Kokoomuksen valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen: Oppositiopuolue teki ensimmäistä kertaa hallitusta vastuullisemman budjetin

Uutiset, tiistaina 19.11.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolueen vaihtoehtobudjetin valmistelua vetänyt Timo Heinonen on tyytyväinen puolueen ensimmäiseen vaihtoehtobudjettiin. Heinosen johdolla kokoomus esitteli vaihtoehtonsa eduskunnassa tiistaina, vaihtoehto vahvistaa sen, että Rinteen velanoton budjetille on olemassa vastuullinen vaihtoehto.

-Ensimmäistä kertaa oppositiopuolue tekee vallassa olevaa hallitusta vastuullisemman vaihtoehtobudjetin. Kokoomuksen esityksellä maahan syntyisi yli 60 000 työpaikkaa ja talous vahvistuisi merkittävästi. Työllisyyden kasvun myötä julkinen talous olisi tasapainossa, tai jopa ylijäämäinen, jo loppuvuodesta 2020, toteaa Timo Heinonen.

Vaihtoehtobudjetti on kokoomuksen ensimmäinen yli kahteentoista vuoteen. Heinosen mukaan esityksessään kokoomus pääsi kertomaan vahvasti sen mitä puolue omimmillaan on. Vaihtoehtobudjetissa ei kokoomuksen ole tarvinnut tehdä kompromisseja.

-Me tekisimme esimerkiksi ammatillisen koulutuksen lisäopettajapalkkaukset pysyviksi. Emme siis vain muutamaksi vuodeksi kuten Rinteen hallitus. Pääomittaisimme korkeakouluja miljardilla. Vahvistaisimme varhaiskasvatusta ja peruskoulua pysyvällä lisärahoituksella. Saisimme myös liikkeelle pääradan ja Turun raideinvestoinnit ja panostaisimme yhdessä sovitun 300 miljoonan tiestön korjausvelkarahan päälle vielä yli 500 miljoonaa koko Suomen elinvoimaisuuteen mm. liikenteen ja asumisen hankkein, luettelee Heinonen.

Eduskunnan tietopalvelun laskelmat paljastavat, että Rinteen hallituksen ensi vuoden talousarvion toimet heikentävät työllisyyttä 5 000 hengellä. Kokoomuksen esityksessä on miljardin veronkevennys, mikä painottuu tuplaten pieni- ja keskituloisiin verrattuna Rinteen hallituksen veroesitykseen.

-Kokoomus ei voi hyväksyä sitä, että jo 2 300 euron kuukausituloilla ensi vuonna työnverotuksen annetaan kiristyä. Me emme myöskään hyväksy kotitalousvähennyksen leikkausta, vaan itseasiassa parantaisimme sitä uudella +75-korotuksella. Lisäksi esityksemme pitää sisällään paikallisen sopimisen ja lukuisia muita toimia joiden yhteenlaskettuna saldona ensi vuonna Suomeen olisi mahdollista saada yli 60 000 uutta työpaikkaa. Työttömyys siis helpottaisi meidän vaihtoehdolla merkitttävästi, mainitsee Heinonen. 

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa on myös varattu määrärahat vanhustenhoidon laadun parantamiseen 1 000 hoitajan lisäpalkkaamiseen ympärivuorokautiseen laitoshoitoon ja 1 000 hoitajan palkkaamiseen kotihoitoon. Myös poliisin määrärahat ovat kokoomuksen esityksessä myös euromääräisesti kunnossa.

-Rinteen hallitus puhuu kyllä usein kauniisti ja suuria lupaillen. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa osoitamme, että oikeasti esimerkiksi parempi hoitajamitoitus on mahdollista toteuttaa ja rahoittaa koko vanhustenhoidossa ja myös poliisien määrän nostaminen yli 1 000 poliisilla ilman lisävelanottoa. Nämä ovat arvovalintoja, sanoo Heinonen.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjettia käsitellään eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona 20.11.2019.

Kommentit