Kokoomuksen Timo Heinonen: Perintöveron poistosta sovittava hallitusneuvotteluissa

Uutiset, sunnuntaina 31.03.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen haluaa nostaa kevään hallitusneuvotteluihin mukaan myös perintöverosta luopumisen. Perintöverosta luopuminen vaatii kuitenkin perusteellisen valmistelun, missä siirryttäisiin Ruotsin tapaan luovutusvoittoveron käyttöön.

-Selvitimme perintöverosta luopumista jo tälla kaudella kansalaisaloitteen kautta. Tällä tavalla tehtynä perintöveron poisto ei onnistunut, sillä vain pelkkä perintöveron poistaminen ilman muita ratkaisuja oli mahdotonta valtion kestävän talouden näkökulmasta. Tarve perintöveron poistamiselle ei ole kuitenkaan poistunut. Itse pidän reiluna ja tarkoituksenmukaisena, että alkavalla vaalikaudella perintöverosta luovutaan, toteaa Timo Heinonen.

Perintöverosta on jo luovuttu Suomen naapurimaissa mm. Ruotsissa, Norjassa ja Virossa ja vero on myös perusperiaatteelta epäoikeudenmukainen ja vanhanaikainen.

-Perintövero aiheuttaa kohtuuttomia tilanteita monelle leskeksi jäävälle ja perheelle. Myös yritysten jatkuminen voi kaatua tähän, toteaa Timo Heinonen.

Perintöverosta luopuminen ei osana muita ratkaisuja kuitenkaan tarkoittaisi sitä, että valtion verotulot hukkuisivat.

-Kun Ruotsissa perintöverosta luovuttiin niin sen tilalle otettiin  myyntivoittovero. Tämä olisi toimiva malli meillekin, ehdottaa Heinonen.

Suomalaisten perinnöistä kuitenkin jopa kolme neljäsosaa muodostuu asunnoista ja usein omasta kodista.

-On kohtuutonta, että joutuu myymään oman kodin tai vastaavaa tai lopettamaan perheyrityksen läheisen kuoleman takia. On järkevämpi verottaa silloin kun myydään ja syntyy maksukykyä.

Heinonen haluaakin seuraavan hallituksen sopivan perintöverosta luopumisesta ja siitä, että verotuksessa siirrytään samalla Ruotsin malliin vaalikauden aikana.

-Tämä varmistaa sen, että kohtuuttomia tilanteita ei enää synny, mutta verotuotot säilyvät, muistuttaa Heinonen.

Kommentit