Kokoomuksen Heinonen: Suomen linja on ollut täysin selvä Krimin miehittämisestä saakka

Uutiset, perjantaina 18.03.2016

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen ihmettelee Eero Heinäluoman (sd.) kritiikkiä hallituksen ulkopolitiikan linjasta Krimin tilanteeseen liittyen. Heinosen mukaan Heinäluomalla on selvästi joku tarve politikoida ulkopolitiikalla, vaikka SDP:n oma ulkopoliittinen linja samoissa kysymyksissä horjuu sisäpoliittisen tilanteen mukaan.

Eero Heinäluoma ja Timo Heinonen A-Studion vieraana. Kuvituskuva.

Eero Heinäluoma ja Timo Heinonen A-Studion vieraana. Kuvituskuva.

– Suomen linja on ollut täysin selvä Krimin miehittämisestä saakka. Pidämme Krimin liittämistä Venäjään kansainvälisen oikeuden vastaisena ja tuemme Ukrainan alueellista yhtenäisyyttä. Valtiovarainministeri Stubb on ollut keskeisesti mukana muokkaamassa tätä linjaa, toteaa kokoomuksen konkariedustaja Timo Heinonen.

Heinosen mielestä Heinäluoma ylitulkitsee tarkoitushakuisesti Stubbin Foreign Policy -lehdelle antamaa haastattelua. Heinonen toteaa, että Heinäluoma tarttui vain yhteen haastattelun lauseeseen ja irrotti sen täysin kontekstista. Valtiovarainministeri Stubb puhui Foreign Policyn laajassa haastattelussa EU:n ja Venäjän suhteista ja siitä, miten pääsemme vaikeassa tilanteessa eteenpäin.

– Krimin takia asetetut pakotteet pysyvät niin kauan kuin Krimin tilanne on tämä. Muita pakotteita arvioidaan sen mukaan, tapahtuuko Minskin sopimuksen toteuttamisessa edistystä. Niin Suomi kuin Kokoomuskin antavat täyden tukensa Minskin ja Normandian neuvottelijoille, sanoo Heinonen.

Heinonen ihmettelee Heinäluoman linjaa, joka on Venäjä-pakotteiden osalta vaihtanut suuntaa muutaman vuoden välein. Heinäluoma kirjoitti blogissaan 1.4.2014, että ”Suomessa Ukrainan tapahtumat ovat siirtäneet osan keskustelijoista laukan puolelle. Ukrainan historian ymmärtämiselle ja maan sisäiselle jakaantuneisuudelle ei anneta paljoa huomiota. Venäjän toimintaa Krimillä ei tarvitse eikä pidä hyväksyä, mutta ei Venäjää pitäisi sentään Ilmestyskirjan pedoksi maalata. Pienempikin pensseli riittäisi.”

Blogikirjoituksen vertaaminen eduskunnan keskusteluihin antaa sen vaikutelman, että Heinäluoman puheet eivät ole linjassa edes hänen omien sanojensa kanssa.

– Heinäluoma on itse ollut hallitusta valmiimpi neuvottelemaan pakotteista venäläisten kanssa. Heinäluoma on myös tavannut pakotelistalla olevaa Duuman puhemies Sergei Naryshkinia ja ollut kovasti sitä mieltä, että hänet olisi pitänyt kutsua Etyjin parlamentaarikkokokoukseen Helsinkiin, hämmästelee Heinonen.

– Heinäluoman tarve nostaa ulkopoliittista imagoa on näkynyt selvästi viime aikojen keskusteluissa. Yritykset horjuttaa hallitusta olisivat ihan hyviä, jos hallituksen linja Krimin tilanteen osalta olisi epäselvä. Hallituksen linja on kuitenkin ollut täysin selvä, mutta SDP:n linjasta sen sijaan ei oikein saa selvää, päättää kansanedustaja Heinonen.

Kommentit