Kokoomuksen Timo Heinonen: Hallituksen ravintola- ja kahvila-alan tuki ei pelasta alaa yli koronakriisin

Uutiset, torstaina 07.05.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen on tyytyväinen, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus sai lopulta sovun ravintola- ja kahvila-alan erillistuesta. Heinonen pitää kuitenkin esiteltyä tukikokonaisuutta riittämättömänä ja myös hitaana sekä mahdollisesti kilpailuakin vääristävänä. Ravintola- ja kahvila-alalta onkin odotettavissa konkursseja ja jopa 30 000 – 40 000 hengen työttömyys.

-Hallitukselta meni kuukausi päästä sopuun sisäisesti ravintola-alan tuesta. Nyt esitelty kokonaisuus on sitten vielä lopulta vain noin kolmannes tarvittavasta ja kohdentuu myös huonosti eniten sulusta kärsineille. Toivommekin, että eduskunta vielä uudelleen arvioisi tilannetta ja korottaisi ja muuttaisi tukea suoran koronatuen suuntaan ja poistaisi siitä kohtuuttomana pidetyt leikkurit, toteaa Timo Heinonen.

Kokoomus esitti jo aiemmin eduskunnan lisätalousarvion käsittelyn yhteydessä ravintola- ja kahvila-alalle 200 miljoonan euron tukipakettia. Tämä tuki olisi kohdentunut jo päättyneen huhtikuun menettyihin tuloihin. Nyt Marinin hallitus on esittämässä kahdelle kuukaudelle vain 120 miljoonan euron tukea.

– Ihmettelen, että korvaus on määritetty vain yhdestä kuukaudesta, kun kiinniolokuukausia on Marinin hallitus määrännyt kaksi, joista toukokuu yleensä vielä alalle yksi vuoden parhaista, hämmästelee Heinonen.

Heinonen ihmettelee myös sitä, että millä perusteella hallitus on päätynyt vertaamaan myynnin laskua tammi-helmikuun myyntiin?

-Nämä kuukaudet ovat monelle alan yritykselle lähtökohtaisesti vuoden heikoimmat ja ihan merkittävä ero myynneissä suhteessa muihin kuukausiin. Vastaavasti toukokuu on puolestaan yksi vuoden parhaista vappuineen ja äitienpäivineen. Kun tiedot otetaan verottajalta niin mielestäni viime vuoden 12 kk laskettu keskiarvomyynti/kk olisi parempi tai vaihtoehtoisesti viimeisten 6 kk keskiarvo syyskuu-helmikuu tai sitten edellisvuoden huhti-toukokuun myynti, ehdottaa Heinonen korjauksia esitettyyn tukimalliin.

Ravintola- ja kahvila-ala tarvitsee muiden yritysten tapaan nimenomaan suoraa tukea kiinteiden kulujen maksamiseen. Nyt tehty tukimalli ei vastaa riittävän nopeasti ja tehokkaasti alalle koronan myötä Marinin hallituksen päätöksin aiheuttamiin ongelmiin.

-Kokoomus pitää tärkeänä, että MaRa-ala pystytään auttamaan yli koronakriisin mahdollisimman vähin ongelmin. Myös alaa pitäisi minusta jo avata hallitusti pienempiä kahviloita, lounaspaikkoja ja ravintoloita avaten ja purkaan alan sulkua näin nopeammin. Kokoomus on antanut tukensa myös ravintola-alan arvolisäveron määräaikaiseksi laskemiseksi 10 prosenttiin.

Eduskunta saa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ravintolatuen käsiteltäväkseen lähiaikoina.

Kommentit