Kokoomuksen Timo Heinonen: Miksi Marinin hallitus jätti vanhusten kotihoidon sivuun?

Uutiset, perjantaina 12.02.2021

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen vetoaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukseen, että vanhusten kotihoidon ongelmat otettaisiin vakavasti. Heinonen muistuttaa Kokoomuksen esittäneen lisäpanostuksia laitoshoidon rinnalla myös kotipalveluun ja kotihoitoon, mutta hallituspuolueet SDP:n ja Keskustan johdolla ovat tyrmänneet nämä niin 2019 kuin 2020.

-Ei nämä kasvavat ongelmat tule yllätyksenä. Kunnista on tullut viestejä ja liian vähäinen henkilökuntamäärä on ollut iso ongelma kotipalveluissa ja kotihoidossa. Toivottavasti nyt lopulta Marinin hallitus ottaa hoitajien ja myös ikäihmisten ja heidän läheisten huolet tosissaan, vetoaa Timo Heinonen.

Vakavat puutteet vanhusten kotihoidossa ovat lisääntyneet ja myös korona-aika on jättänyt näitä piiloon.

-Epäkohtailmoitusten eli kanteluiden määrä on kolminkertaistunut. Viestit ovat huolestuttavia ja myös Ylen tuore selvitys paljastaa, että resurssit ovat aivan liian vähäisiä vanhusten kotiin vietävissä palveluissa ja kotihoidossa, toteaa Heinonen.

Kokoomus on esittänyt pitkään lisäpanostuksia ympärivuorokautisen vanhustenhoidon lisäksi myös kotipalveluihin ja kotihoitoon. Kokoomus piti esillä kotihoitoa myös hoitajamitoitusta säädettäessä.

-Nämä huolestuvat viestit nyt vahvistavat sitä tietoa ja huolta mitä yritimme pitää jo silloin ja pitkään esillä. Jostain syystä SDP ja keskusta sivuuttivat kuitenkin kotipalvelun ja kotihoidon kokonaan. Nyt vetoamme, että älkää enää.

Heinonen toivoo vanhustenhoidon nousevan esille myös kevään kuntavaaleissa. Kunnat kuitenkin tarvitsevat valtiolta tukea ja myös sitovaa lainsäädäntöä vanhustenhoidon laadun kuntoon saattamiseksi.

-Liian kauan näitä ongelmia ei ole otettu tosissaan. Hoitajat ovat jaksamisen äärirajoilla ja nyt tarvitaan panostuksia ja myös sääntelyä lisää koko vanhustenhoitoon eikä vain tehostettuun palveluasumiseen. Kotihoito on jätetty syrjään ja hoitamatta ja hoitajat eivät enää nykyresurssein pärjää.

 

 

 

Kommentit