Kenenkään verotus ei saa kiristyä – Budjetin pääkohteena työllisyystoimet

Blogi, tiistaina 28.08.2018

Ensi vuoden valtion talousarvion valmistelu on jatkunut tänään ja jatkuu vielä huomennakin valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla.

”Palkansaajien verotus ei kiristy”

Näin tänään vahvisti Petteri neuvotteluiden aluksi ja se onkin tärkeä lupaus ja päätös maamme talouskasvun mutta myös meidän kaikkien ostovoiman turvaamiseksi.

Veronkevennykset siis tehdään niin, että kenenkään työnverotus ei kiristy ensi vuonnakaan ja lisäksi  veronkevennyksiä kohdennetaan vielä erityisesti pieni- ja keskituloisille. Kun tänään aamulla vielä Työttömyysvakuutusrahaston TVR:n hallitus päätti esittää työttömyysvakuutusmaksun alennusta kokonaisuudessaan 0,8 %-yksiköllä. Työntekijän osalta maksun alennus on 0,4 prosenttiyksikköä, mikä nollaa työeläkemaksun samansuuruisen korotuksen vaikutuksen ensi vuonna. Näin ollen palkansaajien verotus ei sosiaalimaksujen vuoksi kiristy ja tämä tarkoittaa, että lisäveronkevennyksille ei ole merkittävää tarvetta ja tätä kautta ei myöskään haittaveroja tarvinne erityisesti korottaa.

Kuva: VNK

TVR:N päätös syntyi äänestyksen jälkeen missä työnantajapuoli kannatti vähintään 0,8% alennusta ja palkansaajapuolella maksun alennuksesta oli erilaisia näkemyksiä, kun AKAVA kannatti 0,8% alennusta ja STTK ja SAK pienempää alennusta. Päätös siis lopulta kuitenkin tämä 0,8%. Palkansaajille tämä tarkoittaa noin 3 000 euron tuloilla noin 10 euroa enemmän kuukaudessa.

Kun tuloverotuksesta löytyi meidän haluama ratkaisu niin budjettineuvotteluiden pääaiheiksi nouseekin nyt työllisyystoimet ja erityisratkaisut eriarvoisuuden vähentämiseksi. Ylelle Petteri totesikin, että ”Olen tyytyväinen, että budjetin pohjustaminen on sujunut hyvissä merkeissä. Hyvä pohja tehdä akuutteja työllisyystoimia, esimerkiksi yritykset ovat viestineet työvoimapulasta. Nyt pitää luoda tilaisuuksia uudelle kasvulle ja tulevaisuuden työpaikoille.”

Tänään Budjettiriihi alkoi sillä, että VM virkamiehet esittelivät maamme talouden tuoreimmat tunnusluvut ja Suomen Pankista käytiin myös talouskehitystä läpi. Ja seuraava talousennuste VM:ltä tulee sitten ensi kuussa talousarvion julkaisun yhteydessä.

Nyt siis pääpaino tulee olemaan työllisyystoimissa. Meillä on edelleen liian moni suomalainen työttömänä ja toisaalta moni yritys painii työvoiman saatavuusongelmien kanssa. Näihin etsimään ratkaisuja ja myös siihen, että yritykset uskaltaisivat palkata ja hakea kasvua. Isona asiana esillä myös maatalous ja pidän välttämättömänä, että nyt löydetään merkittävä tukiratkaisu vaikeassa tilanteessa olevalle suomalaiselle ruuantuotannolle. Maataloutemme heikkenevä tilanne uhkaa jo maamme huoltovarmuutta. Tästä toivottavasti saadaan pian päätökset.

Palaan asioihin kun ratkaisuja syntyy. Petteri Orpo totesi hyvin tätä työtä silmällä pitäen jokin aika sitten, että ”Työllisyys, työllisyys, työllisyys. Peilaan jokaista esitystä siten, miten se lisää työllisyyttä ja miten se luo pohjaa talouskasvulle ja tulevaisuudelle.”

Juuri näin.

….

Kello 22.24 ja kämpillä. Huomenna jatketaan ja tiukka kokouspäivä edessä ja myös yksi piipahdus lounasaikaan museossa. Palataan siis huomenna. Ja budjetista myös sitten lisää. Hyvä siitä tulee.

 

Kommentit