Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen: Suomi menettänyt oman tahtonsa EU:ssa

Uutiset, lauantaina 26.10.2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on pettynyt Antti Rinteen hallituksen toimiin ja toimettomuuteen EU:ssa. Heinosen mukaan Suomi on menettänyt asemiaan ja vaikutusvaltaansa Euroopan Unionissa ja myös oma tahto on kadoksissa.

-EU:n puheenjohtajamaana Suomi on ollut ponneton. Eurooppalaiset halusivat ja päättivät jo, että kellojen siirtelyn pitää loppua. Tämä päätös olisi pitänyt nyt viedä Suomen puheenjohtajakaudella maaliin ja käytäntöön, mutta toisin näyttää käyvän. Meidän ministerit eivät saa asioita eteenpäin, harmittelee Timo Heinonen

Suomen EU-puheenjohtajamaakausi on jo puolivälissä ja syksyn aikana oli tavoite saada lopulliset päätökset kellojen siirtelyn lopettamiseksi.

-Näyttää siltä, että Euroopassa ei Suomen johdolla etene pienet eikä suuremmat asiatkaan. Tällaisen jälkeen on turha ihmetellä, että suomalaisten asenteet Euroopan Unionia kohtaan muuttuvat koko ajan kriittisemmiksi. Yksi käsittämätön päätös oli liikenneministeri Sanna Marinin toiminta nuorten odottamien kevytautojen kanssa. Ne olisi pitänyt saada jo nuorille marraskuun alussa, mutta nyt näyttää siltä, että kevytautoja ei todennäköisesti nähdä lainkaan, toteaa Heinonen.

Kellojen siirtelyn oli tarkoitus loppua jo tänä vuonna. Nyt Suomen ponnettomuuden myötä ei ole enää varmuutta edes siitä, loppuuko tämä vuonna 2021.

-Euroopan parlamentti hyväksyi keväällä äänin 410–192 lakialoitteen, jonka mukaan kellojen siirtely kesä- ja talviaikaan päättyisi EU-maissa vuonna 2021. Tämä pitäisi nyt Suomen EU:n puheenjohtajakaudella saada maaliin. Suomalaiset, Suomi ja koko Eurooppa odottaa nyt maaltamme toimia. Jäsenmaiden ministereistä koostuvan neuvoston pitäisi nyt hyväksyä säännöt, vaatii Heinonen.

Heinonen on huolissaan siitä, että Suomi on menettänyt asemiaan EU:ssa. Myöskään Euroopan Unionin budjettineuvottelut eivät ole edenneet tavoitellusti Suomen johdolla ja nyt myös Euroopan Komissio on ilmaissut huolensa Rinteen hallituksen Suomen taloudenpidosta ja siitä, että Suomi ei edes puheenjohtajamaana ole noudattamassa yhteistä vakaus- ja kasvusopimusta.

-Usein puhutaan, että meidän pitäisi olla EU:ssa kokoamme suurempi. Nyt näyttää siltä, että olemme tätä menoa jopa kokoamme pienempi. Mahdollisuudet hukataan yksi toisensa jälkeen ja tuloksia ei saada oikein missään, harmittelee Heinonen ja vaatii pääministeri Antti Rinnettä ja kaikkia suomalaisministereitä ryhdistäytymään niin kotimaan asioiden kuin myös EU:n asioiden hoidossa.

Kommentit