Kokoomuksen Heinonen: Opintorahan poisto ei ole järkevää

Uutiset, torstaina 08.04.2010

OECD ehdotti keskiviikkona julkistamassaan maaraportissa, että Suomessa luovuttaisiin opintorahasta osana opintotukea muuttamalla se kokonaisuudessaan opintolainaksi. Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) tyrmää ehdotuksen.

– Tasa-arvoinen pääsy koulutukseen ja osaamisen vahvistaminen turvaavat talouden vakautta myös tulevaisuudessa. Nyt esitetty opintorahan korvaaminen kokonaisuudessaan lainalla ei kannusta kouluttautumaan, toteaa Heinonen, joka on kokoomuksen osaamisen ja sivistyksen verkoston puheenjohtaja.

– Näin hukattaisiin lahjakkaita henkilöitä ja vaikeutettaisiin heidän kouluttautumistaan taipumustensa mukaan. OECD:n ehdotuksessa tasa-arvon ja sivistyksen tavoitteet on kummatkin hukattu, vaikka niistä kasvaa talouden vakaus, hän jatkaa.

Hän korostaa, että jokaisella suomalaisella pitää olla mahdollisuus varallisuudesta riippumatta hakeutua korkeakoulutukseen taipumustensa ja lahjakkuutensa perusteella.

– Tämän vuoksi kokoomus ja hallitus korottivat opintorahaa 15 prosenttia sekä opiskelijan tulorajoja 30 prosenttia. Tämän vuoksi myös vastustamme lukukausimaksuja, linjaa Heinonen.

Opintorahaa myönnetään tarpeeseen perustuen ja vain päätoimiselle opiskelijalle. Vuositasolla sen kustannukset valtion budjetissa ovat noin 520 miljoonaa euroa.

Kommentit