Keskiviikko, 11.04.2007

Blogi, keskiviikkona 11.04.2007

Uuden sinivihreän hallituksen kokoaminen alkaa tänään keskiviikkona 10.4.2007 aamupäivällä Helsingissä Säätytalolla. Säätytalolle kokoontuu keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n neuvottelijat tekemään tulevaisuuden hallitusohjelmaa ja jakamaan ministerisalkkja. Työn pitäisi olla valmis tämän viikon aikana sunnuntaina viimeistään.

Neuvottelut tulevat olemaan varmasti haasteelliset. Ratkaistavana on suuria kysymyksiä ja on varmasti totta, että kovin montaa sellaista kysymystä tai asiaa ei hallitusohjelmaan voi jäädä mistä jo valmiiksi tiedetään puolueiden olevan erimielisiä. Toisaalta ei kompromissiohjelmaakaan ole mitään järkeä tehdä eikä toisaalta myöskään liian yksityiskohtaistakaan ohjelmakirjaa. Tarvitaan välitsekkauksia, mutta siitä huolimatta edessä huikea viikko.

Ratkaistava on mm. se olemmeko valmiita ruuan alv-alennukseen vai käytetäänkö tämä raha johonkin muuhin esimerkiksi työn verotuksen keventämiseen. Suuria kysymyksiä ovat myös yleisesti talousasiat, ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset ja kunta- ja palvelurakanneuudistus ja sen myötä julkisten palveluiden turvaaminen myös tulevaisuudessa kaikille suomalaisille. Tässä vain muutamia haasteita tämän viikon työlle. Sinivihreällä nyt syntyvällä hallituksella on kuitenkin mahdollisuus, jos se halutaan käyttää.

Hallitusohjelmatyötä tehdään kuudessa eri työryhmässä. Tämän lisäksi pääneuvottelijat muodostavat ns. johtoryhmän, mink pöytää suuria jajo valmiiksi haasteellisia asioita viedään. Ryhmät ovat valmiina myös kuulemaan asiantuntijoita loppuviikon aikana ja varmasti työ etenee askelissa. Niin ehkäpä on hyvä kerrata nuo ryhmät täälläkin. Eli kuusi ryhmää ja niiden aiheina kunta- ja aluepolitiikka, talous ja työllisyys, ulko- ja turvallisuuspolitiikka, osaamisen vahvistaminen, energia- ja ilmastopolitiikka ja perusturva ja palvelut.

Tämä viikko siis kuluu neuvotteluissa ja ensi maanantaina pitäisi kaiken olla valmista sitten ryhmäkokouksiamme varten.

….

Luin eilen SDP:n sisällä tehdyn viime viikkoisen kapinakokouksen muistion osia tai keskustelun pohjaa. En aivan varmaksi päässyt mikä muistion tai paperin tarkoitus on, mutta paperinipussa vaalikampanja sai ankaraa kritiikkiä ja ei paljoa metsää mene jos sitä luonehdittiin mm. näin: ”muistio on karua luettavaa puoluejohdolle”.

Tässä muutamia suoria lainauksia MTV3:n nettisivuilta. Paperissa todetaan mm. ”Eero Heinäluoma pärjäsi vaalitenteissä hyvin – asiat olivat hanskassa. Siitä huolimatta Heinäluomassa ruumiillistui synkeän vanhakantainen SAK:lainen voimapolitiikka. Hän ei osannut sanoa “lapsi”, “äiti”, “isä” tai “koti”, vaan puhui makrotasolla laitoksista ja instituutioista.”

”Nyt olisi oikeasti mietittävä voisiko nuorettu, mielellään naispuolinen painos Lasse Lehtisestä vielä onnistua kääntämään puolueen kohti auringonnousua eikä -laskua. Tarvitsemme henkilön, joka ymmärtää kv-asioita, mutta jonka osaaminen on erityisesti kotimaan politiikassa. Koulutettu , fiksu, empaattinen ja mielellään nainen olisi nyt paikallaan.”

”Äänestäjät kaipaavat tulevaisuuden visiota, selkein ja kokonaisvaltaisin visio oli Kokoomuksen Toivo -kampanja. Aurinkoinen Kokoomus otti ihmiset lämpimästi vastaan. Ei puhunut aina politiikkaa, vaan antoi ihmisten ottaa asioita esille.”

Tässä vain muutama pieni lainaus. Mutta aika hienoa, että kampanjamme saa kehuja SDP:nkin riveistä. Tosin vain ”salaisen” muistion kautta. Sellaista se elämä on.

….

Nyt kuitenkin kohti Helsinkiä. Tänään käyn mainostoimistolla ja sitten olen saanut kutsun AKAVA:n opiskelijavaltuuskunnan AOVA:n järjestämään keskustelutilaisuuteen. Työntäyteinen päivä siis edessä.

Kello 14.40 ja juuri takaisin eduskuntaan. Tänään aamulla kävin tilaamassa vierailijalahjat. Eduskuntavieraani tai ryhmien vetäjät tulevat saamaan koko nelivuotiskauden oman pienen erikoislahjan. Uniikkia sekin. Ei paljasteta vielä. Tai tehdään niin, että paljastuu kun tulette käymään. Samalla tilasimme hieman kyniä yms.

FAIS:lta sitten eduskuntaan lounaalle ja sitten Akavan opiskelijavaltuuskunnan AOVA:n tapaamiseen. Olikin erityisen mukava ja hyädyllinen tilaisuus. Toivotaan, että avoin yhteydenpito ja keskusteluyhteys jatkuu läpi vaalikauden. Nyt esille nousi tutut aiheet mm. opintotuki, vapaan tulon rajat, laadullinen työllistyminen ja tämän myötä aloituspaikkojen vähentämisen tarve ja myös huoli pätkätöistä erityisesti nuorten naisten kannalta, mutta muutenkin. Lupasin tietoa viedä eteenpäin näidenkin hallitusohjelmaneuvottelujen osalta ja seuraavaksi postia lähteekin Sari Sarkomaalle, joka tärkeässä roolissa osaamisen vahvistamista käsittelevässä hallitusneuvottelutyöryhmässämme.

Tänään ei eduskunnassa muuta. Hetki vielä töitä ja sitten Lopelle. Tänään hevostelupäivä.

….

Upea ratsastustunti takana. Dom Cafen kanssa yhteispeli sujui tänään loistavasti ja etuosakäännökset laukannostoineen menivät nappiin. Muutaman kerran oikeinkin tyylikkäästi. Jälleen tuli oikein kunnolla pää tyhjennettyä tai siis täytettyä hetkeksi hevosasioilla. Täydellistä hermolepoa.

Huomenna aamusta koulutusta, sitten nuorten kansanedustajien tapaaminen ja iltapäivällä ryhmäkokous.

Kommentit