Kokoomuksen Timo Heinonen: Miksi Marinin hallitus unohtaa ravintolat ja kahvilat?

Uutiset, keskiviikkona 15.04.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen on ihmeissään pääministeri Sanna Marinin hallituksen linjauksista liittyen ravintola- ja kahvila-alan ahdinkoon. Hallitus päätti lailla määrätä ravintolat ja kahvilat suljettaviksi ja tämä päätös loukkasi rajusti perustuslain suomaa elinkeinonvapautta ja myös omaisuudensuojaa. Perustuslakivaliokunta edellyttikin hallitusta korvaamaan alalle aiheutettua haittaa. Marinin hallitus on kuitenkin sivuuttanut eduskunnan yksimielisen vaatimuksen ja jättänyt ravintola- ja kahvila-alan ilman omaa erityistukeaan.

-Eduskunnan tahtotila oli yksiselitteisen. Kun lailla ravintolat ja kahvilat määrättiin suljettaviksi niin tämä haitta pitää myös kohtuullisesti korvata. Kun Sanna Marinin hallitus ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni eivät tätä esitystä tehneet niin me jouduimme kokoomuksesta ja oppositiosta tähän reagoimaan. Teimme lisäesityksen missä ravintola- ja kahvila-alalle osoitetaan 200 miljoonan euron erityistuki. Tämä riittäisi auttamaan alaa toukokuulle. Silloin tarvitaan lisää jos sulku jatkuu, toteaa Timo Heinonen.

Kokoomus esitti lisätalousarvioaloitteissaan myös tukea luoville aloille. Ravintolasulku ja myös yleisötapahtumien kielto ovat isolta osin vieneet myös bändien keikat ja näin myös tulot. Kokoomus esitti luoville aloille lisätukea 40 miljoonaa euroa.

-Näyttää siltä, että ainakin osa myös kesän festareista joudutaan perumaan. Jo yksin kevään peruuntuneet keikat ovat ajaneet muusikot ja bändit ahdinkoon. Ja tämä säteilee tietenkin myös musiikkialaa tukeviin toimii mm. ääni- ja valopuolelle. Tilanne on kriittinen.

Heinonen muistuttaa, että koronakriisi ei enää kohdennu vain tiettyihin yrityksiin vaan vaikutukset näkyvät laajasti yrityskentällä. Esimerkiksi koulujen siirtyminen etäopetukseen on ajanut bussi- ja taksiyrityksiä vaikeaan tilanteeseen.

-Itse ajattelen niin, että jokainen yritys mikä nyt ajautuu konkurssiin odottaessaan lopulta myönteistä päätöstä Elyn yritystuesta osoittaa järjestelmämme toimimattomuuden. Yritysten tukijärjestelmä on liian byrokraattinen, monimutkainen ja ennen muuta hidas. Yritykset eivät voi nyt odottaa viikkoja tukipäätöksiä vaan yritykset tarvitsevat rahaa nopeasti. Tässä nopea keino olisi palauttaa yrityksille alkuvuoden arvolisäverotilitykset. Toivomme, että hallitus tähän ehdotukseen nyt tarttuisi. Se pelastaisi todennäköisesti monet yritykset tässä tilanteessa.

 

Kommentit