Kanta-Häme jatkaa vahvaa kasvuaan

Uutiset, perjantaina 30.11.2007

Hämeen liiton uusimpien väestönmuutoksen ennakkotietojen mukaan Kanta-Hämeen vahva kasvu jatkuu vakaasti. Tammi-lokakuun väestönmuutoksista kertovat tiedot osoittavat, että Kanta-Hämeen väestönmuutosprosenti on +0,7 %. Kaupunkien ja maalaiskuntien välisessä vertailussa kaupungit ovat reilun prosentin edellä kasvuvauhdissa vaikka kaksi nopeiten kasvavaa kuntaa ovatkin maalaiskunnat Janakkala ja Loppi. Koko maan vertailussa Kanta-Häme sijoittuu viidennelle sijalle, ja muuttovoittotilastoissa jopa kolmannelle sijalle. Näissä luvuissa reilusti toiseksi jäävät muun muassa Päijät-Häme ja Varsinaissuomi.

– Kanta-Hämeen trendi on erittäin myönteinen ja uskon tämän kehityksen jatkuvan myös tulevaisuudessa. Nyt olisi kuitenkin erittäin tärkeää ryhtyä miettimään aluettamme seutukuntina ja taata suunnittelulla alueiden hallittu ja järkevä kasvu kuntarajoista välittämättä, totesi Hyvinkää-Riihimäen Talousaluetoimikunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen.

– On varmasti totta, että maalaiskunnat hyötyvät kaupunkien kasvusta ja kehityksestä, mutta on väärin väittää ettei hyötyä olisi myös toisinpäin. Vahvasti kasvavat maalaiskunnat luovat alueillemme ostovoimaa ja tätä kautta yleistä elinvoimaisuutta.

Hämeenlinnan seutu on vahvassa tilanteessa 0,8 kasvuprosentillaan. Suurinta kasvu Hämeenlinnan ja koko Kanta-Hämeen alueella on Janakkalassa, jossa väkiluku on kasvanut vuonna 2007 peräti 1,7 prosentilla. Hämeenlinnan seudun kasvu johtuu maassa- ja maahanmuuton voitoista, sillä syntyvyys ja kuolleisuus ovat seudulla yhtä suuret.

Forssan seudulla sen sijaan jäädään positiiviselle ainoastaan maahanmuuton osalta, ja seudun kasvuprosentti on 0,1. Forssan seudun kunnista kasvavia ovat Tammela ja Jokioinen, joiden väestömuutokset ovat prosentin luokkaa.

Seutukunnista kovinta kasvua osoittaneeseen Riihimäen seutukuntaan kirjataan reilun prosentin kasvu, mikä tarkoittaa 536 henkilön lisäystä seutukunnan väestöön. Alueen kunnista kaikki ovat kasvavia, eikä negatiivista muutosta ole maahanmuutossa, syntyvyyden ja kuolleisuuden eroissa ja maan sisäisessä muutossa. Hausjärvellä muutosprosentti on pienin, 0,5 %, kun taas Riihimäellä vastaava luku on 1,4 prosenttia.

Riihimäen seutukunnan parhain ja koko Kanta-Hämeen toiseksi parhain väestönkasvu saadaan Lopelle, jossa kasvu on 1,45 prosenttia. Myös Lopella päästään kaikissa tarkastelukohdissa positiiviseen muutokseen. Kasvuvauhdista hyvänä esimerkkinä on se, että syyskuun arvioiden mukaan Lopen asukasluku kasvoi 100 asukkaalla, ja lokakuun ennakkotiedot näyttävät jo 115 asukkaan lisäystä.

– Tämä luo kunnillemme myös investointipaineita. Se on syytä myös muistaa ja olla valmis myös näihin panostuksiin. Myös kasvukunta tällä seudulla kantaa usein vastuuta läntökuntienkin toimista. Se olisi syytä huomioida valtakunnallisestikin, totesi Heinonen.

Kommentit