Kokoomuksen Timo Heinonen: Vankilahenkilökunnan turvallisuus taattava

Uutiset, sunnuntaina 04.10.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen Timo Heinonen vaatii pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselta välittömiä ja riittäviä toimia vankiloiden ja vankilahenkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi. Vankilahenkilökuntaan kohdistuneesta laajasta ja systemaattisesta uhasta ja väkivallasta on puhuttu pitkään ja tilanne on mennyt koko ajan vain huonommaksi. Lännen Median mukaan viimeisen puolentoista vuoden aikana peräti 17 vanginvartijaa on joutunut järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvän väkivallan kohteeksi.

-Tilanne on mennyt koko ajan huonommaksi. Vankiloista on kerrottu jo pidemmän aikaa tietoja huolestuttavaan suuntaan menevästä kehityksestä, mutta näyttää siltä, että niihin ei ole puututtu. Jos tämän kehityksen annetaan nyt vain jatkua, niin tilanne voi mennä sellaiseksi, että sitä ei enää saadakaan hallintaa, toteaa Timo Heinonen ja vaatii hallitusta vahvistamaan vankiloiden vartijamääriä, mutta myös keinoja puuttua väkivaltaan.

Heinonen sanoo olevansa erittäin huolestunut myös siitä, että vanginvartijat ovat esittäneet vakavia väitteitä myös Rikosseuraamuslaitoksen RiSe:n ja vankiloidenkin toimintaa kohtaan. Vartijoiden mukaan jopa RiSe on ollut piittaamaton kehityssuunnasta ja tapahtumista.

-Jaan vartijoiden huolen myös siitä, että jos järjestelmämme ei kykene laittamaan järjestäytynyttä rikollisuutta aisoihin edes parhaimmissa vankiloissamme, niin siihen ei pian kyetä enää vankiloiden ulkopuolellakaan.

Heinonen vaatiikin Oikeusministeriötä selvittämään onko vankiloissa ja Rikosseuraamuslaitoksen toimesta tehty kaikki mahdollinen valvontahenkilökunnan suojelemiseksi väkivallalta. Myös mahdolliset laiminlyönnit tulee selvittää.

-Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (rkp) ja sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) tulee nyt ottaa nämä viestit vakavasti. Odotamme heiltä selvitystä ja myös ennen muuta riittäviä toimia vankilahenkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi niin töissä kuin vapaa-aikanakin. On myös huolestuttavaa, että esimerkiksi Hämeenlinna uusi vankila joudutaan ottamaan käyttöön vajaalla teholla juuri henkilökuntapulan vuoksi. Nyt kyllä säästetään todellakin väärästä paikasta, toteaa Heinonen.

Kommentit