Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro kansanedustaja Timo Heinonen; Vaihtoehtobudjetti vuodelle 2022

Kynästä, keskiviikkona 01.12.2021

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro 1.12.2021
Eduskunnan keskustelu vuoden 2022 talouden vaihtoehtobudjeteista
Kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan vastaava ja vaihtoehtobudjettityöryhmän puheenjohtaja Timo Heinonen

(Muutokset puhuttaessa mahdollisia)

…..

Arvoisa puhemies,

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen talouspolitiikka – on vastuutonta. Kaikki ongelmat ja myös hallituksen kasassa pysyminen on kerta toisensa jälkeen ratkaistu lisävelalla. Pikavippejä on otettu sinne ja tänne. Pysyviä menojakin on lisätty ilman mitään tietoa niiden rahoituksesta.

Four Catsin vanha laulu kuvaa hyvin Suomen tuhlailevan viisikon eloa: ” Annan toisten mä talletella suuret setelit. Ne multa pitkät vain saa. Elän pelaan kuljen ja laulu soi”.

Mutta arvon pääministeri Marin ja edes puheissanne vastuullinen valtiovarainministeri Saarikko, joku nämä teidän juhlanne vielä maksaa ja niiden jälkeen jäljet siivoaa.

Velkarahan varaan rakennettu hyvinvointiyhteiskunta ei ole kestävä. Velkarahan varaan rakennettu hyvinvointiyhteiskunta on heikoin niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Arvoisa puhemies,

yhä isompi osa suomalaisista ei tätä velkavetoa hyväksy. Suomalaiset ymmärtävät, että pikavipeillä eläminen joskus loppuu. Ja, että velkaantumisen kierre on hyvä katkaista silloin, kun sen vielä itse pystyy tekemään. Nyt me Suomessa sen voimme itse tehdä – pitää päätöksenteon omissa käsissämme.

Se edellyttää vastuullisuutta. Mutta itseasiassa vastuunkanto alkaa juuri siitä, että välittää.

Ilman kestävää taloutta meillä ei ole maailman parasta koulua, toimivaa terveydenhuoltoa tai hyvää joukkoliikennettä.

Ilman ihmisiä ja yrityksiä, jotka tekevät työtä, luovat uutta, hyppäävät epävarmuuteen tai tavoittelevat tähtiäkin, meillä ei olisi asfalttia teillä, kirjastoautoa tai tapahtumia.

Yhtälö on oikeastaan yksinkertainen: kun ihmisillä on hyvän elämän eväitä, sydän sykkii, talous on hyvässä kunnossa ja syntyy työtä ja työpaikkoja. Siitä kertyy jaettavaa, jolla voidaan ylläpitää palveluja ja pitää huolta turvallisuudesta, viihtyvyydestä, ympäristöstä sekä harrastusmahdollisuuksista.

Kokoomus on huolissaan hyvinvointipalveluiden tulevaisuudesta. Jos menoja ei laiteta tärkeysjärjestykseen, valitaan päättymätön velkaantuminen. Tälle tielle te arvoisa valtiovarainministeri Saarikko olette Suomen vieneet. Ilman teitä ja keskustaa ei olisi tätä vasemmistohallitusta ja sen tuhlailevaa politiikkaa. Te kannatte tästä suurimman vastuun. Ja halutessanne te voitte tämän hulluuden lopettaa.

Mutta ei, te olette toimineet juuri niin, että kädet on nostettu ylös pienimpienkin säästöjen edessä. Ei kyse ole ollut priorisoinneista. Vaan nimenomaan priorisoinnin puuttumisesta.

Jokaiseen eteen tulevaan kysymyksen vastaus on ollut lisävelka veronmaksajien piikkiin. Koronallakaan ei voi tilannetta selitellä. Tuoreen IMF:n arvion mukaan julkisen talouden asema jää pysyvästi heikommaksi teidän hallituksen jäljiltä. Syynä ovat jo vaalikauden alussa tehdyt pysyvät menolisäykset, epäonnistunut rakennepolitiikka sekä riittämättömät työllisyysuudistukset. Näin ei voi jatkua. Teidän juhlille tulee vielä loppu.

