Keskiviikko, 27.04.2011

Blogi, keskiviikkona 27.04.2011

Nyt on puissa jo hiirenkorvat. Kauniin näköistä tässä aamuauringossa. Kello tikittää aamua kohden ja kohta minä Helsinkiä. Tänään valitsemme eduskunnalle puhemiehet ja upea juttu onkin se, että tänään saamme äänestää eduskunnan ykköspuhemieheksi hyvän ystäväni Ben Zyskowiczin. Hän jos joku sen paikan ansaitsee ja varmasti hoitaa hyvin. Ensimmäisen istunnon jälkeen sitten eduskuntaryhmän kokous missä esillä valiokuntapaikkajako. Itse olen viestittänyt, että olen valmis kaikkiin erilaisiin kuvioihin ja katsotaan miten pakka tänään saadaan kasaan. Se tullee elämään vielä jonkun verran alkukesän aikana ja varmasti myöhemminkin, mutta tänään alkuun.

Aloitteemme kuntamme siirtymisestä lähi- ja luomuruokaan on saanut aikamoiden vastaanoton. Facebookissa aiheesta hyvää ja vilkasta keskustelua ja myös media on asiasta kiinnostunut ja yhteydenottoja on tullut. Näyttää siltä, että aikalailla yhtä mieltä tästä asiasta ollaan ja sen eteen siis jatkamme työtä. Maalaisjärki kun voittaa niin lapset ja kuntien keittiöt käyttävät ja tarjoavat hyvää maalaisruokaa. Niin se vaan menee. 

Tänään illalla sitten vielä Päijät-Hämeeseen ja Heinolaan. Heinola-talossa Hämeen Kokoomuksen kevätkokous ja mukana nähdäkin omaa järjestöväkeä kovan vaalikevään jälkeen. Työtä ainakin tehtiin jokaisessa kunnassa aivan hirveästi ja siitä iso hatunnosto. Ehkä sellaisen erityismaininnan voisi antaa ainakin Heinolan Erkkilän Timolle, joka jälleen yksi vaalien ahkerimmista yleismiehistä. Teki työtä meidän kaikkien ehdokkaiden eteen ja järjesteli ja puuhasi monenlaista. Mies parhaasta päästä. No oli monta muutakin aktiivista ja hyvää tekijää, mutta kaima jotenkin nousi jälleeen mieleen. 

Jatketaan tästä. Tältä pohjalta.

Kello 23.26 ja juuri Heinolasta kämpille. Päivä tänään puhemiesten vaalien kanssa ja upea oli hetki kun Ben Zyskowicz vannoi valan eduskunnan edessä ja ryhtyi meinaan ensimmäisenä ei-kristittynä puhemiehenä johtamaan eduskuntamme puhetta. Hieno puhe Benkulta jo tänään kansanedustajille ja sen innoittamana jo odotan huomista puhetta Valtiopäivien avajaisissa. Sitä itseasiassa Beniltä jo hieman tänään silmäilinkin. Hyvä ja vahva puhe. Arvojohtaja.

Istunnon jälkeen vielä ryhmäkokous missä hyväksyimme väliaikaisen valiokuntapaikkajaon. Itse aloitan nyt puolustusvaliokunnassa, ympäristövaliokunnassa ja ulkoasiainvaliokunnassa. Katsotaan sitten mitkä lopulliset paikat, kun itse olen ilmoittanut, että otan ne paikat mitkä puolue minulle uskoo ja haluaa. Mennään maltilla.

Tänään myös Jyrki Kataisesta tuli virallisesti hallituksentunnustelija. Hän antoi tänään kaikille eduskuntapuolueille vastattavaksi seuraavan kysymyspatterin. Hieman erilainen kuin ennen. Eli ei nippeliä ja nappelia vaan laajat isot linjat. Periaatteet.

 

Jyrki Kataisen kysymykset eduskuntaryhmille 27.4.2011

1. Osallistuminen hallituksen muodostamiseen

Onko eduskuntaryhmänne valmis osallistumaan neuvotteluihin kokoomusjohtoisen enemmistöhallituksen muodostamiseksi eduskuntavaalien tuloksen pohjalta?

