Kokoomuksen Timo Heinonen: Budjettiesitys kohtalokas nuorisotyölle, sote-järjestöille, kulttuurille sekä liikunnalle ja urheilulle

Uutiset, torstaina 20.08.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen on pettynyt Valtiovarainministeriön vuoden 2021 valtion talousarvioesitykseen kolmannensektorin rajujen rahoitusleikkauksien johdosta. Marinin hallituksen kaudella talousarvioehdotus pitää sisällään nyt ennätyssuuret leikkaukset niin nuorisotyöhön kuin kulttuuriinkin kuin myös mm. liikunta- ja sote-järjestöille. Heinonen vaatiikin hallitusta palauttamaan rahat ennalleen tai muuten edessä on massiivinen käytännössä korvaamattomien palveluiden alasajo.

– Ensi vuoden talousarvioehdotus on koko kolmannen sektorin osalta järkyttävää luettavaa. Pitää kysyä, että tässä vaiheessako se raha nyt sitten loppui? Esitys pitää korjata budjettiriihessä tai eduskunnan tulee siihen puuttua. Esimerkiksi sote-järjestöiltä on leikattu peräti kolmannes rahoituksesta pois, hämmästelee Timo Heinonen.

Sote-järjestöjen rinnalla myös liikunta ja nuorisotyö sekä kulttuuriala ovat joutuneet ennätyssuurten leikkausten kohteeksi. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) esittelemä ensi vuoden valtion talousarvioehdotus on jopa pelättyä pahempi.

-Yleishyödyllisen toiminnan tulevaisuus pitää turvata myös koronakriisin aikana ja sen jälkeen. Tässä on uhattuna nyt laajasti erilainen vertaistukitoiminta, harrastustoiminta, mutta myös liikunta ja kulttuuri. Voi kysyä, että jos koskaan niin onko nyt oikea aika leikata lasten ja nuorten palveluista? Nyt nimenomaan tällaista toimintaa, tukea hyvinvointiin, tarvitaan erityisen kipeäasti. Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat niin koko kolmassektori tulee näivettymään todella karusti.

Heinonen sanoo leikkausten kohdistuvan nyt nimenomaan kaikista haavoittuvimmassa asemassa oleviin.

-Tässä leikataan lapsilta ja nuorilta, mutta myös mm. päihde- ja mielenterveysongelmaisten, pitkäaikaissairaiden ja pitkäaikaistyöttömien ja vammaisten palveluista. Esitys on kova ja jopa näin ollen sydämetön. Koronan myötä syntynyt rahoitusvaje pitää korjata ja varmistaa, että yhteiskunnan kannalta korvaamattoman arvokas työ jatkuu. Tämä aukon kattamiseksi on olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Nyt kyse onkin ennen muuta tahdosta ratkaista akuutti ongelma budjettiriihessä ja myös ratkaista samalla tulevien vuosien rahoitus.

Heinonen on toiminut kolmetoista vuotta myös Valtion Liikuntaneuvostossa ja liikunnan ja urheilun rahoitus on tätä kautta tullut enemmän kuin tutuksi.

-Liikunnan ja urheilun rahoituksesta ollaan Vanhasen esittelemässä budjetissa leikkaamassa neljännes. Se tarkoittaa 40 miljoonaa euroa pois liikunnalta ja urheilulta. Se tulee näkymään seurojen toiminnassa, harraste- ja huippu-urheilussa, mutta myös liikuntapaikkojen rakentamisessa, toteaa Heinonen.

Heinonen vaatiikin Marinin hallitusta korjaamaan budjettiesitystä riihessä niin, että kolmannen sektorin toiminta turvataan myös ensi vuonna.

Kommentit