Koirat ja Skeittipuistot saavat monet liikkumaan

Kynästä, maanantaina 31.08.2015

Maamme hallitus nimitti minut elokuun lopulla Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtajaksi. Olen olut etuoikeutettu, kun olen saanut toimia VLN:ssä jo kaksi kautta eli kahdeksan vuotta ja viimeiset vuodet myös Valtion Liikuntapaikkarakentamisen puheenjohtajana. Nyt kolmas kausi tuo tehtäviin vielä koko neuvoston ensimmäisen varapuheenjohtajuuden. Puheenjohtajaksi tulee olympiavoittaja Tapio Korjus.

Valtion Liikuntaneuvosto toimiala on laaja ja monipuolinen. Laajimmin näkyvyyttä saa vuosittaiset valtion liikuntapaikkarakentamisen valtiontuet eri rakennushankkeille ja myös liikunnan kentän rahoitusratkaisut. Tässä on siis kyse veikkausvoittovarojen jaosta ja käytöstä. Viime vuosina tukea ovat saaneet meidän talousalueella niin Riihimäen uusi jäähalli ja vanhan peruskorjaus kuin myös Hausjärven liikuntahallikin ja monet pienemmät hankkeet esimerkiksi lähiliikuntapaikat. Ja totta kai lukuisat palloiluhallit ja uimahallit ja erilaiset lähiliikuntapaikatkin ympäri Hämettä ja koko Suomea. VLN käsittelemme myös liikunnan kannalta laajakantoisia ja periaatteellisesti tärkeitä asioita sekä arvioimme valtionhallinnon toimenpiteiden vaikutuksia liikunnan alueella. Lisäksi teemme aloitteita ja esityksiä liikunnan kehittämiseksi. Omalla urallani VLN:ssä olen halunnut aina pitää esillä vahvasti jokaisen suomalaisen oikeutta liikuntaan ja urheiluun. Tätä perusajatusta haluan viedä eteenpäin jatkossakin. Se tarkoittaa lähiliikuntapaikkoja ja matalan kynnyksen urheilumahdollisuuksiakin. Suoraseuratuki on ollut tässä yksi juttu ja myös erilaiset matalampien maksujen harrastusmahdollisuudet.

Toisena olen pitänyt esillä uusia nousevia lajeja ja niiden harjoittelu- ja suorituspaikkoja. Tätäkin lupaan jatkaa tulevaisuudessakin. Itseasiassa johdollani tehty uusi Liikuntapaikkarakentamisen Suunta -asiakirja korostaakin tätä ja tulemme siis jatkossa tukemaan valtion toimesta vuosittain myös uusia ja nouseviakin lajeja ja myös ns. tyttöjen lajeja jne. Tätä periaatetta on jo nyt noudatettu tänä vuonna ja tänä vuonna valtio tukeekin ennätysmäärää myös esimerkiksi ratsastusmaneeseja ja skeittipuistoja. Ja näin siis jatkossakin. Ja haluan myös nostaa uusia lajeja valtiontuen piiriin niin että raha menee sinne mikä liikuttaa. Esimerkkinä voisin vaikkapa mainita agilityn mikä saa tänä päivänä uskomattoman suuren määrän ihmisiä koiran kanssa liikkeelle. Ja taitaa muuten koirat olla muutenkin yksiä parhaita liikuttajia tässä maassa.

Isompana periaatteellisena juttuna haluan myös jatkossa entistä enemmän ohjata liikuntaan ja urheiluun menevää rahaa suoraan sinne urheilijoille ja itse liikuntaan, hallintorakenteiden ja järjestöpyramidien sijaan. Siis laitetaan raha sinne missä se saa liikkumaan. Ja osa rahasta tullaan ohjaamaan jatkossakin huippu-urheiluun. On nimittäin tärkeää, että annamme myös urheiluun intohimoisesti suhtautuville mahdollisuuden nousta myös maailman huipulle. Itse ohjaisin tässäkin yhä enemmän panoksia heille jotka ovat juuri läpimurtoaan tekemässä. Sitten kun mitaleja tulee niin tulee myös sponsorirahaa, mutta ennen sitä kulut ovat suurimmillaan ja treeni jo täysipäiväistä. Siinä hetkessä tukikin on tärkeintä. Ja tosiasia on sekin, että Pitkämäet, Granlundit ja Rukajärvet saavat monet pikkupojat ja -tytöt entistä intohimoisemmin urheiluleikkeihin mukaan. Ja saavathan ne meidänkin sinivalkoiset sydämet sykkimään.

Ja tähän kaikkeen raha tulee Veikkausvoittovaroista. Suomalainen siis voittaa aina. Täysillä mennään ja annetaan urheilusydämen sykkiä niin lenkkipolulla kuin kotikatsomossakin.

Timo Heinonen
kansanedustaja
Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja

Kommentit