Kansanedustaja Timo Heinonen puuttuisi opettajien lomautuksiin

Uutiset, tiistaina 16.06.2009

Kansanedustaja Timo Heinonen on erittäin huolissaan joidenkin kuntien suunnitelmista korjata taloutta opettajien lomautuksilla. Opettajien lomautuksia suunnittelee Suomessa tiettävästi melkein 20 kuntaa, ja tähän Heinonen haluaa puuttua nostamalla asian esille opetusministeri Henna Virkkusen kanssa. Heinonen toteaa, että opettajien lomautukset ovat vahvasti ristiriidassa perusopetuslain kanssa, joka takaa oppilaille oikeuden saada opetussuunnitelman mukaista opetusta jokaisena koulupäivänä.

Opettajien ammattijärjestö OAJ on myös nostanut esille opettajien lomautuksen ja sen erityisen kielteiset vaikutukset lasten ja nuorten asemaan. Lyhytaikainenkin lomautus aiheuttaa oppimistuloksissa jälkeen jäämistä ja pahimmassa tapauksessa syrjäytymistä. Seuraukset ulottuvat kuukausien päähän ja opettajan puuttuminen aiheuttaa myös turvallisuuden vaarantumisen. Ammatillisessa koulutuksessa pahimmillaan opiskelijan valmistumisen myöhästymisen. Heinonen haluaakin nostaa keskusteluun lomautusten lainvastaisuuden.

– Lomautuspäätös itsessään ei ole lainvastainen, mutta sen toimeenpano on. Mikäli esimerkiksi vanhemmat tekevät valituksen lääninhallitukselle, voidaan kunnalta periä takaisin valtionosuuksia. Opettajien lomauttaminen ei ole siis missään tapauksessa taloudellisesti kannattavaa, puhumattakaan lasten ja nuorten edusta, muistuttaa Timo Heinonen.

Heinonen toivookin hallitukselta ja opetusministeriltä toimia ja esitystä, jolla tällainen kestämätön tilanne voitaisiin estää. Säästöt on otettava jostain muualta, ei lapsiltamme.

Kommentit