Kokoomuksen gallup-nousu jatkuu – Kuntavaaleihin alle kuukausi

Blogi, lauantaina 15.05.2021

Helsingin Sanomat julkaisi tällä viikolla eduskuntavaaleja mittaavan gallupinsa. Tässä siis ero nyt hetki sitten julkaistuun Yleisradion gallupiin, sillä Yle siirtyi jokin aika sitten kysymään ihmisiltä sitä, mitä puoluetta he äänestäisivät kuntavaaleissa. Siksi gallupeissa erot, mutta suunnat samankaltaisia.

Kokoomus on nyt puolueista parhaassa nosteessa. Tässäkin HS:n gallupissa kuukaudessa meidän kannatus nousi lähes prosenttiyksikön (0,8%-yksikköä), kun samaan aikaan esimerkiksi pääministeripuolue SDP menetti kutakuinkin samansuuruisen osuuden. Myös Keskustan kannatus jatkaa edelleen laskuaan ja se kirjoitetaan eduskuntavaaleissakin nyt enää numeroin 11,1%. Koskakohan viimeksi Keskusta on ollut näin huonoissa kannatusluvuissa?

Tuorein Yle-gallup on toukokuun alulta. Nyt tullut HS:n gallup mittaisi eduskuntavaalien kannatusta.

Kärkikolmikko on siis järjestyksessä PS, Kokoomus ja Demarit. Tämä siis eduskuntavaaligallupin järjestys ja kuntavaaleissa kärkipaikkaa pitää jo Kokoomus aikalailla selvälläkin erolla muihin. Kokoomuksen kuntavaalikannatus on jo nyt yli kahdenkymmenen eli 20,2%. Kakkosena PS 18,2% ja sitten vasta SDP 18,1%. Vahvana kuntapuolueena tunnettu keskusta on kuntavaaligallupissakin eduskuntavaaligallupin tasoissa eli 11,7%.

Keskustan kanssa tasavahvasti siis kuntavaaleissa ja eduskuntavaaleissakin kisaisi vihreät jos vaalit siis pidettäisiin nyt. Tämä on tietenkin ollut keskustalle valtava shokki ja eduskunnassakin tämä näkynyt mitä erilaisempana kipuiluna. Näillä kannatusluvuilla keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon puheenjohtajakausi jäänee yhteen kauteen. Ei kai kukaan voi olla tyytyväinen tulokseensa jos perinteinen 20-25% puolue kirjauttaa kerta toisensa jälkeen 11% kannatuslukuja?

Vasemmistohallituksen politiikasta ainoana hyötyy nyt odotetusti vasemmistoliitto. Tämä hyvin alleviivaakin nykyisen hallituksen politiikan linjaa. Ja tämä on muuten yksi syy siihenkin, että keskustan kenttä ei voi hyväksyä Saarikon ja puolueen toimintaa vasemmistohallituksen pönkänä.

Itseasiassa myös RKP:lle pieni nousu. Tosin niin pieni eli 0,1%-yksikköä, että se meinasi jäädä minultakin huomaamatta.

Elämme siis mielenkiintoisia aikoja. Eduskunnassa PS:n jaksamiskyky petti ja eilen yöllä elpymisrahaston keskustelu sitten päättyi. Uho siis loppui yön pikkutunneilla hissunkissun.

Mutta kaikesta huolimatta. Hyvää lauantaita rakkaat siskos ja veljet. Iltapäivällä kalenterissa Riihimäen kuntavaalipaneelin avauspuheenvuoro. Nuorisovaltuusto rakentanut sinne vaalien ensimmäinen paneelin. Mielenkiintoista kuulla mistä naapurikunnan ehdokkaat puhuvat.

Kello 23.14 ja rauhaisaa iltaa Pekkalassa. Tänään vähän kampanjointia koronaturvallisesti ja myös mielenkiintoinen Riihimäen Vaalipaneeli. Nuorisovaltuusto järjesti todella laadukkaan ja hienon paneelin puheenjohtaja Helena Kurosen ja Juho Rintakosken johdolla ja täytyy kyllä sanoa, että on meillä vaan upeita nuoria. Itse olin paneelissa alustajana ja kerroin ehdokkaille mm. yhteistyön tärkeydestä ja siitä miten pitäisi kaikkien kanssa pystyä tulemaan kuitenkin toimeen. Alleviivasin myös vastuunkantoa ja rohkeutta tehdä vaikeitakin, mutta välttämättömiä päätöksiä ja myös sitä, että etsikää mieluummin ratkaisuja kuin aina uusia ongelmia.

Mutta parasta antia oli itse ehdokaspaneeli. Erittäin hyviä ehdokkaita kaikissa puolueissa. Riihimäellä on valinnanvaikeutta. Mutta totta kai tässä itse mainostan meidän paneeliin osallistuneita ehdokkaita Jessica Sonkoa ja Mikael Leinosta. Aivan mahtavat uudet ehdokkaat ja todellakin toivon, että molemmille ovi valtuustoon avautuu. Vahva suositus molemmista!

Nyt saunan jälkeen tässä Loppijärven rannassa. Lämmintä ulkona edelleen. Kurki jo lensi hetki sitten iltalennoltaan pesälle. Vaihtoivat vuoroa pesällä. Upeaa saumatonta yhteistyötä ja vastuunkantoa sekin. Nyt jo luonto hiljenee, mutta vain enää hetkeksi ennen aamun konserttia.

Jessica Sonko edusti Riihimäen kokoomusta paneelissa yhdessä…

…Mikael Leinosen kanssa. Aivan huippu ehdokkaat!

Ja Riihimäen Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Helena Kuronen veti vaalipaneelin Juho Rintakosken kanssa todella korkealla osaamisella. Mahtavia nuoria meillä!

 

Kommentit