Kansanedustaja Timo Heinonen: Opiskelijoita ei tulisi enää rangaista ahkeruudesta

Uutiset, keskiviikkona 14.02.2018

Kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varajäsen Timo Heinonen haluaa muuttaa lakia opintotuesta niin, että opiskelijoita ei enää jatkossa rangaistaisi ahkeruudesta. Kyse on opiskelijoiden ns. vapaantulonrajasta, mikä rajoittaa opintotukea saavien työnteon mahdollisuuksia. Helmikuun alussa Kela lähetti jälleen kirjeen noin 34 800 opiskelijalle opintotuen takaisinperimiseksi.

-Minusta on kohtuutonta, että opiskelijoita rangaistaan edelleen ahkeruudesta. Kyllä sen pitäisi riittää yhteiskunnalle, että opiskelijan opinnot etenevät suunnitellussa aikataulussa. Jos tämän jälkeen nuori haluaa hankkia arvokasta työkokemusta tai hieman lisäansioita vapaa-ajallaan, niin ei siitä pitäisi häntä rangaista vaan kiittää, toteaa Timo Heinonen.

Opintotukea sai nyt loppuun käsiteltävänä vuonna 2016 noin 320 500 opiskelijaa ja heistä 34 800:lla tulot olivat Verohallinnon mukaan suuremmat kuin opintotukilain mukainen vuosituloraja.

-Jos antaisimme opiskelijoille mahdollisuuden tehdä töitä vapaa-ajallaan niin uskon, että yhteiskuntakin siinä voittaisi. Verotulot olisivat varmasti nyt takaisin perittäviä summia suuremmat ja myös moni mm. kausityövoimaa tarvitseva ala saisi kaipaamiaan tekijöitä.

Kela on lähettänyt liikaa töitä tehneille opiskelijoille takaisinperinnästä päätösehdotuksen. Keskimäärin takaisin maksettavaa yhtä opiskelijaa kohti on 1 300 euroa. Päätösehdotusten mukaan opintotukea perittäisiin takaisin yhteensä 45,4 milj. euroa. Liikaa maksettu tuki peritään takaisin korotettuna 7,5 %:lla.

Kommentit