Kansanedustajat Timo Heinonen (kok) ja Kari Uotila (vas): Oikeusministeri Brax myöntää isyyslain ongelmallisuuden, mutta vetoaa resurssipulaan

Uutiset, maanantaina 15.06.2009

Oikeusministeri Tuija Brax on vastannut Timo Heinosen kirjalliseen kysymykseen biologisen isän oikeuksista. Kysymys liittyi ex-jääkiekkoilija Mikael Jämsäsen tapaukseen, joka on myös Kari Uotilan isyyslakialoitteen taustalla.

Vastauksessaan Brax myöntää, että biologisen isän näkökulmasta nykylainsäädäntö on ongelmallinen. Heinonen ja Uotila pitävät myönteisenä, että oikeusministerin mukaan Jämsäsen tapauksen kaltaisessa tilanteessa, jossa biologinen isä on jo ollut osa lapsen elämää, voisi hyvinkin olla perusteltua, että laissa olisi säännös mahdollisuudesta tutkituttaa isyys esimerkiksi lastenvalvojan kautta. Brax katsoo, että muutos edellyttää työryhmän asettamista ja toteaa, etteivät ministeriön resurssit mahdollista tätä toistaiseksi.

Heinosen ja Uotilan mielestä räikeät epäoikeudenmukaisuudet lainsäädännössä pitää voida korjata euroja laskematta. Eduskunnalla on onneksi mahdollisuus antaa lakimuutokselle lisäpotkua Uotilan isyyslakialoitteen muodossa. Lakialoitteessa esitetään nimenomaan Braxin pohtimaa lastenvalvojamallia. Lakialoitteen allekirjoitti 68 kansanedustajaa ja se etenee syyskuussa lakivaliokunnan käsittelyyn. Heinonen ja Uotila toivovat, että lakivaliokunta päätyy edellyttämään työryhmän asettamista ja lain muuttamista pikaisesti, jotta lapsen ja biologisen isän oikeudet toteutuvat.

Lisätietoja:
Timo Heinonen, gsm 050 512 2760
Kari Uotila, gsm 050 512 3031

Heinosen kirjallinen kysymys vastauksineen:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_465_2009_p.shtml

Uotilan lakialoite:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/la_51_2009_p.shtml

Kommentit