Kokoomuksen Heinonen ja Pelkonen: Ylen siirryttävä korona-ajaksi tuoreeseen suomalaiseen musiikkiin

Uutiset, torstaina 02.04.2020

Kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Jaana Pelkonen esittävät, että Yleisradio siirtyisi korona-aikana soittamaan radiokanavillaan vain suomalaista tuoretta musiikkia. Yleisradio voisi näin merkittävästi auttaa suomalaisia artisteja ja musiikin tekijöitä yli akuutin kriisin. Radiosoitosta artisteille tulee tuloja kahdesta eri lähteestä, Teoston ja Gramexin kautta.

-Teostolta korvausta saavat kappaleen tekijät sekä musiikin kustantajat. Gramex taasen tilittää muusikoille ja äänitetuottajille. Muistan, kuinka Anssi Kela oli laskenut, että yksi soitto Ylellä tuo muusikolle yli 20 euroa. Nämä rahat olisi nyt tärkeä jättää omaan maahan ja omille tämän päivän muusikoille ja artisteille, toteaa Timo Heinonen.

Teoston tilitykset paljastavat rahaa virtaavan Suomessa soitetusta musiikista kasvavassa määrin ulkomaille. Karkeasti kaikesta Ylen esittämästä musiikista vain vajaa 40 prosenttia oli kotimaista. Ulkomaille meni vuonna 2018 yksin teostomaksuja Suomesta noin 29 miljoonaa ja Suomeen jäi noin 27,3 miljoonaa. Gramexin kautta jaettiin vuonna 2019 korvauksia yhteensä 19,6 miljoonaa euroa.

-Jos poikkeuksellisena vuotena soittaisimme omien artistiemme musiikkia enemmän niin se voisi edes vähän auttaa keikkatulonsa käytännössä kokonaan menettäneitä artisteja ja musiikin tekijöitä, ehdottaa Jaana Pelkonen.

Kuvituskuva: Free Pixabay

Pelkonen ja Heinonen esittävätkin Ylen tekevän päätöksen radiosoiton osalta siirtymisestä elossa olevin kotimaisten musiikintekijöiden ja artistien musiikkiin. Myös TV:ssä kokoomuslaiset toivoisivat käytettävän enemmän kotimaista musiikkia ja esiintyjiä. Radiokanavilla musiikin kotimaisuusastetta on jo hieman nostettu, mutta ainakin Yle voisi siirtyä väliaikaisesti kokonaan suomalaiseen musiikkiin.

-Haastamme myös mainoskanavat niin radiossa kuin TV:ssä mukaan talkoisiin. Yhdessä voimme auttaa suomalaisia musiikintekijöitä tukalassa paikassa, toteavat Heinonen ja Pelkonen.

Kokoomuksen kansanedustajat ovat huolissaan suomalaisten musiikin tekijöiden ja artistien selviämisestä, kun keikkakalenterit ovat käytännössä tyhjentyneet.

-Musiikkiala työllistää lisäksi valtavan määrän muita ammattilaisia mm. äänentoiston ja valotekniikan parissa, mutta myös kuljetusalaa ja tapahtumien järjestäjiä. Tässä ketjussa on monia, joille ei näytä mikään nyt hallituksen suunnittelema tuki kohdentuvan. Pitäisi olla tukimalleja, jotka eivät aina jämähdä johonkin sivulauseeseen, muistuttavat kokoomuslaiset.

Kommentit