Kansanedustaja Timo Heinonen odottaa normien purkuja jo budjettiriiheen – ”Hallitusohjelmassa sovimme, että ensimmäiset päätökset tehdään nyt”

Uutiset, lauantaina 05.09.2015

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen odottaa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiseltä hallitusohjelman mukaisesti ensimmäisiä konkreettisia esityksiä kuntien tehtävien karsimiseksi jo syyskuun budjettiriihessä. Heinonen on huolissaan julkisuudessa olleista tiedoista, että aikataulusta oltaisiin luistamassa.

– Sovimme keväällä hallitusneuvotteluissa, että ”hallitus tekee vuoden 2015 budjettiriiheen mennessä yksityiskohtaisen toimenpideohjelman poistettavista tehtävistä ja velvoitteista”. Mutta samalla sovimme, että hallitus myös samaan aikaan ”antaa ensimmäiset konkreettiset esitykset”. Tästä täytyy nyt pitää kiinni, että sovitut lupaukset kunnille voidaan pitää, toteaa Timo Heinonen.

Hallitus on luvannut helpottaa kuntien tiukkaa talousahdinkoa vähentämällä kuntien kustannuksia 1 miljardilla eurolla karsimalla lakisääteisiä tehtäviä sekä niiden toteuttamista ohjaavia velvoitteita. Samalla on sovittu, että hallitus ei anna kunnille lainkaan uusia tehtäviä tai velvoitteita alkaneella vaalikaudella. Hallitus on sitoutunut pitämään voimassa myös 100 prosentin valtionosuudet turvaavan lain. Mikäli valtionosuuksia leikataan, hallitus vähentää kuntien tehtäviä samassa suhteessa.

– Kärkihankkeita esitellessään ministeri Vehviläinen kuitenkin kertoi, että vasta vain toimenpideohjelmaa kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisestä käsitellään budjettiriihessä. Ja, että yksityiskohtaiset esitykset miljardin tavoitteen saavuttamiseksi tehdään myöhemmin. Hallitusohjelmassa kuitenkin lupaamme jo ensimmäiset konkreettiset esitykset heti budjettiriiheen ja tästä Vehviläisen tulee pitää kiinni. Kyse on nyt myös luottamuksesta kuntia kohtaan, patistaa Heinonen.

Kommentit