Kokoomuksen Timo Heinonen: Suomeen pitää saada itsemurhien ehkäisyohjelma

Uutiset, keskiviikkona 27.09.2017

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinosen mielestä Suomeen pitää luoda itsemurhien ehkäisyohjelma muiden pohjoismaiden tapaan. Joka vuosi lähes 1000 ihmistä tekee itsemurhan Suomessa ja noin 5 000 suomalaista menettää vuosittain lähiomaisen itsemurhan kautta. Itsemurhayrityksiä on vuosittain arviolta 10 000–20 000.

-Itsemurhien ehkäisyohjelman avulla varmistettaisiin, että itsemurhaa yrittäneen tai itsemurhan tehneen läheiset saavat tarvitsemaansa tukea matalan kynnyksen periaatteella, toteaa Timo Heinonen.

Itsemurhien ehkäisyohjelmaan tulisi kirjata suunnitelma mm. siitä, että jokaisen omaisen tulisi saada ammatillista kriisitukea sekä tieto vertaistuen tarjoajista.

-Itsemurhien ehkäisytyössä on kyse inhimillisyydestä, poliittisesta tahtotilasta ja yhteiskunnallisten varojen kohdentamisesta. Kansainvälisten selvitysten mukaan itsemurhien ehkäisyohjelmat ovat vaikuttavuudeltaan kustannustehokkaimpia tapoja käyttää yhteiskunnan varoja, toteaa Heinonen.

Asian esille nostaneen Mielenterveysseuran tavoitteena olisi ohjelman tukemana saada itsemurhien määrä laskemaan alle 500 vuoteen 2025 mennessä ja saavuttaa itsemurhien ehkäisyssä sama taso kuin muissa Pohjoismaissa.

-Muilla Pohjoismailla on kansalliset itsemurhien ehkäisyohjelmat, joita seurataan ja joita päivitetään säännöllisesti. Itse olen saanut tästä nyt useamman yhteydenoton myös itsemurhan tehneiden omaisilta ja lupasin heille laittaa asiaa nyt osaltani eteenpäin.

Heinonen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen esityksineen maamme hallituksen vastattavaksi eduskunnassa tiistaina.

 

Kommentit