Kokoomuksen Timo Heinonen: Kreikan lainoja ei pidä laittaa suomalaisten maksettavaksi

Uutiset, perjantaina 06.02.2015

Kokoomuksen kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen pitää tärkeänä, että jokainen maa Euroopassa vastaa tulevaisuudessakaan veloistaan itse. Toisen maan laiminlyöntejä ja mm. veronkiertoa ei saa laittaa muiden asiansa sovitusti hoitaneiden maiden niskaan.

– Kreikan velkoja ei pidä antaa anteeksi vaikka vasemmisto Kreikassa ja jopa Suomessakin niin vaatiikin. Se tarkoittaisi sitä, että mm. suomalaiset tavalliset veronmaksajat maksaisivat kreikkalaisten holtittoman taloudenpidon ongelmat. Velkojen anteeksiantaminen toisi Suomelle monien miljardien laskun, totesi Timo Heinonen Kreikkaa koskevan välikysymyskeskustelun jälkeen.

th2

Heinonen painotti, että muu Eurooppa on jo merkittävästi auttanut Kreikkaa ja muutamaa muutakin maata. Esimerkiksi Islanti on hoitanut taloutensa kuntoon kriisistä Irlannin tapaan.

– Eurooppa on voinut auttaa maita lainalla ja takauksilla, mutta kyllä jokaisen maan tulee itse tehdä lopulta ne talouden korjausliikkeet. Esimerkiksi Kreikassa veronkierto vie maalta verotuloja vuosittain jopa 30 miljardia euroa. Sen tukkiminen ja estäminen auttaa jo maan taloutta merkittävästi, totesi Heinonen.

Timo Heinonen painotti, että Kreikan uudenkin hallituksen tulee pitää kiinni aiempien hallitusten tekemistä sopimuksista. Yksipuolisesti sopimuksista ei voi irroittautua. Velkojen anteeksiantaminen ei ole mahdollista.

– Euromailta saamiensa lainojen lyhennyksiä Kreikan ei tarvitse maksaa vielä seuraavaan kahdeksaan vuoteen eli maalla on aikaa ja olemme Eurooppana auttaneet maata merkittävästi. Myöskään korkoja Kreikan ei tarvitse maksaa ERVV-lainastaan ennen vuotta 2023, vaan korot pääomitetaan lainaan. Eurooppa ei siis ole jättänyt yhtä jäsenmaataan yksin.

Kommentit