Keskiviikko, 02.07.2008

Blogi, keskiviikkona 02.07.2008

”Kesäkuu oli sateinen ja viileä” – tällainen otsikko Maikkarilla. Ei sitä muuten ihan helpolla olisi huomannutkaan 🙂 Mutta vakavasti ottaen kesäkuun sateet ja viileys alkaa vaivata jo montaa asiaa. Nyt jo menneen kesäkuun sade-ennätyksiä rikottiin monella paikkakunnalla ja yleisestikin vettä tuli enemmän kuin tarpeeksi. Suurimmassa osassa Suomenmaata satoi keskimääräistä enemmän ja monin paikoin sademäärät olivat jopa 2,5-kertaisia normaaliin verrattuna. Toki tuo sade sopi monelle mm. meille puutarhaan kasveja istuttaneille, mutta kiusaakin siitä on eikä eniten koululaisille ja kesälomasta nauttiville. Nyt esimerkiksi näyttää siltä, että monella maatilalla ensi syksystä tulee vaikea. Heinät ovat edelleen pelloilla ja ei näytä kovinkaan hyvältä lähipäivätkään. Taitaa jo olla niin, että aivan normaaliin satoon ei edes päästä kesän toivottavalla unelmalopullakaan. Kierre on siis valmis, kun ruokaa kuitenkin eläimetkin tarvitse – lehmät, siat, hevoset ja muut. Kierre on siis kova. Mutta toivotaan, että loppukesä edes hieman paikkaa surkeaa alkua – myös lasten kesänvietonkin osalta.

Tänään saimme tietoa, että esille nostamani huoli lasten kanssa työskentelevien valvonnan laajentamista on etenemässä. Maaliskuussa esitin kirjallisessa kysymyksessä (KIRJALLINEN KYSYMYS 218/2008 vp) Eduskunnan puhemiehelle ja sitä kautta hallitukselle, että ”rikollisten taustojen selvittäminen tulisi ulottaa myös opettajan sijaisuuksia hoitaviin henkilöihin. Sijaisena toimivalla henkilöllä tulisi olla velvollisuus esittää tuore raportti taustastaan ja menneisyydestään, kuten myös koulukuljetusten henkilökunnalla ja muilla kouluissa ja koululaisten kanssa toimivilla henkilöillä. Nämä pienet muutokset loisivat oikeusturvaa lapsille ja nuorille, mutta myös opettajille ja vanhemmille.” Nyt asia etenee ja oikeusministeriö on valmistelemassa esitystä tai selvittämässä sitä, että valvonta laajenisi vapaaehtoistyöläisiin ja pätkätyötäläisiin. Samalla selvitetään myös mahdollisuutta asettaa seksirikoksista tuomittuja ammattikieltoon. Hieno juttu, että vakava asia nyt etenee. Kaikki tuki valmistelutyölle – se on meidän jokaisen oikeus ja etu.

Toinen sellainen tärkeä asia joka on nyt tietojeni mukaan etenemässä myötä tuulessa on kyselytunnilla (SKT 47/2008 vp) esillenostamani huoli koulujen oppilashuoltoryhmien salassapitosäännöksistä. Nythän moniammatillinen työ ei toimi kun monessa tapauksessa salassapitosäännökset estävät esimerkiksi kunnan sosiaalitoimen, koulun ja terveydenhuollon saumattoman yhteistyön. Kyse siis toimijoista joilla kaikilla on oman työnsä kautta ehdoton salassapitovelvollisuus ja vaitiolovelvollisuus ja siksi olisi syytä muuttaa mallia niin, että tarvittaessa kaikki mahdollinen tieto olisi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ammattilaisten käytettävissä. Tietääkseni nyt tätäkin asiaa ollaan viemässä eteenpäin. Eli toinen hyvä esimerkki siitä, että tärkeiden asioiden esillenostaminen ja esilläpitäminen yhdessä tuottaa tulosta ja saa aikaan liikettä.

Nämä esitykseni ja esille nostamani asiat löytyvät kaikki myös eduskunnan pöytäkirjoista kokonaisuuksina. Tuolta Eduskuntatyö -sivulta navigointi sinne helpointa, jos kiinnostaa.

…..

Tänään rauhallinen päivä. Muutamia kunnan asioita oli ohjelmassa, mutta muuten vain jouten. Se on joskus mukavaa. Kai terveellistäkin. Yritän tässä pitää aina pari vapaampaa päivää viikossa. Se on minulle riittävää lomailua. Tälläkin viikolla alkuviikko mentiin ja sitten taas viikonloppu on aikalailla hyvin aikataulutettu. Perjantaina ensin Vanajanlinnaan ja sitten lauantaina Perunankukkapäivät Lopella ja sunnuntaina Krouvin Kyläpäiville. Niin ja myös serkkuni pojan rippijuhlat. Vauhtia siis riittää.

Kommentit