Kokoomus ei ole leikkaamassa palomiesten, sairaanhoitajien tai poliisien sunnuntaikorvauksia

Blogi, tiistaina 19.07.2016

Suomi Areenalla kansanedustaja Juhana Vartiaisen esittelemä Yrittäjyys-paketti on aiheuttanut jonkin verran keskustelua ja enemmän kohinaa. Pamfletin esityksistä sunnuntai-korvauskohta on nostettu esille ja hieman myös tahallisestikin haluttu myös väärinymmärtää. Itsekin olen saanut aiheesta muutamia yhteydenottoja näin kesänkin keskellä ja niihin olen vastaillutkin. Tänään myös puolueemme puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo puhalsi some-kohua ja uutisointia poikki ja oikeisiin uomiin. Orpo totesi, että kokoomus ei ole leikkaamassa turvallisuus- ja terveuydenhuoltoalalla työskenteleviltä sunnuntailisiä – ”Sitä emme ole esittäneet, emmekä ole esittämässä”.

Vartiaisen työllisyys- ja yrittäjyysraportissa esitetään lakisääteisten sunnuntaikorvausten muuttamista työehtosopimuksessa tai yrityksissä sovittavaksi. Tämä mahdollistaisi joustaa tapauskohtaisesti sunnuntai-lisistä, toisin kuin nyt, kun sunnuntai-lisät on kirjattu lakiin. Tämä voisi olla perusteltua niin työntekijöiden kuin työnantajienkin kohdalla erityisesti hotelli- ja ravintola-alalla. Nythän tilanne on se, että monet ravintolat on sunnuntaisin kiinni vaikka asiakkaita olisikin päivistä eniten liikkeellä. Tämäkään ei siis riitä siihen, että myynnistä olisi mahdollista maksaa työntekijöille lain vaatimat sunnuntai-lisiä ja se tarkoittaa sitä, että monet ravintolat pitävät ovensa kokonaan pyhinä kiinni tai tekevät yrittäjävetoisesti lyhennettyä päivää.

Myös Vihreistä on esitetty vastaavaa eli jouston mahdollisuuksia juuri ravintola-alalle. Toivotaan, että keskustelu tästä jatkuu ja saadaan nyt oikeisiin uomiin. Jo aiemmin eduskuntaryhmämme tuore varapuheenjohtaja Sari Raassina totesi, että esitys ei ole edes koko eduskuntaryhmän  vaan raportin siis teki vain muutama kansanedustajamme Juhana Vartiaisen kanssa. Tämäkin on hyvä keskustelussa muistaa ja myös se, että Vartiaisen työryhmän esityksessä on monia muitakin kohtia joilla tavoitellaan maahamme kasvua ja uusia työpaikkoja. Pienemmälle huomiolle on jäänyt esimerkiksi oman asunnon varainsiirtoverosta luopuminen, työnteon helpottaminen eläkeiässä jne. Kaikkiaan paketissa on yli 20 ehdotusta.

ben ja timo renko okKello 19.21 ja kaunis kesäpäivä pian takana. Tänään kirjoitettu muutama tuore kolumnikin lehtiin ja valmisteltu loppuviikonkin ohjelmaa. Benin kanssa kesäkiertueemme vie meidät nyt Renkoon Jaakon Markkinoille ja sieltä partiolaisten suurleirille Roihuun Evolle. Mutta sitä ennen vielä monenlaista luvassa ja onneksi kalenterissa myös hieman vapaatakin merkattuna. Nautitaan jos se helle nyt tulisi ja pysyisi hetken täällä pohjantähdenkin alla.

Kommentit