Keskiviikko, 14.03.2007

Blogi, keskiviikkona 14.03.2007

Hämeen maakuntaradio Radio Häme uutisoi eilen puolueemme mielenkiintoisista asetelmista nyt käynnissä olevissa eduskuntavaaleissa. Radio Häme uskoi kokoomuksen lisäävän gallupien mukaisesti paikkamääräänsä uudessa eduskunnassa yhdellä ja tästä paikasta kisaamaan adio nosti kolme ehdokasta meidän ryhmästämme. Radio Hämeen mukaan tiukin taistelu tästä paikasta käydään Sari Hyytiäisen, Sari Raution ja minun kesken. Kolmelle muulle paikalle Radio Häme nosti ns. varmoina kaksi istuvaa kansanedustajaamme ja lahtelaisen Ilkka Viljasen.

Nyt täytyy siis todenteolla toivoa, että saan hyvin äänestäjät liikkeelle ja ääniä kasaan laajasti koko laajasta vaalipiiristä. Näyttää siis siltä, että läpimenoon on todellakin hyvät mahdollisuudet, mutta se vaatii kuitenkin vielä tiukkaa työtä ja yhteistä tahtoa. Toivotaan parasta – nöyrällä mielellä.

Aiemminhan Hämeen Sanomat olivat tutkineet puolueiden kannatuksia Hämeen vaalipiirissä ja tässäkin uutisessa minut nostettiin ns. varteenotettavien läpimenijöiden joukkoon ja samanlaisia uutisia on ollut lehdissä myös Päijät-Hämeessä mm. Etelä-Suomen Sanomissa. Katsotaan mihin siis vauhti riittää.

Tänään aamulla uutiset kertoivat, että opiskelijoiden opintotuen takaisinperinnästä kertyy valtiolle nyt jopa kuuden miljoonan euron korkotulot. Kela perii jo maksettuja opintotukia takaisin tänä keväänä 42,2 miljoonaa euroa ja liikaa maksettuihin tukiin valtio lisää 15 prosentin koron mikä tarkoittaa yhteensä noin 6 miljoonaa euroa.

Tässä siis kyse siitä, että nykyjärjestelmä ei salli opiskelijoille työntekoa. Ns. vapaan tulon rajat tulevat vastaan ja tällöin nuori menettää jo muutaman työpäivän jälkeen oikeuden opintotukeen. No samalla tietysti työnteon mielekkyys heikkenee ja myös mahdollisuus usein harjoitella sijaisena omaa tulevaa työtä. Minusta varsin käsittämätön tilanne. Olenkin itse tässä jo pidempään ja nyt kampanjan aikana nostanut vahvasti esille opiskelijoiden vapaan tulon rajoista luopumisen. Järjestelmää ei tarvita sillä taustalla on jo opintopisteet millä valvotaan sitä että opiskelijan opinnot etenevät. Jos eivät etene ei opiskelija ole myöskään oikeutettu opintotukeen. Ja jos etenevät niin minusta silloin ei ole mitään syytä estää nuoren työntekoa ja harjoittelumahdollisuutta. Siksi olisin valmis opintotukitäysremontin rinnalla korjaamaan myös tätä. Taloudellista merkitystä sillä ei valtiolle olisi – opiskelijoiden ostovoima lisääntyisi -. mutta opiskelijalle olisi.

Takaisinperittyjen opintotukien määrä on viime vuosina lisääntynyt, mutta muistan jo omilta opiskeluajoilta, että ongelma oli jo silloin olemassa. Kun teit opiskelun ohessa muutaman sijaispäivän koulussa jouduit aina miettimään onko tämä nyt sitten järkevää. Minusta tällaiseen miettimiseen ei pitäisi opiskelijoilla olla mitään aihetta – vaan työnteon pitäisi olla aina kannattavaa myös opiskelijalle.

Tänä vuonna ainakin kolmannes opiskelijoista jättää osan mahdollisesta opintotuesta nostamatta tulorajojen takia.

Toinen mielenkiintoinen aamun uutinen oli MTV3:sen uutinen mikä kertoi, että Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit rekrytoivat tänään ja huomenna Tukholmassa paluumuuttoa suunnittelevia hoitajia. Kaupungit lupaavat auttaa työnhaussa myös paluumuuttajien perheenjäseniä.