Kokoomus haluaa muuttaa Suomen suunnan. Niin haluavat suomalaisetkin.

SDP:n ryhmäjohtaja Lindtman, te totesitte aiemmin, että ei valtion taloutta voi saada kehykseen? Että se on mahdotonta. Sanoitte meille, että ei onnistu. Ette pysty. Lindtman, tässä se on…

Vaihtoehtobudjetissa näytämme, että rohkeita reformeja tekemällä voimme sekä hillitä menojen kasvua, vahvistaa työllisyyttä, hyvinvointipalveluita ja panostaa koronakuopan jälkeiseen kestävään kasvuun. Vaihtoehtomme lähtee siitä, että valtio ei ole lähtökohtaisesti ratkaisu ongelmiimme. Päinvastoin. Me haluamme antaa ihmiselle enemmän tilaa.

Kokoomus haluaa vahvistaa talouspolitiikan sääntöjä veronmaksajien turvaksi. Velkaantuminen on ollut teille liian helppoa. Rahan jakaminen ydinosaamista. Mutta huolta teillä ei ole ollut huomisesta.

Ylivelkaantuminen vaarantaa maamme kyvyn vastata ilmaston muutokset ja kykymme tarjota huolenpitoa sitä tarvitseville. Ongelmamme ei ole tänään akuutti, mutta juuri siksi vaarallinen. Mitä syvemmälle velkaan uppoamme, sitä vaikeampi on nousta kestävälle tasolle. Loputtoman velkaantumisen salliminen on vaarallista uhkapeliä. Siksi velalle tulee asettaa katto sekä pitävät askelmerkit toimenpiteistä, jos tulevaisuus uhkaa viettää väärään suuntaan.

Hyvinvointia ei ole ilman kasvua. Siksi TKI-panostuksia tulee lisätä. Mutta emme voi tuudittautua vain yhden oljenkorren varaan. Lannistavaa verotusta tulee keventää, työmarkkinoita joustavoittaa ja poistaa tukahduttavaa byrokratiaa. Menneisyydestä ei tarvitse pelastaa kaikkea. Sen sijaan, että mietimme miten voimme käyttää enemmän veronmaksajien rahoja, tulee miettiä miten asioita voi tehdä paremmin.

Työllisyys on vaihtoehtomme perusta. Hyvä suhdanne antaa mahdollisuuden kunnianhimon tason nostamiseen. Talouden palautumispyrähdys ei kuitenkaan kestä kauan, ja työvoiman supistuminen alkaa jarruttaa kasvua. Vaikuttavia toimia tarvitaan nyt.

Kokoomuksen kestävän tulevaisuuden vaihtoehto näyttää, että jatkuvan velkaantumisen tieltä voidaan kääntyä. Hyvinvointipalvelut voidaan turvata ja kasvuun voidaan tehdä rohkeita panostuksia. Luotetaan valtion kaikkivoipaisuuden sijaan ihmisiin ja annetaan tilaa hyvinvoinnin kasvulle. Kokoomus toimii terveen julkisen talouden puolesta, jotta myös tulevaisuudessa kaiken ikäisillä suomalaisilla on mahdollisuus toimivaan hyvinvointiyhteiskuntaan, sen turvaan sekä palveluihin.

Irwin aikanaan jo ennusteli toimintaanne. En ihan kaikkea tuosta laulusta jaa, mutta siinä Irwin oli oikeassa, kun hän lauloi, että ”ette osaa muuta kuin verottaa. Muutenkin touhu tuntuu holtittomalta. Kaikki pitäis kerralla erottaa.”

Ja siksi edellä olevan perusteella ehdotan, että eduskunta hyväksyy kokoomuksen vaihtoehtobudjetin vuodelle 2022, sillä se on parempi Suomelle ja suomalaisille.

Kommentit