Kokoomuksen Timo Heinonen: Hallitusohjelma rakennettu ylioptisuuden varaan

Uutiset, maanantaina 03.06.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja päättyneen kauden Valtiovarainvaliokunnassa vaikuttanut Timo Heinonen on huolissaan valmistuneen Antti Rinteen (sd) hallitusohjelman talouspohjan höttöisyydestä. Yli miljardiin nousevat pysyvät menolisäykset katetaan suurelta osin talouskasvulla ja työllisyyden parantumisella mitä ei puolueettomat arviot pidä todennäköisenä eikä myöskään mahdollisena.

-Tosiasiassa nämä sinänsä pääosin hyviin kohteisiin suunnatut lisäsatsaukset tullaan maksattamaan lapsilla ja lapsenlapsillemme lisävelanottona. Valtion velkaantuminen kääntynee siis kasvuun ja se on myös tavallaan leikkaamista lapsilta, kommentoi Timo Heinonen.

Valtiovarainministeriön puolueettomien arvioiden mukaan alkavalla vaalikaudella talouskasvu hiipuu alle yhteen prosenttiin. Rinteen hallitusohjelman talouspohja on sen sijaan rakennettu kahden prosentin talouskasvulle.

-Sellaista talouskasvua ei nyt ole näköpiirissä eikä hallituksen linjaamat mm. veroratkaisut tätä edesautta vaan jopa heikentävät jos veroja kiristetään nyt hallitusohjelmassa esitetyllä tavalla, toteaa Heinonen.

Heinonen toteaa panostuksien osaksi kohdentuvan tehottomasti. Oppivelvollisuusiän pidentäminen ei Heinosen mukaan ratkaise ongelmia vaan panostuksia olisi tarvittu enemmän jo peruskouluvaiheeseen ja myös toisen asteen erityisopetukseen, kuraattoreihin ja muihin opintoihin tukea antaviin toimiin.

-On vaikea nähdä tehokkaaksi keinoksi ratkaista toisen asteen ongelmia koulupakolla. Samalla määrärahalla pystyisi tekemään paljon vaikuttavampia ratkaisuja. Maksuton toinen aste on sen sijaan kiitoksen arvoinen panostus mitä yhdessä ajoimme.

Kiitosta Heinonen sen sijaan antaa siitä, että aloittava hallitus ei lähtenyt merkittävästi heikentämään yrittäjyyden ja suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä.

-Uskallan antaa tästä kiitosta ennen muuta keskustalle. SDP ja vihervasemmisto olivat linjanneet kovia toimia jotka olisivat heikentäneet yritysten toimintaa. Keskusta pystyi vahvan neuvotteluasemansa kautta estämään näitä kiitoksen arvoisella tavalla, totesi Timo Heinonen, mutta totesi yrittäjyyden panostusten olevan kuitenkin kosmeettisia.

Lopputuloksena Heinonen pitää hallitusohjelmaa kuitenkin Suomen pitkäaikavälin talouden kannalta huolestuttavana.

-Tämän hallitusohjelman toimilla ei tulla pääsemään 75% työllisyysasteeseen ja tämän kautta ei myöskään tasapainoiseen julkiseen talouteen ja valtion velkaantumisen taittumiseen. Perusta on sellainen, että on vaikea uskoa, että keskusta tämän neuvottelutuloksen voisi hyväksyä. Keskustan kynnyskysymykset ovat tässä aikalailla kierrelty ja kaarreltu.

Kommentit