2. Talouspolitiikan linja

a) Valtiovarainministeriö on arvioinut julkisen talouden kestävyyden turvaamiseksi tarvittavan ylijäämän olevan vuonna 2015 4 % bruttokansantuotteesta. Onko eduskuntaryhmänne valmis kirjaamaan hallitusohjelmaan päätöksen alkavan hallituskauden aikana toteutettavasta toimintasuunnitelmasta, jolla turvataan julkisen talouden kestävyys ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohja tulevaisuudessa?

b) Mikäli olette tähän valmiita, missä määrin kullakin seuraavista vaihtoehdoista ja millä uusilla konkreettisilla keinoilla vaikutetaan kestävän rahoitusaseman saavuttamiseen (% / bkt tai mrd.)?

– työurien pidentämiseen vaikuttavat uudet toimet

– kuntarakenteen ja palvelurakenteen uudistaminen

– talouskasvua ja työllisyyttä lisäävät uudet toimet esimerkiksi verotusta uudistamalla – valtion budjettitaloutta kiristävät toimet (verotuksen kiristäminen ja menojen leikkaaminen)

c) Millaiseksi valtion menotaso tulisi asettaa ja mihin aikatauluun hallituksen tulee sitoutua valtiontalouden velkaantumisen pysäyttämiseksi?

3.) Suomen EU-, ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja

a) Mitkä ovat mielestänne Suomen EU-, ulko- ja turvallisuuspolitiikan painopisteet?

b) Miten turvaisitte myös jatkossa Suomen kansainvälisen aseman ja vaikutusvallan meihinkin vaikuttavissa kysymyksissä?

c) Oletteko valmiit hyväksymään Suomen jo tekemien sitoumuksien loppuunsaattamisen euroalueen sekä Suomen vakauden, talouskasvun ja työllisyyden turvaamiseksi?

 

Mutta Heinolassa sitten mielenkiintoinen piirikokous. Kävimme läpi hieman vaalitulosta ja luonnollisesti vaalitulos maistui toisille voitolta, valtaosalle torjuntavoitolta ja nousulta suurimmaksi puolueeksi ja osalle happamilta pihlajanmarjoilta. Sellaisia ne vaalitulokset aina ovat. Mutta rehellisyyden nimissä täytyy todeta, että tulos oli meillä tilanteessa ihan ok. Äänimäärä putosi persujen nousussa meillä vain reilun 1000 ääntä, mutta se toki tarkoitti nyt yhden paikan tappiota. Mutta edes tuo 1000 ääntä ei olisi nyt riittänyt paikan säilyttämiseen vaan se jäi noin 3500 paikan päähän ja siihen ei nyt ollut mitään mahdollisuuksia. Valitettavasti. Näitä vaaleja ei kukaan osannut oikein ennakoida, mutta itse annan kyllä täyden tunnustuksen koko 14 ehdokkaan joukkueellemme ja myös koko järjestökentälle joka teki upeaa työtä. Häme on vahvan kokoomuslainen tänäänkin ja huomisen menestys on jälleen jo kylvetty. Hyvä tästä tulee.

Vaalien Sisu-puukot sain tänään piirimme puheenjohtajana ojentaa Janakkalan kokoomuksen vaalipäällikölle Veijo Elolle ja Kokoomusnaisten puheenjohtajalle Sanna Selinille. Heidän työnsä monen ehdokkaan ja koko vaalituloksen eteen katsottiin nyt Sisu-puukon arvoiseksi. Varmasti oikeat valinnat. Ja kyllä puukon olisi ansainnut myös Heinolan Timo Erkkilä, mutta hän on jo aiemmin puukon saanut ja lupasin, että nyt kunnallisvaaleissa tai pressanvaaleissa hän voi jo kisata sitten vaikkapa kirvessarjassa. Siinä määrin muuten kovan luokan tekijä ja järjestöjyrä kaima on. Nytkin minusta aivan omaa luokkaansa ja siitä vielä täälläkin iso kiitos meidän kaikkien kokoomuslaisten puolesta. Ja vaikka tässä nyt muutama nostettiinkin esille niin isoin kiitos kuuluu koko järjestökentälle joka teki hyvää työtä ja vahvaa tulosta ympäri Hämettä. Ilman heitä ei olisi kokoomusta eikä Jyrkistä tulisi pääministeriä. Niin se vaan menee.

Mutta nyt kello jo paljon. Huomenna valtiopäivien avajaiset ja illalla vielä Juhani Peltosen kirjallisuusseuran kevätkokous Helsingissä. Mielenkiintoinen päivä tulossa.

 

 

Kommentit