Kansanedustaja Timo Heinonen: Tärkeää, että tiedämme mistä ruoka tulee

Uutiset, tiistaina 15.01.2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kiittää maatalousministeri Jari Leppää (kesk) toimista ruuan alkuperämerkintöjen vahvistamiseksi. Tuoreimpana hallitus on saanut valmiiksi esityksensä minkä myötä myös ravintolaruokiin tulee pakolliset näkyvät lihan alkuperämerkinnät.

-Ruuan alkuperämerkinnöissä olemme päässeet hyvin eteenpäin Suomessa. Kesällä 2017 tuli voimaan asetus, joka edellytti jo liha- ja maitovalmisteiden alkuperämerkinnät kaupoissa. Ravintola ja ruokalaruuan alkuperämerkinnöille jouduttiin hakemaan lupa EU:sta ja se vei oman aikansa. Maatalousministeri Jari Leppä teki tässä hyvää työtä eikä taipunut ja siitä pitää hänelle antaa kiitosta, totesi ruuan alkuperämerkintöjä pitkään vaatinut ja niiden puolesta työtä tehnyt Kokoomuksen Timo Heinonen.

Toukokuun alusta lähtien ravintoloiden tulee ilmoittaa käyttämänsä lihan alkuperä kirjallisesti. Alkuperämerkintöjen vaatimus tulee näin koskemaan niin ravintoloita, lounasravintoloita ja laitosruokaloitakin kuin myös grillikioskeja, kahviloita ja pikaruokaravintoloita. Alkuperämaamerkintää koskevan asetuksen mukaan keväästä lähtien asiakkaan pitää saada kirjallisesti tieto siitä, mistä naudan, sian, vuohen, lampaan sekä siipikarjan liha on peräisin.

-Tämä on erinomainen asia eikä todellakaan aiheita merkittävästi lisätyötä ravintoloillekaan. Ruokalistoja ei tarvitse painattaa uudelleen vaan tiedon voi lisätä väliin esimerkiksi päivittyvällä paperilla tai sitten erillisellä lapulla pöydissä. Lihan alkuperähän on jo aiemminkin pitänyt olla ravintolalla itsellään tiedossa ja nyt se vain täytyy kysymättä myös kertoa asiakkaille. Uskon, että tästä tulee enemmänkin ravintoloille keino erottautua ja panostaa kotimaiseen ruokaan ja toisaalta meistä jokainen voi sitten itse päättää mitä lautaselleen tilaa ja haluaa, toteaa Heinonen.

Komission kriittisen suhtautumisen takia kala ei ainakaan toistaiseksi tule kuulumaan kansallisen asetuksen piiriin.

-Ihmiset haluavat tietää mitä syövät. Ministeriön selvityksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta piti ravintolaruuan alkuperää tärkeänä.

Kansanedustaja Timo Heinonen järjestää maaliskuun alussa nyt jo seitsemännen kerran suomalaisen ruuan tempauksen. Kaksi viikkoa vain suomalaista -ruokaa haastaa jälleen kaikki suomalaiset mukaan katsomaan mitä lautaselle hankkii.

-Tämä laki tulee siis ravintoloita velvoittavaksi vasta keväällä, mutta jo nyt kotimaisen ruuan -teemaviikolla voi hyvin katsoa miten omassa työpaikkaruokalassa saa kotimaista ruokaa ja miten ravintoloissa.

Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -tapahtuma löytyy mm. Facebookista ja mukaan haastetaan myös ruokabloggareita tekemään kyseisinä päivinä kotimaisen ruuan blogeja ja päivityksiä.

Kommentit