Kohti kotimaata.

Blogi, keskiviikkona 14.08.2013

Tänään aikainen herätys Turkissa ja viimeinen helteinen aamu ja aamupalaksi raikkaita hedelmiä ja tummaa kahvia. Tänään aamusta lentokenttää kohden ja sieltä sinisillä siivillä kotimaata päin. 

Upea loma Turkissa takana ja voin hyvin suositella teille kaikille. Lämmintä, hyvää ruokaa ja ystävällisiä ihmisiä. Niistä on Turkki tehty.

Kotona. Matkapäivä takana ja huomenna takaisin ruodussa. Kiitokset viesteistä liittyen huoleeni maamme velkaantumisesta ja siihen liittyneeseen kritiikkiini koskien VM:n ensi vuoden budjettiesitystä. Olen edelleen sitä mieltä, että esitykseltä olisi voinut odottaa enemmänkin. Ja olisi pitänyt saadakin odottaa. Hyvää siinä se, että keväällä tehdyt päätökset nyt viedään maaliin, mutta fakta on sekin, että ne eivät enää riitä. Nyt olisi ollut oikea paikka VM:llä ministerinsä johdolla tuoda jo tässä vaiheessa uusia ratkaisuja budjettiin. Niitä on pakko tehdä.

Ex-valtiovarainministeri Iiro Viinanen kuvasi tilanteen hyvin. Jos päätöksiä ei kyetä tekemään uudistuksista nyt niin ainoa tie on silloin tasaisen juustohöylän tie. Näin se vaan valitettavasti on ja kun tiedämme, että juustohöylä vie kaikkialta sielläkin missä ehkä lisäeurojakin tarvittaisiin niin toivottavaa olisi, että nyt rakenteellisia uudistuksia ja talouskasvua tukevia ja taloutta tasapainottavia ratkaisuja pystyttäisiin tekemään. 

Iiro totesi, että ”Tehdään esimerkiksi neljäksi vuodeksi ohjelma, jossa leikataan kaikkia kustannuksia, kaikkia budjetin numeroita, sanotaan pari kolme prosenttia”. Tämä malli varmistaisi, että maamme talous olisi oikealla tasolla ensi hallituksen puolivälissä. Ja hän totesi samalla, että tänäkin aikana kuitenkin vielä velkaantuisimme noin 15-20 miljardia lisää. ”Silloin aletaan olla sellaisissa luvuissa, että niiden kanssa on hankala elää”.

Iiro on ollut minulle politiikassa tietynlainen kummisetä. Pienenä poikana hänen mainoksiaan jaoin ja olin Iiron vaalityössä mukana alle kymmenvuotiaana. Kun sitten itse 2007 päätin lähteä mukaan valtakunnan tason vaaleihin oli Iiro ensimmäisenä tukijana mukana ja teki myös paluun mainosten jakoon. Nyt vuorostaan siis minun mainosten jakoon. Ja sen jälkeen yhteys on jatkunut ja arvostuskin. Juuri laitoin Iirolle viestiä ja samalla lounaalle pyysin. Kokemusta kannattaa kuunnella ja ottaa opiksikin.

Mutta toivotaan, että Iiroa ja toista ex-valtiovarainministeriä, nykyistä Tasavallan Presidenttiä Sauli Niinistöä nyt kuunnellaan tarkalla korvalla kaikissa puolueissa. Jos tilannetta ei nyt ymmärretä ja pää laitetaan pensaaseen ja ongelmat lakaistaan maton alle niin ei meitä kukaan koskaan kiitä. Ja toivottavasti niin, että juustohöylään ei tarvitse tarttua vaan tehdään valintoja ja päätöksiä.

Mutta itse olen varma, että tilanteen vakavuus VM:sä tiedetään ja myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on siitä puhunut. Hänellä ja heillä on paras kuva tilanteesta ja sen vakavuudesta. Alleviivataan nyt vielä, että itse nimenomaan olen halunnut antaa tukeni Urpilaiselle ja hänen johdolla tehtäville välttämättömille lisäpäätöksille ja toimenpiteille. Urpilainen löysi Euroopan talouskriisin hoidossa erinomaisella tavalla keinot vakuuksien kautta löytää ratkaisuja ja tien edetä ja uskon, että myös kotimaan asioihin ratkaisut löytyy.  

Tosiasia on nimittäin se, että viime viikolla esitellyssä VM:n budjettiesityksessä loppusumma on 53,9 miljardia ja siitä velalla eletään 6,6 miljardia. Se on tolkuttoman paljon. Valtionvelan määrä nousee ensi vuoden aikana pahimmillaan jopa yli 100 miljardiin. Ainakin 98 miljardiin. Ja se on velkaa lapsille. Toisenkinlaisen perinnön voisimme toki jättää.

 

 


Kommentit