Pääkaupunkiseudun kuntien tavoitteena on houkutella Ruotsissa työskenteleviä suomalaisia sairaanhoitajia nyt palaamaan Suomeen töihin ja kaupungit kaipaavat erityisesti sairaanhoitajia, lähihoitajia, hammashoitajia ja lääkäreitä. Ja niin kuin hyvin tiedämme ongelma on suuri myös oikeastana koko Suomessa. Toivotaan, että tämä edes hieman helpottaa tilannetta, mutta kyllä asia lähtee minusta liikkeelle ennen muuta työolosuhteiden inhimillistämisestä eli lisää työntekijöitä ja sijaisia, palkankorotuksesta ja oikeasta määrästä koulutettavia hoito- ja hoiva-alalle. Näillä toimilla raskaan alan houkuttelevuutta nuortenkin silmissä voitaisiin korjata nykyisten pätkätöiden, sijaispulan ja työuupumuksien sijasta. Monessa Suomen kunnassa kärsitään edelleen yhä pahenevasta hoitaja- ja lääkäripulasta ja asia ei varmastikaan korjaannu ilman selkeitä toimenpiteitä.

Toivotaan, että saamme näihin asioihin korjausta pian.
….

Tänään kampanja jatkuu Kanta-Hämeessä. Vaaliauto kiertää seuraavanlaisella ohjelmalla
10-12 Riihimäki, Hämeenkatu
12.30-14.00 Hämeenlinna Kahvila Korva & Reska
14.30-15 Hauho
15.45-16.30 Lammi
17-19 Janakkala Turenki

Lisäksi Riihimäen vaalikahvila on tänäänkin avoinna Hämeenkatu 38:ssa. Emäntänä Pyhälammin Eeva ja kahvia, korvapuusteja ja ilmapalloja tarjolla kello 13.00-16.30.

Tuo loppuviikon kalenterini on päivittynyt koko ajan ja uusia tilaisuuksia on tullut listalla lisääkin. Mm. Lopen Topenolla järjestetään Niinistön presidentinvaalikampanjan tapaan nytkin sunnuntaina äänestyspäivänä EräCafe Heinonen eli Tarkkalan laavulla on leppoisaa erätunnelmaa aina äänestyksen loppuun asti aamusta alkaen. Siellä kannattaa ehdottomasti poiketa kauempaankin ja opasteet löytyvät Kantatie 54:ltä. Hieno juttu. Kiitos tekijöille ja ideoijille.

Nyt kuitenkin keskiviikon kierrokselle…

Pitkä päivä tuli tästäkin. Päivän aikataulun mukaan liikuimme Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Hauholla, Lammilla ja Janakkalassa ja vielä matkan varrella ehdin pysähtyä reiluksi puoleksi tunniksi Tuuloksen Kauppakeskus Tuuloseenkin. Niin ja iltaan vielä mahdutimme sitten perjantailta Artjärven. Perjantain ohjelmaa hieman muutimme lähemmäksi kotiani henkilökohtaisen yksityistilaisuuden takia.

Riihimäen Hämeenkatu ja Hämeenlinnan tori ja Reska olivat tutun vilkkaita. Väkeä hyvin liikkeellä ja tuttujakin. Hauho ja Lammi olivat hieman rauhallisempia iltapäivällä, mutta kortteja kuitenkin jakoon, mutta sitten Tuulosessa liikkuikin hyvin väkeä ja olikin kiva ehtiä pysähtyä sinnekin.

Lammilla kävin samalla myös rakkaan tätini haudalla. Lammin hautausmaa vanhan keskiaikaisen kivikirkon ympärillä on rauhoittava paikka. Oli kiva pieni hetki hengähtää.

Lammilta sitten Janakkalan Turenkiin ja sieltä Tervakoskelle ja vielä illalla pitkä ajomatka vaalipiirin kaakkoiskulmaan Artjärvelle. Nyt kierros tehty ja jälleen mielenkiintoinen kampanjapäivä takana. Olen tyytyväinen itseeni – nyt kaikki kunnat kierretty ja ensimmäinen vaalilupaus siis lunastettu. Hyvä niin.

Tästä vielä jatketaan loppuun asti hyvällä vauhdilla. Tänään kampanjaväkeä oli jakamassa vaalilehtiä Lounais-Hämeessä mm. Tammelaan ja talkooporukkaa oli myös Riihimäen vaalikahvilalla. Uusiakin juttuja vielä kampanjaporukan ideoimana ja toteuttamana tulossa. Tarkkalat järjestävät Niinistön presidentinvaalikampanjan tapaan äänestyspäivänä Heinonen Eräcafeen Topenon laavulla ja Hämeenlinnan talkooväkeä vielä rautatieasemalla ja Lahdessakin opiskelijat tempaisevat. Kiitos teille kaikille puuhaajille ja tekijöille. Ilman teitä ei selviäisi.

Nyt kuitenkin pakko laittaa pitkälleen. Huomenna aamulla aikainen herätys Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan kokoukseen ja sitten kampanjan pariin Hämeenlinnaan, Riihimäelle ja illalla vielä HPK:n peliin. Vaalikahvila Riihimäellä avoinna nyt siis läpi päivät aina aamu yhdeksästä ilta yhdeksääntoista.

Kommentit