Keskusta, keskusta, miksi yrittäjät ja lapsiperheet hylkäsit?

Kynästä, perjantaina 14.08.2020

Mikään hallituspohja ei ole ainakaan miesmuistiin ollut Keskustalle näin kohtalokas kuin pääministeri Sanna Marinin vasemmistohallitus. Tuoreimmassa gallupissa keskustan kannatus vajosi jo Vihreiden taakse ja enää nipinnapin joka kymmenes äänestäjä kannattaa kepua. Katri Kulmunin johtama Keskusta kirjasi Ylen elokuun gallupissa ennätyssurkean tuloksen 10,5%. Vasemmistohallituksen kainalossa ja pönkäpuolueena ei keskusta näytä pärjäävän. Ei tietenkään.

Tänään Katri Kulmuni on kertonut haluavansa jatkaa kuitenkin Keskustan puheenjohtajana. Tämä voisi enteillä myös sitä, että keskusta jättäisi samalla myös hallituksen?
Kuva: Eduskuntatiedotus

No, miksi minä kokoomuslaisena olen tästä huolissani? No, siksi, että keskustan asemoituminen vasemmisto-vihreäksi puolueeksi ja tähän ryhmään kuuluvien puolueiden tukipuolueeksi pitää vihervasemmiston vallassa Suomessa jatkossakin. Käytännössä lähes äänettömänä yhtiönaisena Kulmunin keskusta antaa valtakirjan vasemmistohallituksen toimille.

Mitä ne toimet sitten ovat? Raju hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen pelkän velkarahan varaan. Tänä vuonna, osittain toki koronakriisin johdosta, maamme velkaantuu ennätystahtia. Koko kuluvan vuoden valtionmenoista jo lähes kolmasosa rahoitetaan velalla. Vasemmistohallitus ottaa uutta velkaa nyt jo lähes 20 mrd euroa ja melkeinpä olen varma, että loppuvuodesta pöytään tuodaan vielä lisävekseli keskustan allekirjoituksella.

Mutta ei vasemmistohallituksen toimet jää tähän. Juuri elokuun alussa jo eronneen valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) esittelystä hyväksytyn mukaisesti polttoaineveroja korotettiin 2000-luvun suurimmalla korotuksella. Päätös oli myrkkyä omaa autoa mm. maaseudulla ja seutukaupungeissa ja työmatkoihin tarvitseville. Myös yrittäjien kukkarolle historiallisen suuri bensa- ja diesel-veron korotus kävi. Se taasen tarkoittaa mm. ruuanhinnan ja myös asumisen hinnan nousua.

Isoimman laskun tästä maksavat siis perheet, työnmatkaliikenne, yritykset ja yrittäjät, maatalous, kuljetusala ja siksi ihmettelenkin, että juuri keskustalainen valtiovarainministeri tämän bensa- ja dieselin veronkorotuksen kuittasi ja jopa esitteli.

Nyt uutiset jo kertovat, että keskustan esittelystä ensi vuonna oltaisiin korottamassa myös alkoholiveroa. Samaan aikaan, kun Viron ulkomaantuonti on kasvanut. Ja ei tässäkään vielä kaikki vaan kaikkein pahimpana vasemmistohallitus on antamassa työnverotuksen kiristyä ensi vuonna keskituloisen kohdalla yli 200 eurolla. Palkkaverotus on siis kiristymässä ensi vuonna jopa puolella miljardilla eurolla. Se tietää lisää työttömyyttä ja isompaa lovea palkansaajien lisäksi myös valtion kassaan.

Niinpä, mutta vasemmistohallituksen tukipuolueena keskusta on tämän kaiken hyväksymässä? Kuka voisi keskustan pelastaa?

Timo Heinonen

kansanedustaja (kok)

valtiovarainvaliokunnan vastaava

Kommentit