Keskiviikko, 28.02.2007

Blogi, keskiviikkona 28.02.2007

Työterveyslaitoksen kokoaman Delfoi-asiantuntijapaneeli totesi tällä viikolla ja asia uutisoitiin aika laajastakin, että..

1) ”Ne yritykset, jotka ottavat huomioon myös työntekijän perhe-elämän, kilpailevat parhaiten työvoimasta tulevaisuudessa.” Minusta hyvä niin.

2) ”Perhettä ja vapaa-aikaa arvostetaan aiempaa enemmän.” Sekin on hyvä ja tavoiteltava päämäärä.

3) ”Erilaisia perhemuotoja tulee yhä enemmän.” Tämä haaste yhteiskunnallemme

4) ”Pätkä- ja osa-aikatyöt tulivat jäädäkseen”. Tämäkin on haaste, mutta se pitää kääntää myös mahdollisuudeksi.

Delfoi-paneelin tehtävänä oli selvittää siis, miten työn, perheen ja vapaa-ajan merkitys ihmisen elämässä muuttuvat.

Tämä sopi minun PERHE KAIKISSA POLITIIKOISSA –tavoitteseeni hyvin. Juuri tätä peräänkuulutan ja kun nostin esille myös perheministerin tärkeyden aikanaan niin halusin juuri puuttua tähän ja yhteiskunnan päätöksentekoon kokonaisuutena. Tuo perheministeri kirjoituskin tuolla Kynästä sivulla kokonaisuudessaan. Haluan niin, että päätöksiä tehtäessä ovatpa ne sitten kouluun, päivähoitoon, teihin, kaavoitukseen tai verotukseen liittyviä niin aina otetaan huomioon niiden vaikutukset perheisiin.

Delfoin asiantuntijapabeeli totesi, että kokonaisuutena arjen ajan hallintaan liittyvät työn ja kodin lisäksi lähiympäristön hyvä suunnittelu, palvelujen saatavuus, liikennejärjestelyjen sujuvuus sekä ympäristön viihtyisyys, jopa esteettisyys. Siis hyvä arki kokonaisuudessaan. Tästä siis juuri on kysymys.
Mielenkiinnolla tutkin tilaisuutta käsitelleet uutiset. Laittoivat ajattelemaan muutenkin. Paneelissa todettiin, että ikääntyneiden vanhempien, sairaan oman puolison tai lastenlasten hoitoa olisi tuettava enemmän ja asiantuntijoiden mielestä läheistään hoivaavalla työssä käyvällä aikuisella pitäisikin olla mahdollisuus hoitovapaaseen työstä. Myös sukupuoliroolit ja työnjako perheessä muuttuvat ja isän rooli perheessä korostuu, ja miesten perhevapaiden käyttö lisääntyy tulevaisuudessa. Yhteiskunnan olisi kannustettava aktiiviseen isyyteen kehittämällä perheneuvoloita isiä huomioivimmiksi. Suomessa olisi otettava käyttöön radikaali perhevapaamalli, jossa isillä on oma isävapaajakso, jota toinen vanhempi ei voi käyttää. Hieno juttu, että isyys nousee näin korostetusti esille ja toisaalta sekin, että perheistä otetaan yhdessä yhä vahvemmin vastuuta. Tästä pidän.

Tutkimusprofessori Kaisa Kauppinen Työterveyslaitoksesta totesi lisäksi, että suomalaisella työelämällä onkin opiksi otettavaa erään englantilaisen tutkimuksen tuloksista, jonka mukaan hyvin johdetut yritykset eivät olleet tuottavia siksi, että niissä työskenneltiin kovemmin (harder) vaan siksi, että niissä työskenneltiin fiksummin (smarter).

Tämä tutkimus tehtiin ns. argumentoivalla Delfoi-menetelmällä. Paneeliin osallistui kaiken kaikkiaan yli 30 suomalaista asiantuntijaa, jotka edustavat työmarkkinaosapuolia, tutkijoita, yrittäjiä, virkamiehiä, henkilöstöjohtajia, kansalaisjärjestötoimijoita ja yhteiskunnallisia ajattelijoita.

Erittäin mielenkiintoinen juttu ja esille juuri niitä asioita mitä olen esille tässä kampanjankin aikana nostanut mm. eilen illalla Hämeen Yrittäjien vaalipaneelissa. Hyvä niin.

Nyt Hattulaan Kokoomus kuuntelee Kahvila Korvaan Kahvila Jaakon Herkkuun Parolaan. Tervetuloa kahville ja korvapuusteille sekä keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Pitkä päivä tästä siis taas alkuun…

….

Kello 17.00 ja juuri hetkeksi kotiin. Ajattelin hetken olla ihan pitkällään. Jälleen tänään kaksi tilaisuutta jo takana ja vielä Riihimäen suuri vaalijuhla edessä.

Aamulla aloitin päivän Hattulan kokoomuksen vieraana Parolassa Kahvila Korvassa Jaakon Herkussa. Varasin tapani mukaan aamulla reilusti ajoaikaa ja olinkin paikalla jo melkein puolituntia ennen tilaisuuden alkua. Olikin kiva nähdä Antinin Miia pitkästä aikaa ja siinä samalla auttelin sitten hieman paikkojenkin kuntoonlaitossa. Kello kymmenen kahvipannut olivat valmiina ja Jaakon Herkun suuret korvapuustit odottivat ja hetkessä tupa olikin täynnä.

Oli kiva jutella ihmisten kanssa ja mukavaa oli myös se, että paikalle ehtivät OKL-opiskelijakaverini Kai Nihti ja Ismo Ala-Kauhaluomakin läheiseltä Parolan alakoululta välitunnilla luonnollisesti. Sovittiin samalla, että kurssitapaamisen aika alkaa pikku hiljaa olla. Yli 10 vuotta jo siitä kun OKL:ssä aloitimme. Niin se aika kuluu.

Parolassa eräs rouva toi myös listan tukijoita tukiryhmääni. Kiitokset Lindströmin Riitta-Liisalle pitkästä listasta hattulalaisia ja hämeenlinnalaisia. Samalla Riitta-Liisa otti kaupalleen jakoon kortteja ja lupasi jakaa vielä postilaatikkojakonakin osan. Ihastuttavia apuja. Kiitos.

Hattulassa kuulin myös mukavan uutisen Lahden suunnasta. Lahdessakin lehdissä oli veikkailtu minulle hyvää menestystä tulevissa vaaleissa. Jari Koskinen jälkeen olin toisena mainittuna kanta-hämäläisenä jutussa menossa kohti Arkadian mäkeä. Hieno juttu. Kampanjamme siis näkyy ja tekoni ovat kuuluneet. Samansuuntaista veikkailuahan teki jo Hämeen Sanomatkin joku aika sitten ja tänäänkin Hämeen Sanomat uutisoivat laajasti ja upeasti eduskuntavaaleista. Tasapuolisesti eri puoleista, mutta näkyvästi ja hienosti. Tällainen uutisointi tärkeää jo pelkästään äänestysinnon ja äänestysprosentinkin suhteen. Itse olin päässyt lehteen kolmeenkin eri kohtaan ja erityisesti lausuntoni yrittäjyydestä oli nostettu korostetusti esille Hämeen Yrittäjien vaalipaneelissa. Erityisesti huoleni 40 000 sukupolvenvaihdosikään tulevasta yrittijästä oli nostettu esille ja se, että perintöveron poisto olisi perheyrityksille ratkaisevan tärkeä kädenojennus sen eteen, että yritystoiminta jatkuisi ja yritykset säilyisivät suomalaisten omistuksessa ja työpaikat saisivat jatkoa.

Hämeenlinnasta sitten ajoin Ryttylään Hausjärven Eläkkeensaajien tilaisuuteen. Vanha tuttu Vanhasen Ville oli kutsunut minut työväenyhdistyksen taloon vieraaksi ja kun kutsu käy niin paikalle tullaan. Tunnelma olikin mukavan leppoisa ja tuliaisena vein joukoille parit kävelysauvat arvottavaksi. Vanhasen Villeen aikaan tutustuin Riihimäen ammattikoulun RAOL:n hallituksessa ja niiltä neljältä vuodelta monta hienoa muistoa. Villen kanssa huumori lensi ja hauskaa oli ja siinä konkarilta sai monta hyvää vinkkiä ja neuvoa ja ei tuo aatemaailmankaan ero menoa haitannut. Ystävyys on ystävyyttä.

Ryttylässä täytekakkukahvin jälkeen puhuimme hieman ajankohtaisista asioista ja erityisesti esille nousi lääkäritilanne jälleen kerran. Ihmetystä on aiheuttanut nyt Terkkarin huhut lääkäritoiminnan lopettamisesta Ryttylässä. Itse en tällaista voi missään tapauksessa hyväksyä vaikka tiedän pienen yksikön vaikeudet ja hankaluudet, mutta itse olen sitä mieltä, että ensin pitää laittaa lääkäripalvelut maaseutukunnissa ja muutenkin kuntoon edes pääterveyskeskuksissa kun edes kuvitellaan palveluiden vähentämistä. Ei mene minun jakeluuni.

Olen useaan otteeseen viestittänyt Terveyskeskuskuntayhtymän suuntaan, että asiat pitää laittaa heidän toimesta kuntoon. Ei maalaiskuntien asia ole itse maksaa lisää ja luvata porkkanoita tänne tuleville lääkäreille vaan se on terveyskeskuskuntayhtymän tehtävä. Me kunnat olemme kuntayhtymässä sen takia, että saamme terveydenhuollon palvelu sieltä. Ja siksi ongelma heidän ratkaistava. Ja todellakin pikaisesti.

Tilanne on kestämätön jatkuvasti vaihtuvien keikkalääkäreiden ja ulkomaalaisten lääkäreiden kanssa. He ovat päteviä ja osaavia, mutta hoitoketjujen ja asiakastuntemisen takia pitäisi lääkärisuhteet saada pidempiaikaisiksi ja ulkomaalaisilta lääkäreiltä tulisi vaatia kielen osaamista. On kohtuutonta vaatia ikäihmistä tai nuorempaakaan puhumaan englantia lääkärilleen vaikeista asioista ja kun suomenkielellä ei kommunikointi onnistu on tuloksena vakavia ongelmia. Tämä näkyy nyt jo.

No tästä tänään puhuimme mm. tänään ja toi huoleni esille ja yhdyin ryttyläläisten huoleen. Nyt asiat tärkeysjärjestykseen – kyse ihmistä ja keskeisistä peruspalveluista.

….

Nyt hetki siis kotona ja illalla vielä Riihimäelle vaalijuhlaan. Tervetuloa mukaan.

….

Kello 20.55 ja juuri ehdin chatin alkajaisiksi kotiin. Riihimäen, Lopen ja Hausjärven kokoomusjärjestöjen vaalijuhla keräsi myös ihan mukavasti väkeä kerhotalolle. Antero Rönkä veti tilaisuuden ammattimiehen otteella ja oli tutuista teemoista puhuttiin. Antero on itse ehdokkaana Uudellamaalla ja toivotetaan Anterolle kiitoksien myötä myös hyvää vaalimenestystä.

Itse nostin Riihimäellä erittäin tärkeäksi hankkeeksi koko Hämeen kannalta kolmannen junaraiteen saamisen Keravalta pohjoiseen. Tätä asiaa olen yrittänyt pitää esillä pidempään ja nyt lehtijuttuni yhdessä Riikka Komulaisen kanssa on mennyt hyvin läpi ja saanut hyvän vastaanoton. Toivotaan asialle myönteistä tuulta.

Kiitokset kivasta tilaisuudesta ja nyt chatin pariin. Tervetuloa kello 21-22 puhumaan. Uutta Suomessa – Ehdokas joka vastaa heti. 🙂

Kello 22.30 ja chatti päättyi hetki sitten. Jälleen väkeä ihan kivasti liikkeellä vaikkei ihan niin paljoa kuin edellisellä kerralla. Keskustelu oli vilkasta ja oli mukava vaihtaa ajatuksia myös hieman mainonnasta ja kuulla chattaajien mielipiteitä siitä mikä mainonta heistä on hyvää ja mihin taas ei välttämättä heidän mielestä kannata niin paljoa panostaa.

No nousi tunnin alussa esille myös isompia ja vakavampiakin asioita ja lopussa vielä tuo nettipokeri asia mihin kantaa olen tällä viikolla myös useampaan suuntaan ottanut. Jotenkin tuntuu erikoiselta tämä maamme ääretön holhoamistarve. Ei siihen enää ole tarvetta ja ei ainakaan netissä edes mahdollisuuksia. Laittomuudet ja rikollisen toiminnan rajoitukset ehdottoman ok, mutta minusta Veikkauksen ja RAY:n tulee kehittyä maailman mukana ja vastata haasteisiin ja uusiin tuleviin pelijuttuihin tarjoamalla omia vaihtoehtoja pelaajien käyttöön. Maailma muuttuu ja RAY:n ja Veikkauksenkin olisi aika.

Nyt nukkumaan. Huomenna päivä talousalueyhteistyölle puheenjohtaja tapaamisen myötä Riihimäellä ja sitten vaalitoimistolle Hämeenkatu 38:aan iltapäivällä ja illalla vielä Ritarihallille huutamaan HPK voittoon.

Kommentit