Koko itäraja voidaan sulkea ja pystytään pitämään kiinni
Maahamme on virrannut viime viikkoina poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita Venäjältä. Vuoden 2015 itärajan Raja-Joosepin ja Sallan tapahtumat näyttävät toistuvan. Kuvat ja tiedot rajanylityspaikoilta kertovat, että tulijat ovat pääasiassa jälleen hyvinvoivan näköisiä nuoria miehiä kalliine polkupyörineen. Tapahtumat alkoivat, kun Venäjän viranomaiset muuttivat toimintatapojaan ja sallivat mm. matkustamisen Venäjältä Suomeen ilman passia ja muita matkustusasiakirjoja. Kyse on siis laittomasta maahantulosta. Viranomaisemme ovat havainneet, että ilmiöön liittyy myös kansainvälistä rikollisuutta. Ja mikä huomionarvoisinta toiminta on ollut Venäjän valtion masinoimaa, operoimaa ja järjestelemään. Itärajallamme on meneillään hybridioperaatio.
Eurooppaan suuntautuvaan maahanmuuttoon erikoistunut, Varsovan yliopiston professori Maciej Duszczyk totesi Ylellä 21.11.2023, että ”Suomen kannattaa olla erittäin valmistautunut lisäprovokaatioihin. Tämä on hybridisotaa, eikä Venäjä lopeta”. Hän alleviivasi vielä, että ihmiskauppiaat yrittävät ehkä piankin tuoda siirtolaisia Suomeen myös virallisten rajanylityspaikkojen ohi.
Venäjän aloittaman hybridioperaation alettua pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus päätti pian sulkea osan maamme itärajasta. Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat suljettiin. Mutta koska Kaakkois-Suomen rajanylityspaikat oli suljettu Venäjän viranomaiset alkoivat ohjata rajaliikennettä Lapin Sallan ja Kainuun Vartiuksen raja-asemille. Avoinna olleille raja-asemille virtasi saatettuina ja raja-alueelle työnnettyinä ihmisiä. Hybridioperaatio ja laiton maantulo jatkui. Tämän takia loputkin yhtä raja-asemaan lukuunottamatta – Raja-Jooseppia – suljettiin.
Vuoden 2015 tapahtumista ja myös Liettuan ja Valko-Venäjän sekä Puolan rajatapahtumista on otettu opiksi. Lainsäädäntöämme on viime vuosina uudistettu merkittävästi. Uusitun rajavartiolain mukaan valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikkojen sulkemisesta, jos sulkeminen on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi.
Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä antaako nykyinen laki ja nykyinen tilanne mahdollisuuden sulkea koko itärajan. Minusta antaa. Venäjän valtion toteuttama hybridioperaatio täyttää nimittäin luonnollisesti vakavan uhan vaateen ja myös uhkan kansalliselle turvallisuudelle. Kun tulijat ovat Venäjän valtion rajalle tuomia ja ohjaamia, niin emme voi tietenkään tietää ketä ja millä perusteilla sieltä rajan yli työnnetään. Muistamme hyvin miten esimerkiksi ’Pienistä vihreistä miehistä’ muodostui käsite, kun Venäjä anasti Ukrainalta Krimin niemimaan vuonna 2014.
Pääministeri Petteri Orpo totesikin pian tapahtumien alun ja ensitoimien jälkeen, että hallitus valmistelee ”päättäväisiä ja riittävän voimakkaita” toimia itärajan turvapaikanhakijatulvan tukkimiseksi.
Rajavartiolain 16 § mahdollistaa useita toimenpiteitä, joita voidaan ottaa käyttöön. Rajanylitysliikennettä voidaan rajoittaa tai sulkea lisää rajanylityspaikkoja. Lisäksi on mahdollista keskittää kansainvälisen suojelun hakeminen, minimissään yhteen paikkaan esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle.
Tänään tilanne voi olla jo taas hyvinkin muuttunut. Mutta sen voin taata ja luvata, että kaikki mahdollinen tehdään.
Oleellista on nyt turvata suomalaisten ja Suomen turvallisuus. Se on ykköstehtävämme.
Timo Heinonen
kansanedustaja
puolustusvaliokunnan jäsen
hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen