Keskiviikko, 27.10.2010

Blogi, keskiviikkona 27.10.2010

Eilen yhdellä sanalla viittasin nyt annettuun uuteen valtion lisätalousarvioon. Eli eilen annettu neljäs tämän vuoden lisätalousarvio tuo tuon 5 miljoonaa euroa lisää kuntien liikuntapaikkarakentamiseen, mutta tuohan se siis paljon paljon muutakin.

Talou on kehittynyt myönteisesti ja nyt maamme nettolainanoton tarve alenee tänä vuonna peräti noin 710 miljoonalla eurolla. Ja myös vuoden 2011 lainanoton tarve laskee suunnitellusta noin 330 miljoonalla eurolla. Lainamäärä kuitenkin edelleen nousee vaikkakin maallamme arvoidaankin olevan yksi pienimmistä alijäämistä euroalueella ensi vuonna. 

Nyt annetussa lisäesityksessä ensi vuodelle lisätään kohdentaen rahaa 0,2 miljardia euroa. Tästä työllisyyttä parantaviin toimiin lisätään noin 66 miljoonaa euroa ja rahasta nyt heti käyttöön 24,7 miljoonaa euroa. Tämä lisäpanostus tulee ehdottomasti tarpeeseen siitäkin huolimatta, että työttömyysluvut ovatkin pudonneet todella vauhdilla. Toimenpiteet ovat tuottaneet toivottua tulosta ja työtä on jälleen tarjolla monin paikoin. Mutta edelleen on alueita missä työttömyys on todella korkealla tasolla ja ennen muuta pitkäaikaistyöttömyys on vakava ongelma. Näin siis siitäkin huolimatta, että syyskuun tuoreimpien Tilastokeskuksen tilastojen mukaan työttömyysaste painui nyt 7,0 prosenttiin. Laskua jälleen 0,3 prosenttia elokuusta. Mutta siis työttömänä edelleen syyskuussakin noin 183000 suomalaista, kun elokuussa työttömien määrä oli hieman vajaat 200000. Lisätoimenpiteitä siis tarvitaan. Yli vuoden työttöminä olleiden määrä nimittäin oli edelleen kasvussa ja tämä vakava haaste koko yhteiskunnallemme. Pitkäaikaistyöttömiä oli syyskuun lopussa yli 56 000 henkilöä.

Ja tyytyväinen olen myös siihen, että nyt saamme lisää rahaa poliisien työllistämiseen. Lisärahaa tulee 3 miljoonaa euroa ja toivotaan, että sillä saadaan kohtuutonta tilannetta korjattua monessa paikassa. Ainakin se on otettu tyytyväisyydellä vastaan.

Hyvä siis näin. Ja tyytyväinen täytyy olla myös maanantain ilmoitukseen, että laivanrakentaminenkin Suomessa jatkuu. Näillä hankkeilla on valtava vaikutus laajalle alueelle. Se näkyy myös täällä Hämeessä.

Mutta nyt Helsinkiä kohden jälleen. Kello 6.50. Palaan eilen lupaamani liikuntapaikkarakentamiseen ja mm. Hämeen ensi vuoden hankkeisiin päivällä. Nyt pakko lähteä ajamaan. Kokouksia ja tapaamisia taas riittää tässäkin päivässä.

….

Kello 18.34 ja kotona Lopella. Juuri kävin laittamassa jäätyvään maahan vielä muutaman tammenterhon odottamaan tulevaa suvea. Tekipä raitisilma hyvää päivän jälkeen.

Mutta päivään mahtui siis tänäänkin monenlaista. Valiokunnat mm. jäteveron parissa ja aiheesta riittikin keskusteltavaa ja sitten tapaaminen päivällä nettipokeriin liittyen. Uusi arpajaislakimme on ajamassa tilanteen erikoiseen jamaan. Pelaaminen ulkomaisilla saiteilla jatkuu vaikka mainontakieltoja asetettiin ja nyt pelkona onkin se, että pelaaminen menee ns. maanalle. Asiaa pitää nyt seurata huolella ja miettiä myös sitä, että voisiko esimerkiksi Ranskan-tyylinen lisenssijärjestelmä olla varteenotettava vaihtoehto meilläkin tulevaisuudessa. Se toisi nämäkin pelirahat Suomeen ja toisi myös tätä toimintaan meidänkin viranomaisten valvontaan. Nythän tilanne on se, että lisenssirahat menevät paratiisisaarille ja kukaan ei periaatteessa pysty edes valvomaan sivujen sisältöä. Ja mikä surullisinta ei edes nyt voimaan tulleen lain mainontakieltoa. Lehdet ovat siirtymässä kirjoille Viroon suomalaisen lain ulottumattomiin ja pokerisivujen sijaan mainokset kääntyvät muotoon mitä kyseisellä lailla ei voi estää. Esimerkiksi joku vanha nettipokeri.com sivu voisi hyvin mainostaa tulevaisuudessa samaa sivua osoitteella hauskaa.com tai pelataan.net. Sitä ei uusikaan laki pysty kieltämään. Mutta ehkä tästäkin asiasta on syytä avata keskustelua vielä kun itse voimme asiasta päättää. Suuri vaara on, että tulevaisuudessa EU sanelee meille monopolin mujertavat ehdot ja silloin olemme heikoilla. Eli kannattaisi miettiä mallia missä perinteiset Veikkauksen ja RAY:n ja Toton pelit jätettäisiin yksioikeudella heille ja avattaisiin lisensseillä rajattua toimintaa esimerkiksi nettipeleihin. Miettimisen arvoinen asia, mikä on varmasti edessä tulevaisuudessa.

Toisessa päivän tapaamisessa sivistysvaliokunnan jälkeen ennen täysistuntoa tapasimme liittyen tulevien vuosien kehitysyhteistyökysymyksiin. Aiheet nousevat onneksi nyt entistä vahvemmin esiin myös ensi kevään hallitusneuvotteluissa, kun on oivallettu se, että ilmastonmuutostyössä on tärkeää kääntää katsetta ja apua myös kehitysmaihin. Palaan tähän aiheeseen myöhemmin.

Mutta nyt pyydän anteeksi. Lupasin lisäinfoa eilisistä liikuntapaikkarakentamisen hankkeista. En saanut yhteenvetoa vielä valmiiksi eli joutunette nyt odottamaan huomiseen. Huomenna lupaan ja sen myös pidän 🙂

 

 

Kommentit