Kokoomuksen Timo Heinonen: Ovatko Ohisalo ja Haavisto eri linjoilla rajavalvonnassa

Uutiset, sunnuntaina 08.03.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen Timo Heinonen ihmettelee Vihreiden puheenjohtaja ja Sisäministeri Maria Ohisalon lausuntoja liittyen Suomen rajavalvontaan. Ohisalo totesi viikolla, että Suomi ei missään tilanteessa sulkisi rajojaan, vaikka tapahtumien taustalla olisikin vieraanvallan painostamisyritys, missä rajan yli syötettäisiin valtava määrä ihmisiä.

Kuvakaappaus IS kotisivut 4/2019

-Sisäministeriltä tällainen lausunto on vastuuton ja jopa vaarallinen. Jos toiminnan taustalla on vieraanvallan vaikuttamis- ja maamme painostamistoiminta niin tällainen toiminta sisäministeriltä vaarantaisi jopa maamme turvallisuuden ja koskemattomuutta, toteaa Timo Heinonen, joka toimii myös puolustusvaliokunnassa ja on toiminut myös aiemmin ulkoasiainvaliokunnassa.

Nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto totesi Ohisalon nykylinjasta poiketen keväällä 2019 Ilta-Sanomissa toimittaja Timo Haapalalle, että itäraja olisi pitänyt sulkea heti, kun Venäjältä alkoi vuonna 2015 saapua pakolaisia. Haavisto totesi, että ”kannattaa käyttää yleistä järkeä”.

-Näyttää siltä, että Vihreiden sisälläkin on vahvaa ristivetoa. Toivoisi todella Ohisalon kuuntelevan edes Haavistoa jos hän asiantuntijoiden huolta ei halua kuulla. Yleistä järkeä ei pitäisi näissäkään kysymyksissä unohtaa.

Heinonen toteaa Vihreiden kuitenkin nyt hyväksyneen pääministeri Sanna Marinin hallituksen kanssa Kreikan tekemät vastaavat ratkaisut omalla Turkin vastaisella rajalla. Ohisalo on EU:n sisäministereiden kanssa hyväksynyt sen, että Kreikka on sulkenut rajansa eikä ota toistaiseksi vastaan rajanylittäjiä eikä myöskään turvapaikanhakijoita.

-Tässä taitaa lopulta olla kyse siitä, että Ohisalon on vaikea perustella omille äänestäjilleen ja osalle vihreiden kansanedustajiakin nyt tehtyjä ratkaisuja Kreikassa. Ohisalon ja Marinin hallituksenkin tuella tehdyt ratkaisut on monen mielestä kylmiä ja jopa sydämettömiä.

Heinonen sanoo kuitenkin itse kannattavansa sitä, että rajat pitää voida sulkea Kreikan tapaan myös Suomessa tällaisissa tilanteissa. EU:n tulisikin uudistaa politiikkaansa 2020-luvun haasteita kestäväksi.

-Vapaan liikkuvuuden Eurooppa ilman sisärajatarkastuksia uhkaa jäädä kahdenkymmenen vuoden väliaikaiseksi kokeiluksi, jos EU ei kykene sopimaan yhteisestä kriisinkestävästä turvapaikkajärjestelmästä.

Kommentit