Kokoomus alentaisi myös ravintolaruuan alv:n – Jyrki Katainen esitti 14/14 -tasajakoa

Uutiset, maanantaina 17.08.2009

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen haluaa nostaa uudelleen keskusteluun jo tehdyn päätöksen kauppojen ruuan alv:n alentamisesta. Katainen totesi maanantaina Kajaanissa, että asiaan on syytä palata syksyn budjettiriihessä. Kataisen mukaan kaupasta ostetun ruoan arvonlisäveron alentamisen huolellinen läpikäynti vielä kerran on tärkeää työllistämissyistä.

– Tiedän, että tämä on herkkä asia, mutta ajat ovat nyt tyystin toiset kuin veron alentamimesta päätettäessä vuoden 2007 keväällä. Työpaikat ovat tässäkin asiassa kaiken ydin, totesi Jyrki Katainen Kokoomuksen ministerien kesäkokouksessa.

Hallituksen sisällä asiasta on väännetty kättä jo viime keväästä. Kokoomus on esittänyt jo pitkään kompromissiesityksiä, mutta keskusta ei ole niitä hyväksynyt. Kaupasta ostetun ruoan arvonlisäveron alentaminen 17 prosentista 12 prosenttiin lokakuun alusta vähentää valtion verotuloja 507 miljoonaa euroa vuositasolla. Uudistuksen ulkopuolelle on nyt jäämässä kokonaisuudessaan myös kaikki ravintoloiden ruoanmyynti.

Katainen tarjosi ravintola-alan työllisyyden vähenemisen estämiseksi sekä kaupasta ostetun että ravintoloissa ja kahviloissa tarjoillun ruoan arvonlisäveron alentamista. Katainen esitti, että molempien verojen alentamiseen käytettäisiin yhteensä 534 miljoonaa euroa ja että kaupasta ostetun ja ravintolassa syödyn ruoan arvonlisävero alenettaisiin 14 prosenttiin.

– Ratkaisu toisi arviolta 8000 uutta henkilötyövuotta, kun pelkän ruokaveron alennus 12 prosenttiin toisi 5800 työpaikkaa.

Kommentit