Keskiviikko, 30.07.2008

Blogi, keskiviikkona 30.07.2008

Tänään vielä paljon asioita hoidettavana. Huomenna tarkoitus aikaisin aamusta suunnasta Lahteen ja Farmari messuille töihin ja sitten sieltä suoraan Jyväskylään koko pitkäksi viikonlopuksi.

….

Mielenkiintoinen päivä tänään takana. Aamupäivä meni töiden parissa, mutta sitten illansuussa pääsinkin jälleen Pekkalaan ja hieman pihatöihinkin. Istutin muutaman pensashanhikin pihaan. Lapsuudessa pensashanhikki teki minuun vaikutuksen syksyllä kun koulut alkoivat. Se oli aina vanhan kirjaston nurkalla silloin parhaassa kukassa. Jaksoi kukkia pitkään. Siitä asti kuulunut minun suosikkeihin ja nyt kolme kasvamassa pihassamme. Sitten laiturin kesäöljyyminen ja saunan lauteiden penkkien pikkukorjaus. Satu oli tehnyt pesu-urakan eilen ja nyt kaikki jälleen löylyjä varten kunnossa.

Päivällä saimme myös Jyrki Kataisen budjettiesityksen ensivuodeksi. Erittäin posiitiivinen paketti joka on kerännyt runsaasti kiitosta. Jotain kertoo sekin, että vasemmistoliiton Annika Lapintie ei osannut muuten arvostella kuin toteamalla, että ”pitäisi käyttää myös johonkin muuhun”. Niinpä. Ei muuta kuin esityksiä peliin. Ja toisaalta syytös, että pienituloiset on unohdettu tuntuu kummalliselta, kun tuloverotuksen kevennys tulee aivan jokaiselle niin pienituloiselle kuin keskituloisellekin. Laskelmien mukaan keskituloisen tulot kasvavat 540 euroa. Ja 15 000 euroa vuodessa tienaavan 216 euroa. Eläkeläisten verotus kevenee myös selkeästi. 15 000 euroa saava eläkeläinen saa ensi vuonna käteen 219 euroa tätä vuotta enemmän ja 35 000 euroa saava 662 euroa.

Kataisen esitys pitää sisällään myös merkittävät korotukset kaikkein pienimpiin taulukkopäivärahoihin jotka nostetaan nyt työmarkkinatuen tasolle. Kyse siis pienimmistä äitiys-, isyys-, sairaus- ja kuntoutuspäivärahoista. On tuntunut enemmän kuin kummalliselta, että tätä epäkohtaa ei edelliset hallitukset korjanneet. Tämä sitä oikeaan välittämistä minusta. Alhaisimman päivärahan saajat saavat siis jatkossa kuukaudessa lisää noin 150 euroa.

Toinen kova juttu on apurahan saajien sosiaaliturva, joka hoidetaan nyt myös kuntoon sekä luonnollisesti hallitusneuvotteluissa päättämämme ruuan alv-alennus 12 prosenttiin. Tyytyväinen täytyy olla myös siihen, että kuntien valtionosuuksia lisätään jälleen. Lisäsatsauksia ohjataan nimenomaan vanhustenhuollon palvelujen parantamiseen ja vaikeavammaisten henkilökohtaisen avun järjestämiseen. No tässä nyt lyhyesti jotain. Varsin positiivinen ja hyvä vastuullinen budjetti. Riihessä varmasti pientä tarkennusta vielä, mutta paljoa tämä ei vaadi. Palailen aiheeseen varmasti vielä useampaan kertaa ja perataan tätä tarkemminkin.

Huomenna sitten Farmari-messuille Kokoomuksen osastolle aamusta. Näemme mahdollisesti siellä tai sitten illalla Jyväskylässä Killerillä. Vauhtiviikonloppu luvassa.

Kommentit