Keskiviikko, 30.08.2006

Blogi, keskiviikkona 30.08.2006

Keskiviikkona aamulla järven peitti upea usva. Heräsin mökiltä ja hteken vain ihastelin tuota upeaa järveä. Kaunista.

Nyt haaveilut sikseen ja töihin. Tänään koostamme Anetten kanssa SRC-ohjelman. Tämä työ vie oikeastaan koko työpäivän ja illalla sitten ratsastamaan.

Tänään aamun uutisissa esille nostettiin kouluopetuksen eriyttäminen. Uutisten mukaan hienoinen enemmistö meistä suomalaisista ei hyväksy lahjakkaiden oppilaitten omia luokia tai kouluja. Helsingin Sanomien tekemän tutkimuksen mukaan silti valtaosa vastaajista katsoo, että nykykoulu ei tue tarpeeksi erilaisia – esimerkiksi hitaita ja nopeita – oppijoita.

Itse olen aivan samaa mieltä. Koulujemme suurin ongelma kuitenkin tällä hetkellä on ylisuuret opetusryhmät ja resurssipula. Kansainväliset oppimistutkimukset ovat antaneet Suomelle hyviä tuloksia, mutta tilanteen hyvän olon -tunteeseen ei saa jäädä leijumaan. Koulumaailmassa on selkeästi jo merkkejä siitä, että ongelmien määrät lisääntyvät.

Opetusministeri on esittänyt erilaisia kauniita ja ihania hankkeita koulumaailmaan, mutta tärkeimpään eli resurssipulaan ei olla puututtu. Tässä suuri epäkohta hallituksemme toimissa koulumaailmassa. Uusin hanke koulukiusaamisen ja viihtyvyyden parantamiseksi on hyvä, mutta enemmän saataisiin aikaan hyötyä sillä, että luokkakokoa muutettaisiin ja resursseihin panostettaisiin. Myös erityisosaamiseen pitäisi panostaa esimerkiksi puheterapeuteista on huutava pula ja hyvästä tahdostakaan huolimatta ei kunnat pysty tilanteessa auttamaan.

Meilläkin Lopella oli useamman vuoden avoinna puheterapeutin virka mihin ei löytynyt tekijää. Uskomatonta ja valitettavaa. Usein näissäkin tilanteissa lapselle riittäisi pieni ja varsin lyhytkin tuki oikeassa vaiheessa niin elämä helpottuisi kummasti. Tässä siis yksi hankkeen paikka opetusministerille.

Meillä Lopella luokkien maksimikoko on nyt määritelty 27 ja toimintatavat sen jälkeen myös päätetty. Jos luokka kasvaa yli niin seuraavana syksynä se automaattisesti jaetaan kahteen ryhmään. Tämä loistava päätös – ja täysin kunnan omilla rahoilla. Mallia saa ottaa.

Saman tänään julkistetun tutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia on lisäksi sitä mieltä, että koulussa pitäisi myös rohkaista tyttöjä hakeutumaan ”miesten ammatteihin” ja poikia ”naisten”. Opiskelijavalintojen sukupuolikiintiöt kuitenkin torjutaan.

Itse olen ollut opettajana myös erityiskoulussa. Tuo aika ESY-luokassa oli opettavainen ja vaativa. Nautin siitä ajasta erittäin paljon. Tämän jälkeen siirry luokanopettajaksi. Luokanopettajana nautin erilaisista asioista ja sain työni tuoman hyvänolon tunteen erilaisista asioista. Yksi asia mikä minua häiritsi niin oli se, että luokkakoot olivat niin suuria, että perusopetuksen lisäksi muu aika oli pakko ohjata erityisopetusta ja -tukeatarvitseville. Silloin koin usein huonoa omaatuntoa siitä, että en voinut viedä lahjakkaita oppilaita kovempaa vauhtia eteenpäin. Siinä mielessä kyllä ymmärrän tuon Helsingin Sanomien tutkimuksen toista hieman vajaata puolikasta vastaajista, jotka toivoivat ns. lahjakkaiden luokkia. Sellaisia minä en kuitenkaan haluaisi vaan haluaisin luokkakoot sellaisiksi, että eriyttämiseen olisi aidosti aikaa kummassakin päässä. Jokainen lapsi on erityinen – ei erilainen.

No en aivan kuitenkaan tuohon tyytynyt. Muistan hyvin yhden pojan joka luki minun luokassani opetuksessani kuudennella luokalla jo seitsemän luokan matematiikkaa. Hän oli lahjakas ja annoin hänen edetä ja nauttia ja oppia. Se tuotti hieman lisätyötä, mutta sekin oli sen arvoista. Toinen erityinen tapaus oli lahjakas taitoluistelija, jolle ensimmäisenä Suomessa valmistelin henkilökohtaistaopetuksenjärjestämissuunnitelmaan liikuntaan lahjakkuuden takia. Hanke eteni hienosti, mutta jäi lopulta kesken perheen poismuuton ja minun koulunvaihdon takia vakinaiseen virkaan. Mutta tyttö muutti lähemmäksi harrastuspaikkojaan ja menestyy edelleen. Tuntuu kivalle. Tässä muutamia sellaisia muistoja missä olen saanut auttaa lahjakasta oppilasta eteenpäin – pidemmälle ja nopeammin.

Kiva näitä muistella ja ehkä näihinkin teemoihin palaan tässä taas…

….

