Kokoomuksen Heinonen: Raiskauksesta aina ehdotonta vankeutta!

Uutiset, torstaina 25.06.2015

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on jättänyt oikeusministeri Jari Lindströmille kirjallisen kysymyksen raiskausrikosten tuomioista. Heinosen mukaan lakia on muutettava niin, että raiskauksista tuomitaan aina ehdottomaan vankeuteen. 

-Rikoslainsäädäntöämme raiskauksien osalta kiristettiin viime vaalikaudella, mutta ei selvästi vielä tarpeeksi. On täysin oikeustajun vastaista, että raiskauksen kaltaisesta julmasta ja törkeästä rikoksesta voi selvitä ehdollisella vankeustuomiolla, Heinonen sanoo. Yhtenä ratkaisuvaihtoehto olisi, että raiskauksen vähimmäisrangaistukseksi säädettäisiin kaksi vuotta vankeutta, näin mahdollisuus ehdolliseen tuomioon poistuisi, Heinonen jatkaa.

Oikeusministeri Lindström on luvannut selvittää vastaavatko rikoksista annetut tuomiot kansalaisten oikeustajua. Se ei Heinosen mukaan kuitenkaan riitä. Hän haluaa, että työ lainsäädännön muuttamiseksi aloitetaan välittömästi.

-Ongelmat eivät ratkea selvityksillä, vaan rikoslakiamme on muutettava niin, että tuomiot vastaavat rikoksen vakavuutta. Yhteiskunnan tehtävä on huolehtia oikeuslaitoksen toimivuudesta. Jos kansalaiset eivät voi luottaa oikeusjärjestelmämme oikeudenmukaisuuteen on vaarana, että  ns. ”oman käden oikeus” nostaa päätään. Sellaisen ei saa antaa tapahtua, Heinonen linjaa.

-Kirjallisen kysymyksen kautta haluan tuoda vauhtia sekä ministeriöön, että eduskuntaan. Epäoikeudenmukaisuudet lainsäädännössä on kyettävä korjaamaan. Kysymyksessäni tiedustelen ministeriltä onko hän valmis uudistamaan rikoslainsäädäntöä niin, että raiskauksesta määrättävä tuomio on aina ehdotonta vankeutta, Heinonen kertoo.

 

Kommentit