Kansanedustajat Timo Heinonen (kok.) ja Antti Kaikkonen (kesk.): Muovipussien turhaa käyttöä hillittävä

Uutiset, tiistaina 19.11.2013

Kansanedustajat Timo Heinonen (kok.) ja Antti Kaikkonen (kesk.) haluavat vähentää muovipussien tarpeetonta käyttöä Suomessa ympäristön suojelemiseksi. Kansanedustajat suhtautuvat myönteisesti Euroopan komission marraskuun 2013 alussa hyväksymään ehdotukseen, jossa painotetaan erityisesti ohuiden muovipussien käytön vähentämistä EU-alueella tulevina vuosina. Suomessa kyseisiin pusseihin pakataan lähinnä hedelmä- ja vihannesostoksia. Pusseja käytetään usein vain kerran, mutta luonnossa ne säilyvät satoja vuosia. Pieneksi silppuuntunut muoviroska aiheuttaa suuria ympäristöhaittoja varsinkin merien ekosysteemeille. Muovi päätyy veden ja hiekan seassa eläinten ja lintujen vatsalaukkuihin aiheuttaen eläinten kuolemia.

– Merien roskaantuminen on maailmanlaajuinen ongelma. Eurooppa ja sitä ympäröivät meret eivät ole tässä poikkeus. Siksi ympäristön saastumista vastaan on taisteltava mahdollisimman laajalla, vähintään EU-alueen kokoisella rintamalla, kansanedustajat vaativat.

Heinonen ja Kaikkonen eivät vaadi muovipussien käytön täyskieltoa. Sen sijaan he haluavat, että myös Suomessa ryhdytään tarvittaviin toimiin niiden käytön vähentämiseksi, sillä tarpeetonta käyttöä on edelleen runsaasti. Keinoja kulutuksen hillitsemiseksi voivat olla esimerkiksi erityinen muovipussivero ja yleinen valistus, neuvonta ja kampanjointi.

Kaikkonen ja Heinonen jättivät aiheesta kirjallisen kysymyksen 19.11.2013 Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen vastattavaksi. Kysymyksessään he haluavat tietää, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä komission ehdotuksen perusteella, ja miten muovipussien käyttöä voitaisiin ylipäätään vähentää Suomessa.

Kommentit