Kokoomuksen Timo Heinonen: Velalle rakennettu hyvinvointiyhteiskunta ei kestä

Uutiset, lauantaina 30.10.2021

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen on huolissaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen talouspolitiikasta. Heinonen jopa kysyykin, että onko Marinin hallituksella edes talouspolitiikkaa?

-Väistämättä tässä on tullut mieleen kysymys, että onko sitä edes? Marin ja keskustan Annika Saarikko (kesk.) ratkaisevat kaikki eteensä tulevat ongelmat lisävelkarahalla ja uutta velkaa otetaan koko ajan vain lisää vanhan päälle. Myös uusia pysyviä menoja on perustettu velkarahan varaan välittämättä yhtään siitä, että miten niitä jatkossa rahoitetaan, toteaa Timo Heinonen.

Pysyvien uusien menojen kokonaissumma vaalikauden aikana lasketaan miljardeissa ja rahaa näyttää aina löytyvän Heinosen mukaan jostain lisää, kun hallituksessa syntyy sisäistä eripuraa ja kiistaa.

-Hallitus ottaa jo peräti 6,9 miljardia euroa jälleen ensi vuonnakin uutta lainaa vanhan päälle. Kaikki ratkaistaan velanotolla ja valitettavasti velkarahan varaan rakennettu hyvinvointiyhteiskunta ei ole kestävä. Vaikka nyt kymmeniä ja satoja miljoonia euroja ripotellaan sinne tänne, sisänsä toki aina tärkeisiin kohteisiin, niin itse kyllä huolestuisin näiden rahojen saajana tai niiden varaan rakennettujen palveluiden käyttäjänä siitä, että millä nämä kustannetaan muutaman vuoden päästä? Ei valitettavasti tällä menolla millään, muistuttaa Heinonen.

Kokoomuksen valtiovarainvaliokunnan vastaavana toimina Heinonen peräänkuuluttaakin Marinin hallitukselta talouskasvua tukevia toimia ja jo viisi kertaa tulevaisuuteen siirrettyjä työllisyystoimia.

-Jos näin hyvän talouskasvun aikana ei uskalleta tehdä rakenteellisia uudistua ja työllisyystoimia, niin pitää kysyä, että koska sitten? Yrityksissä on akuutti työvoimapula ja samaan aikaan työttömyysluvut korkeita. Tämä politiikka uhkaa jo olemassa oleviakin työpaikkoja, jos yritykset eivät saa työvoimaa. Valitettavasti näyttää siltä, että tilanteen vakavuutta ei ymmärretä, hämmästelee Heinonen.

-Talouskasvu on nyt vahvaa, mutta nyt jo ennusteet näyttävät, että se hiipuu nopeasti. Velkavuori alkaa tämän jälkeen painaa suomalaisten niskassa ja tuntua arjessa.

Kommentit