Töihin ajellessani ehdin vielä käydä muutamista asioista keskustelua kunnajohtajan kanssa ja myös valtuustoryhmämme puheenjohtajan Riitta Nylundin kanssa. Sovimme, että pidämme valtuustoryhmän kokouksen ensi maanantain kokousta varten sunnuntaina kello 19.00 ja samalla kutsumme keskustan valtuustoryhmän yhteiseen ryhmäkokoukseen maanantaina tuntia ennen valtuustoa.

Nyt Helsingissä. Nyt töihin.

Saimme ohjelman Anetten kanssa kello 15 mennessä valmiiksi. Nyt työt sujuvat Anetten kanssa joutuisasti ja työilmapiiri on kiva. Johannan kanssa nautin aikanaan Motoforumeiden teosta ja joskus mietin miten työt etenevät kun remmiin tuli uusi editoija ja jatkoin Johannan kanssa vain enduron ja muiden projektien parissa. Nyt kuitenkin voin olla ihan hyvällä mielellä. On kiva tehdä edelleen töitä Motorforumeidenkin parissa.

Töistä ruuan jälkeen sitten kotiin ja nyt ratsastamaan.

Kello 21.30 ja ratsastustunti takana. NesteOilRallyn ja Hippokisojen jälkeen oli kiva jälleen päästä harrastuksista jaloimman pariin eli ratsastamaan. Dom Cafée oli hieno ja taisi ratsastajakin jotain taas tällä kertaa osata. DC alias Räppy kulki kauniisti ja laukassa oli hienoja hetkiä Tuntui mukavalle.

Nyt jälleen mökillä. Täällä asumme edelleen evakossa kun remontti uudella asunnolla kesken. Uudella kodillamme tänää tehtiin saunaa ja täällä Pekkalassa maalattiin aittamme. Punamultaa vanhan Heikkilän talon tai oikeastaan Tätilän vanhan aitan pintaan. Tämän urakan sai tehdä Lahtisen Make vaikka muuten ollemmekin täällä pinnat itse urakoineet hyvien ystävien kanssa. Make aiemminkin hoiti vain räystäät ja niiden aluset, muuten omaa kättenjälkeä.

….

Tänään saatii jälleen hyviä uutisia kokoomuksen vahvasta tilasta ja hyvästä nousukierteestä. Gallupit lupailevat hyvää ja vaalit ovat menneet viime aikoina parhaiten. No nyt hyvä vire jatkui, kun tänään mm. Vihreiden Helsingin kaupunginvaltuutettu ja entinen kansanedustaja Hannele Luukkainen siirtyi riveihimme. Luukkaisen jäsenyyden myötä Helsingin Kokoomuksen valtuustoryhmän koko kasvaa 25:stä 26:een ja puolue vahvistaa asemaansa pääkaupungin selvästi suurimpana poliittisena ryhmänä.

Mielenkiintoiseksi Luukkaisen siirtymisen tekee se, että hän on toiminut Vihreiden keskeisissä poliittisissa tehtävissä puolueen perustamisesta alkaen. Perusteluissaan Luukkainen kiitteli Kokoomuksen kehittymistä määrätietoisesti ympäristöpuolueen suuntaan. Hieno arvostus merkittävältä vihreiden arvojen osaajalta. Lisäksi Luukkainen totesi siirtymisensä yhteydessä, että ”Kokoomuksessa asiat hoidetaan eikä haaveilla”. Niinpä – juuri niin.

Ja ettei jäisi yksipuoliseksi tämä…. niin samaan aikaan myös Satakunnan Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja ja kristillisten entinen kansanedustaja Leea Hiltunen siirtyy myös puolueeseemme. Kokoomukseen. Leea Hiltunen toimi kristillisten kansanedustajana kausina 1991-94 ja 1999-03 ja nyt hän asettuu ensi vuonna 2007 eduskuntavaaleissa ehdokkaaksi Kokoomuksen listoilta.

Hienoa…. nämä tärkeitä juttuja. Osoittavat että puolueemme on vahva ja menestyvä.

Niin vielä tuosta kolumnistani opiskeljoiden unohtamisesta budjetissa. Kiitos runsaasta palautteesta. Erityisesti opiskelijoiden antamista rohkaisun sanoista – lupaan tehdä parhaani jatkossakin. Tiedän ja muistan hyvin tunteenne.

Samaa asiaa on kommentoitu myös netissä. Tässä nimimerkki Maken kommentti kolumniini: ”Re: Muille vähän – opiskelijoille ei mitään
Hyvä Timo! Puit sanoiksi sen mitä minäkin olen tässä kummastellut. Näitä juttuja on kyllä vaikea tajuta. Onneksi Heinäluoma tuli järkiinsä ja myöntyi Saarelan vaatimuksille ruokarahasta, mutta tulos taisi olla vain jotan 3 miljoonaa. (?) Vai tuliko sitäkään?”

Joo tässä vaan nyt kävi niin, että Heinäluoman ja SDP suunnitelma vähän valui ennakkoon, kun asiasta nousi aikamoinen kohu. Tarkoitushan kai oli nostaa asia esille vasta eduskunnassa ja keräillä siitä sitten taas jotain pisteitä. Taitaa kuitenkin olla niin, että opiskelijoita ja SDP:n nyt kohtuullisen vaikea enää pisteitä saada. Aikanaan olisi ollut aika toimia. Valitettavasti.

Mitä tulee tuohon ateriakorvauksen korotukseen. Se on ihan ok, mutta ei se mitään opiskelijoille lisää tuo. Sillä aiemmin hallitus korotti aterioiden enimmäishintaan juuri samalla summalla eli tuo korotus menee nyt opiskelijaravintoloiden pussiin. Tulos siis plus miinus nolla.

Nyt vähän päivän lehtiä ja sitten BigBrother 🙂 ja nukkumaan.

Kommentit