Kertoisiko se kuka voittaa presidentinvaalit?

Blogi, maanantaina 21.08.2023

Tässä on tullut kesällä ihan köyhän miehen Seppo Kääriäiseksi kun on Pekkalan aamulenkkiä kirmannut. Nimittäin lenkillä pohdittua:

Minkälainen olisi gallup missä kysyttäisiin ketä en missään tilanteessa äänestäisi?

Nythän mediat ovat tehneet kyselyjä missä vastaajat ovat voineet kertoa tai ruksittaa useita mielestään presidentiksi sopivia henkilöitä. Esimerkiksi IS:n presidenttikyselyssä (18.8.2023) vastaajat saivat valita useita nimiä, joita he voisivat kuvitella äänestävänsä. Siksi luvut olivat tällaisia: 51, 36, 35, 33, 20 jne. Yhteenlaskettu summa siis kaikkea muuta kuin 100% ja olisi voinut olla luku vaikkapa kaikilla yksinkin 100%.

Myös HS teki vastaavan kyselyn 18.8.2023 kysyen: ”Vastaajilta kysyttiin hyviä valintoja tasavallan presidentiksi. Useamman vaihtoehdon valitseminen oli mahdollista.” Luvut olivat 43, 41, 33 ja 32. Kolmen kärjellä mentiin jo yli 100% heittämällä.

Ja kun saman konsernin Ilta-Sanomien ja Hesarin kyselyjä lueskeli samana päivänä niin ei voinut välttyä katsomasta mitä ne lupasivat eri ehdokkaille. Pekka Haavisto sai IS:ssä kovan 51% luvun, mutta Ilta-Sanomissa vain 43. Ja kun tämän oli katsonut niin pystyi jo toteamaan, että sellaista viihdettä.

Ilta-Sanomien uutisessakin sitten kerrottiin, että jonkun ”kannatus on laskussa”. Ehkä se kertoo siitäkin, että mainintoja ei ole saanut samaa vertaa kuin aiemmin. Jotain tällaiset kyselyt totta kai myös kertovat. Totta kai. Mutta liian pitkälle vedettyjä johtopäätöksiä ei näistä kannata tehdä, kuten ei gallupeista yleensäkään. Ei siis edes silloinkaan, kun kysytään vain se olennaisin, että ”Ketä äänestäisit presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, jos vaalit pidettäisiin nyt?”

Kuten aiemminkin täällä pohdiskelin, niin itse uskon, että näissä vaaleissa tullaan näkemään vielä eduskuntavaalejakin enemmän ns. taktista äänestämistä. Ei siis välttämättä äänestetä kenenkään puolesta vaan mieluumminkin jota kuta vastaan. Tai laskelmoidaan asetelmia ja halutaan varmistaa, että kakkoskierroksella on edes joku itselle sopiva ehdokas. Tästä taktisesta äänestämisestä saattaa näissä vaaleissa eniten kärsiä SDP:n presidenttiehdokas Jutta Urpilainen? Asettuuko moni jo ensimmäisellä kierroksella demareistakin Vihreiden Pekka Haaviston taakse varmistaakseen, että edes joku itselle sopiva ehdokas on toisella kierroksella? Näin uskon käyvän ja samasta tullee kärsimään myös vasemmistoliiton tuleva ehdokas?

Tätä taktista äänestämistä voi toki tapahtua ns. toisellakin laidalla ja keskelläkin. Halutaan varmistaa, että kakkoskierroksella on ehdokas joka voisi voittaa vihervasemmiston kakkoskierroksen ehdokkaan. Tässä muuten pohdinnat ja aatokset voivat mennä jonkun verrankin ristiin ja se osaltaan murentaa taktisen äänestämisen vaikuttavuutta tai merkittävyyttä. Perussuomalaiset pysyvät tiukasti Jussi Halla-ahon takana ja äänien jakaantuessa pahasti keskusta-oikeistolaisten puolueiden riveissä voi Halla-aholle riittääkin ns. PS:n äänet kakkoskierrokselle pääsyy. Tätä voi pohtia moni myös keskustassa, kokoomuksessa ja KD:ssa ja valitakin jo ykköskierroksella jonkun muun kuin oman puolueensa ehdokkaan. Tässä pohditaan varmasti osittain sitä, että ei ainakaan häntä vaan mieluummin hän.

Monen mielessä on siis jo kakkoskierros ja sen asetelmat. Siksi tuolla kirmatessa jäinkin pohdiskelemaan sitä, että olisi mielenkiintoista kuulla mitä suomalaiset sanovat, jos heiltä kysyttäisiin, että ketä et missään tapauksessa toisella kierroksella tulisi äänestämään? Voisiko tämä kysymys paljastaa meille maamme seuraavan presidentin?

Saako joku ehdokkaista väen liikkeelle kakkoskierroksella? Saako joku ehdokas osan jäämään kotiin? Herättääkö joku kaksikko poikkeuksellisen vahvan kaksintaistelun? Kirittääkö joku toista enemmän? Voiko vaali ratketakin siihen, että äänestettiin vähemmän huonoa? Mene ja tiedä.

Mutta nyt haluaisin muuttaa Ilta-Sanomien kysymyksen: ”Ketä jo nimetyistä tai mahdollisista presidenttiehdokkaista voisit kuvitella äänestäväsi?” muotoon…

”Ketä jo nimetyistä tai mahdollisista presidenttiehdokkaista et missään tapauksessa äänestäisi vaalien toisella kierroksella?”

No, kyselyjä ja gallupeja tämän loppuvuosi tulee olemaan joka tapauksessa pullollaan. Jokainen varmasti saa omansa ja jokainen ehdokas myös oman suosikkinsa. Ja tätä itselle tai omalle puolueelle tai taustaryhmälle sopivinta tulosta sitten jaetaan somessa into piukeena.

Vaalit ovat ainakin poliitikon parasta aikaa, mutta toivottavasti innostavat teitäkin taas…

Kommentit