Kokoomuksen ja Valtion Liikuntaneuvoston Timo Heinonen: Keinoja puuttua urheilun epäeettiseen toimintaan tehostettava

Uutiset, sunnuntaina 01.03.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtion Liikuntaneuvoston pitkäaikainen jäsen Timo Heinonen vaatii Opetus- ja kulttuuriministeriöltä konkreettisia ja tehokkaita keinoja puuttua urheilun ja liikunnan valmentamisen epäeettiseen toimintaan. Heinonen pitää tärkeänä, että lajiliittojen vastuuta jäsenseurojensa toiminnasta kiristetään ja rikkeet johtaisivat jatkossa myös konkreettisiin toimiin.

-Osalla lajiliitoista nämä asiat eivät ole vielä tämän päivän edellyttämällä tasolla. Tässä pitäisi nyt OKM:n ottaa ryhtiliike ja laittaa asiat kuntoon. Uskon, että raha on tässäkin varsin tehokas motivoija, toteaa Timo Heinonen.

Heinonen toimi viime kaudella Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtajana ja pian 13 Valtion Liikuntaneuvostovuoden aikana urheilun eri toimijat ja toimintatavat ovat tulleet enemmän kuin tutuiksi.

-Meillä on varsin toimivat keinot puuttua mm. doping-rikkomuksiin ja myös sopupeli- yms. rikkeisiin. Nyt tuntuu, että tällaiseen erityisesti lasten ja nuorten valmentamisen epäeettiseen toimintaan ei ole riittäviä keinoja puuttua. Toiminta on voinut jatkua jopa vuosia ilman, että sitä olisi saatu loppumaan, toteaa Heinonen.

Heinonen edellyttääkin, että kaikkien lajiliittojen säännöt ja toimintatavat käydään välittömästi läpi niin, että kuluvan vuoden aikana käytössä on kaikki mahdolliset keinot epäeettisen toiminnan kitkemiseksi.

-Läpisormien katselemisen pitää nyt yksinkertaisesti loppua. Pelkät kauniit puheet eivät nyt enää riitä. Jos tällaisista toimintaa jatkossa havaitaan niin siihen puuttumisen keinot tulee olla ajantasalla. Tällaiset valmentajat ja toimijat tulee voida siirtää sivuun ja jos lajiliitot eivät ole tehtäviään hoitaneet niin myös näiden toimintaan pitää puuttua. Esimerkiksi valtionavustuksen evääminen on tällaisessa tilanteessa oltava mahdollinen ja käytettävissä oleva keino. Ongelmiin pitää kaikkien puuttua ja jos ei puututa niin siihen pitää OKM:n sitten puuttua, vaatii Heinonen.

Heinonen sanoo esimerkkejä olevan missä valmentamisen ongelmat ovat voineet jatkua vuosikausia vaikka niistä tieto on saavuttanut myös lajiliiton johdon.

-Tällainen toiminta, nöyryyttäminen, painostaminen, uhkailu yms., ei kuulu urheiluun eikä liikuntaan. Nyt muutamien toiminta on heittänyt synkän verhon liian ison ryhmän päälle. Toimenpiteiden pitää kohdistua vain niihin jotka ovat toimineet epäasiallisesti.

Heinonen kertoi Lahdessa Salpausselän kisojen yhteydessä asiaan kantaa ottaessaan jättävänsä maamme hallitukselle alkuviikosta esityksen liikunnan ja urheilun lainsäädännön, mutta myös järjestöjen ja seurojen sääntöjen ja toimintaohjeiden päivittämiseksi niin, että epäeettiseen toimintaan puuttumiseksi on käytettävissä kaikki mahdolliset keinot valtiontuen eväämiseen asti.

Kommentit