Kansanedustajat Puumala ja Heinonen: Lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö on rikos, joka ei vanhene koskaan

Uutiset, maanantaina 24.06.2013

Edustajien lakialoite keräsi yli sata nimeä.

Keskustan kansanedustaja Tuomo Puumalan ja kokoomuksen Timo Heinosen lakialoite keräsi yli 100 kansanedustajan, eli yli puolen eduskunnan kannatuksen. Lakialoitteessa esitetään, että lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö ei vanhenisi rikoksena koskaan. Nykyään rikos vanhenee kun uhri täyttää 28 vuotta. Syyteoikeus on enimmillään 20 vuotta.

– Lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö on kuin murha, josta jää henkiin. Sillä muserretaan ihmisenä olemisen ydintä. Jos rikos ei vanhenisi koskaan, se antaisi vakavan viestin siitä, miten me yhteiskuntana tällaiseen asiaan suhtaudumme. Viestin pitää olla selvä, Puumala ja Heinonen toteavat.

– Julkisuudessa on nähty oikeustapauksia, joissa tekijä on myöntänyt teon, mutta syyteoikeuden vanhenemisen vuoksi häntä ei ole voitu asettaa syytteeseen. Tämä sotii yleistä oikeustajua vastaan.

Puumala ja Heinonen valmistelivat aloitetta yhdessä aihetta tuntevien järjestöjen kanssa. Lisäksi nimienkeruuprosessin aikana he saivat yhteydenottoja insestin uhreilta, jotka ovat tiedostaneet tulleensa lapsena hyväksikäytetyksi vasta aikuisiällä.

Esimerkiksi tekijän kuolema tai oman lapsen syntymä saattavat laukaista mielensisäisen prosessin. Ei ole lainkaan tavatonta, että uhri sulkee karmivan teon mielestään vuosikymmeniksi suojellen näin psyykettään. Syyteoikeuden vanhenemisen vuoksi rikos joudutaan kuitenkin hautaamaan, vaikka se olisikin tullut päivänvaloon.

Kansanedustajat vaativat asian pikaista ja perusteellista käsittelyä.

– Aloitteella on yli sata allekirjoittajaa, eli sitä kannattaa eduskunnasta yli puolet. Se voidaan rinnastaa edustuksellisesti yli kahteen miljoonaan äänioikeutettuun. Toivomme, että valiokunta tekee asiasta mietinnön ja tuo sen istuntosaliin kansanedustajien päätettäväksi.

Kommentit