossa ja jos tietoa siirrosta ei olisi tullut niin lukumme olisi ollut joitain satoja viime vaalien päälle. Nyt osa vetää hetken kenkeä ja uskoisin, että meidän luku on kesäkuun vaaleissa lähellä 6000 ehdokasta.

Ken elää, se näkee…

Tiia Salonen on nuori perheenäiti Lopelta. Hän opiskelee sairaanhoitajaksi ja toimii aktiivisesti Lopen VPK:ssa.

Kasvattajaseuralla myös kova lista Lopella

Lupasin lyhyesti palata myös rakkaan kotikuntani tilanteeseen. Jätimme siis muiden tapaan listalle sovitussa aikataulussa ja Lopen Kokoomuksen ehdokaslistalla nyt 31 ehdokasta. Saimme kasaan erittäin hyvän ja monipuolisen ehdokaslistan. Listalla on ehdokkaita eri puolilta laajaa kuntaamme ja myös eri ikäisiä ja myös eri ammateista ja elämäntilanteistakin tulevia ehdokkaita. Mekin ylitimme hieman ehdokasmäärätavoitteemme ja voimme hyvällä mielellä lähteä valmistautumaan kohti kuntavaaleja.

Viimeisenä ehdokkaana listallemme maanantaina vielä liittyi viitisen vuotta sitten Lopelle muuttanut ja tänne perheensä kanssa juurtunut Viktoriia Rybak. Viktoriia on siis kotoisin Ukrainasta ja on koulutukseltaan ekonomi. Perheeseen kuulu Lopella teknisestä toimestamme varsin hyvin tuttu puoli Toni Myllynen ja pieni päiväkoti-ikäinen poika. Mainio uusi perhe ja olen todella iloinen, että Viktoriia päätti lähteä mukaan uuden kotikuntansa vaaleihin.

Ja Viktoriiaa ennen sunnuntaina listalle liittyi myös varsin tuore loppilainen eli Jani Ahola. Jani on asunut pitkään Hyvinkäällä ja on salibandyseura SCH:n puheenjohtaja. Syksystä lähtien Jani on asunut Lopella ja saa nähdä missä vaiheessa miehen säbä-osaaminen saadaan sitten myös LFT:n käyttöön ja toisaalta sportin osaaminen muutenkin Lopen hyödynnettäväksi.

Ja otetaan vielä tähän nostona kolmanneksi viimeisenä listallemme mukaan lähtenyt Tiia Salonen. Nuori perheen äiti Joentakaa, joka opiskelee sairaanhoitajaksi ja on Lopen VPK:n aktiiveja. Aivan mahtava ehdokas ja ei ainakaan virrasta ja aktiivisuudesta jää tämän ehdokkaan hommat kiinni.

Tässä nyt vain kolme nostoa ja pitkä listamme tässä:

Lopen Kokoomuksen ehdokaslistalla on mukana kuntavaaleissa:

Pieti Muhonen on toinen meidän parikymppisistä nuorista ehdokkaistamme. Mainio nuori Lopen Pilpalasta ja opiskelee siis AMK:ssä kirkon nuorisotyön tekijäksi. Pietillä myös upeat nettisivut osoitteessa: www.pietimuhonen.fi

Jani Ahola, KK, linja-autonkuljettaja, Salibandyseura SCH:n puheenjohtaja
Mika Arminen, Kormu, aluevastaava, yrittäjä
Marko Eronen, Hevosoja, valimotyöntekijä
Timo Heinonen, KK, kansanedustaja, yrittäjä
Tiia Hervala, KK, sairaanhoitaja
Sirpa Hopearuoho KK, sairaanhoitaja, eläkeläinen
Janica Kindt, Läyliäinen, ajoneuvoasentaja
Sini Kolehmainen, Joentaka, myyjä
Anu Kosonen, Pilpala, yrittäjä, ravitsemusasiantuntija
Outi Laasala, KK, psykoterapeutti, sairaanhoitaja
Marko Lappeteläinen, Räyskälä, huoltomies
Jarmo Laukkanen, Sajaniemi, yrittäjä, toimitusjohtaja
Tuire Lehtimäki, Kormu, fysioterapeutti, yrittäjä
Susa Lehtinen, KK, opiskelija
Kari Maunula, Topeno, eläkeläinen
Antti Mikkola, Läyliäinen, yrittäjä
Jarkko Mikkola, Topeno, tekninen asiantuntija, yrittäjä
Pieti Muhonen, Pilpala, opiskelija, sosionomi kirkon nuorisotyö (AMK)
Juhana Männistö, Pilpala, maanviljelijä
Karolina Neuvonen, Launonen, opiskelija
Eeva Pyhälammi, KK, toiminnanjohtaja, terveydenhoitoja
Lilli Salomaa, Launonen, henkilöstöpäällikkö
Tiia Salonen, Jokiniemi, sairaanhoitajaopiskelija
Tiina Seppälä, Pilpala, MMM, maanviljelijä
Eerik Säkkinen, Launonen, yrittäjä, toimitusjohtaja
Aleksi Rautiainen, Launonen, resurssisuunnittelija
Piritta Ruuskanen, Launonen, Lastentarhanopettaja, eläkeläinen
Viktoriia Rybak, KK, ekonomi, kotiäiti
Eija Tammilehto, Joentaka, konsultti
Laura Vilkas, KK, hammashoitaja, hammasteknikko
Kati Voivala, Sajaniemi, opettaja, sosionomi

Kova lista sanoisin ja mikä minulle ja meille Lopen kokoomuslaisille vieläkin tärkeämpää niin hyvä henkinen ja yhteistyökykyinen. Sitä kuntapolitiikka kuitenkin aina loppupelissä on. Ne ja he, jotka pystyvät yhteistyöhön ja pystyvät katsomaan asioita laajemmin pärjäävät. Ja sillä tavalla myös kotikunta pärjää. Tähän me olemme kokoomuksessa sitoutuneet ja se meidän tärkein vaalilupauksemme on arvinen:

Lupaamme tehdä jatkossakin parhaamme.

Tänään päivään mahtui erittäin mielenkiintoinen Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan parituntinen kokous. Varajäsenenä paikalla ja haaveeni olisi vielä joskus päästä ja ehtiä olemaan tämän porukan varsinainen jäsen. Se olisi kunnia tehtävä ja paikka maksaa kunniavelkaa. Tänäänkin pöydässä isoja asioita ja teimme esityksiä veteraanien ja myös heidän kuntoutustukien parantamiseksi ja tukien piiriin pääsemisen helpottamiseksi. Esillä myös sotaorpojen tilanne ja monta muuta ajankohtaista asiaa. Näissä kokouksissa aina kiitollisuus päälimmäisenä mielessä.

Sitten päivään mahtui vielä Lopen kunnan osallistavan budjetoinnin ohjausryhmän palaveri. Osallistabudjetointi lähti Lopella liikkeelle Lopen Kokoomuksen aloiteesta ja nyt ensi viikolla avaamme kuntalaisten esitysten pohjalta toisen kuntalaisäänestyksen. Viime vuonna tällä 20 000 euron määrärahalla äänestettiin parannettavaksi Ojajärven Uimarantaa ja nyt on tulossa kyllä useampi kymmenen upeaa uutta ehdotusta ympäri koko pitäjän kuntalaisten äänestettäväksi. Maltakaa siis vielä hetki.

Nyt jo kello 19.00 ja ilta pimentynyt. Mutta onhan nämä päivät jo aika paljon valoisampia kuin vielä hetki sitten olivat. Kevättä kohden siis mennään.

 

Kommentit