Kansanedustaja Timo Heinonen Opettajanpäivänä: Opettajien aikaa oppilaille lisättävä

Uutiset, lauantaina 05.10.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja luokanopettaja Timo Heinonen haluaa vahvistaa opettajien mahdollisuutta tehdä tärkeintä tehtäväänsä eli opettaa. Heinonen pitää välttämättömänä, että opetusryhmien kokoja pienennetään ja taataan erilaisille koululaisille oikeus oppia uutta jokaisena koulupäivänä.

-Pitää varmistaa ettei opettajien työaika mene kaikkeen muuhun kuin opettamiseen. Ylisuurissa opetusryhmissä liian suuren osan ajasta vie usein työrauhan varmistaminen ja myös erilainen papereiden ja lomakkeiden täyttäminen ottaa mm. erityisopetuksessa liian suuren osan. Kouluille pitää osoittaa lisää resursseja, jotta luokkakoot saadaan inhimilliseksi. Liian harva on huolissaan opettajamitoituksen heikosta tilasta, toteaa Timo Heinonen Opettajanpäivänä.

Heinonen on koulutukseltaan luokanopettaja ja kasvatustieteen maisteri ja ennen kansanedustajaksi tuloaan hän toimi myös erityisopettajana.

-Erityisopetuksen resursseja tulee myös vahvistaa. Myös opettajat ovat nostaneet esille juuri huolen siitä, että erityisopetuksen kolmiportaisen tuen toteuttaminen vaatii liian paljon erilaista paperi- ja asiakirjojen täyttämistä. Olen samaa mieltä, että resursseja pitää siirtää itse erityisopetukseen ja tukiopetukseen turhan raskaasta hallinnosta ja papereiden pyörittelystä, toteaa Heinonen.

Opettajien täydennyskoulutuksen riittävä ja yhdenvertainen toteutuminen koko maassa kunnasta ja koulusta riippumatta on tässä myös avainasemassa.

-Tarvitaan enemmän koulutettuja erityisopettajia, mutta myös täydennyskoulutuksen kautta osaamista lisää kaikille opettajille. Varhainen tuki normaalissa luokassa ja opetuksessa ja lisäksi riittävä tukiopetus ovat perustaa sille, että lapset ja nuoret saavat hyvän alun oppimiselle, muistuttaa Heinonen.

Heinonen toivookin Rinteen hallituksen lisäävään vielä taloudellisia resursseja kunnille ja koulutukseen ja jo myös varhaiskasvatukseen.

-Varhainen tuki on tehokkainta ja siksi tarvitaan myös lisää resursseja päiväkoteihin varhaiskasvatuksen piiriin.

Kommentit