Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ilmaisi hallitukselle huolensa siitä, että rikosten käsittelyajat ovat tällä hetkellä tilastojen mukaan kohtuuttoman pitkiä. Esimerkiksi vuonna 2018 keksimääräisen lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan rikosilmoituksen käsittelyn kesto on ollut 18 kuukautta, vuonna 2021 mentiin jo 24 kuukaudessa.
-Asiantuntijoiden mukaan tavanomaiset rikokset tulisi tutkia 6-12 kuukauden sisällä. Erityisesti lapsiin kohdistuvat seksuaali- ja väkivaltarikokset sekä pahoinpitelyt tulisi tutkia alle vuodessa. Tällä hetkellä tutkinta-aika on keskimäärin kaksi vuotta, mikä on aivan kohtuuttoman pitkä aika, toteaa kansanedustaja Timo Heinonen.
Tutkinta-ajan venyessä kohtuuttomaksi on aina riskinä, että rikoksen tekijä uusii rikoksensa. Myöskin näyttöä ja todisteita itse rikoksesta on haastavampaa saada, kun aikaa on kulunut enemmän.
On tärkeää huomioida koko oikeusprosessin ketju. Poliisi selittää pitkiä rikoksien käsittelyaikoja resurssipulalla, vaikka tilastollisesti rikoksien määrä ei ole viime vuosina kasvanut ja poliisi jättää jopa 40 prosenttia kaikista rikoksista tutkimatta. Resurssit siis nähdään heikkoina. Huomionarvoista on kuitenkin se, että poliisille kohdistetut lisäresurssit ja määräraha puolestaan ruuhkauttavat syyttäjien ja tuomareiden työpöytää.
-Nyt tarvittaisiin toimia sen eteen, että oikeusprosesseja kokonaisuudessaan saataisiin sujuvoitettua niin, että tuomioita voitaisiin antaa lyhyempien aikaraamien sisällä. Pitkät käsittelyajat eivät palvele ketään, kommentoi Heinonen.
Kokoomuksen Timo Heinonen jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, millaisia toimia hallitus aikoo tehdä sen eteen, että rikoksien käsittelyaikoja saataisiin lyhemmiksi ja millaisia toimia hallitus aikoo kohdistaa kokonaisvaltaisen oikeusprosessin parantamiseksi.