Kokoomuksen Timo Heinonen: Minne hallitus uskoo parturi-kampaajan ja bussifirman nyt liiketoimintaan uudelleen suuntaavan?

Uutiset, lauantaina 28.03.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen patistaa Sanna Marinin (sd.) hallitusta päättämään pikaisesti suorista taloudellisista tuista suomalaisyrityksille. Heinonen kertoo saaneensa lukuisia viestejä mm. suoran vuokratuen tarpeellisuudesta ja nostaa esille myös arvolisäveron alkuvuoden maksatusten palauttamisen yrityksille.

-Moni on lähestynyt ja kysynyt, että eikö sen tuen voisi antaa ilman monimutkaista byrokratiaa yrityksille. Suoraa rahallista vuokratukea on useat esittäneet ja myös alkuvuoden Alv-maksujen palautus olisi nyt nopea ja tehokas keino auttaa yrityksiä yli vaikean tilanteen, toteaa Kokoomuksen Timo Heinonen.

Heinonen sanoo monien yrittäjien viestien olleen hyvinkin samansisältöisiä. Niissä kritisoidaan niin Business Finlandin kuin Elyjenkin uusien koronan kriisitukien hakemista ja hakukriteereitä.

-Yrityksiltä edellytetään aivan älyttöömyyksiä ja kohtuuttomuuksia tällaisessa tilanteessa. Vaaditaan ”uudelleen suuntautumista” tai ”laajempia kehittämistarpeita”. Ehdoissa on myös ”alinhankintaverkoston kehittämistä”, ”tuotannon uudelleen organisointia”, ”tuotteiden ja palveluiden kehittämistä” ja ”osaamisen vahvistamista”. Ja sitten isona ehtona, että ”avustusta ei voida myöntää yrityksen tavanomaiseen toimintaa”.

-Mihin asiakkaansa menettänyt parturi-kampaaja, bussifirma tai kahvila tässä nyt uudelleen suuntautuu, kun ilman koronaa toiminta on ollut kannattavaa. Nyt pitäisi saada tukea nimenomaan tuohon yrityksen tavanomaisen toiminnan turvaamiseen, vaatii Heinonen.

Heinonen sanoo viestejä tulleen jo ensimmäisistä koronakonkursseistakin ja suurista maksuvaikeuksista. Tuleva viikko alkaa olla monelle asiakaskuntansa ja liikevaihtonsa jopa kokonaan menettäneelle pienelle ja myös yksinyrittäjälle ja toiminimiyrittäjälle kohtalon viikko. Myös työllistävät yritykset ovat ajautumassa konkurssiaaltoon ja massatyöttömyys saattaa olla arkea jo loppukesästä.

-Nyt tarvitaan nopeasti suoraa rahallista tukea näiden yritysten pelastamiseksi. 1990-luvun lamassa konkurssiin meni yli 30 000 yritystä juuri siksi, että ne eivät saaneet suoraa taloudellista tukea. Nyt on anteeksiantamaton virhe, jos Sanna Marinin vasemmistohallitus antaa tämän toistua, muistuttaa Heinonen.

Arvolisäveron paulautuksista pitäisi Heinosen mukaan tehdä päätös hallituksessa jo viikonlopun aikana ja suoria rahallisia yritystukia saada yksinkertaiseen haluun ja käyttöön jo alkavalla viikolla.

-Tässäkin pitäisi tehdä enemmän ja nyt heti, kun liian vähän ja liian myöhään. Pahasti näyttää, että tukirahat valuvat jälleen aivan vääriin paikkoihin. Monet yrityksen ovat akuutissa kassakriisissä. Myös maatalous ja suomalainen ruuantuotanto on pian kriisissä kun kevät tulee.

Kommentit